Riboto intelekto genijai

Stivenas Viltširas moka stulbinamai detaliai iš atminties nupiešti iš sraigtasparnio 15 min. stebėtą miestą. Kimas Pykas galėdavo vienu metu galėdavo žaibiškai perskaityti abu atverstos knygos puslapius (viena akimi vieną puslapį, kita – kitą) ir viską atsiminti.

 

Seserys dvynės Flo ir Kaja Laiman gali žaibiškai pasakyti kelinta savaitės diena buvo 1745 m. sausio 28 d. arba bus 2314 m. birželio 22 d. Leslis Lemkė yra neregys iš prigimties ir niekada nesimokė groti, tačiau per TV išgirdęs Čaikovskio muziką, sėdo prie pianino ir lyg niekur nieko ją atkartojo. Tai – tik keletas iš pasaulį stebinančių riboto intelekto genijų, kurie vadinami savantais.

 

Savantizmo sindromą įgiję ar nuo gimimo turintys asmenys demonstruoja protinius sugebėjimus, nuo kokių ne vienam gali atvipti žandikaulis ar pašiurpti oda. Dažniausiai pasitaikanti savantų savybė – nežemiška atmintis. Tiesa, genialūs kognityviniai sugebėjimai dar negarantuoja aukšto intelekto: neretai savantų intelekto koeficientas žemesnis už vidutinį. Tačiau ši naujiena – ne apie savantizmo trūkumus, o apie kerinčius privalumus. Kviečiame susipažinti su keletu įstabiausių pasaulio savantų.

 

Stivenas Viltširas (Stephen Wiltshire)

 

Autizmo sindromo kamuojamas S. Viltširas pastatus piešdavo jau būdamas aštuonerių. Suaugęs jis stebindavo iš atminties piešiamais stulbinamai tiksliais miestų portretais. 2007 m. jis 15 minučių skrido virš Temzės upės, o po to eskize iš atminties nupiešė visas 7 kvadratinių mylių plote esančias Londono gatves, skersgatvius, pastatus ir tikslų juose sudėtų langų skaičių.

 

 

Kimas Pykas (Kim Peek)

 

Asmuo, pagal kurio gyvenimą buvo sukurtas garsus kino filmas “Lietaus žmogus” (“Rain Man”). K. Pykas vienu metu galėdavo skaityti abu atverstos knygos puslapius (viena akimi vieną puslapį, kita – kitą). Maža to, ne tik skaityti, bet ir visa, kas perskaityta, akimoju įsiminti.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Jis mintinai mokėjo 12 tūkst. per gyvenimą perskaitytų knygų ir pagrįstai buvo vadinamas “vaikščiojančia enciklopedija”. Be to, 2009 m. miręs K. Pykas pasižymėjo pribloškiamais aritmetiniais sugebėjimais: pvz., sugebėdavo mintinai susumuoti telefonų knygoje skelbiamų telefonų numerių stulpelius.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

 

Leslis Lemkė (Leslie Lemke)

 

Neregio iš prigimties L. Lemkės verbalinis (žodinis) intelektas buvo įvertintas tik 58 balais. Kai jam buvo 16 metų, jo šeima žiūrėjo filmą, kuriame skambėjo Čaikovskio koncertas pianinui. Po kelių valandų L Lemkės motiną pažadino iš kito kambario sklindanti muzika.

 

Ji suprato, kad groja jos sūnus. Jis koncertavo visame pasaulyje ir sugebėdavo iš atminties sugroti tūkstančius kūrinių. Įstabu ir tai, kad vaikinas padainuodavo bet kurią girdėtą dainą, tačiau kalbėti nesugebėdavo.

 

 

Deinijelis Tamė (Daniel Tammet)

 

D. Tamė sugeba atmintinai pasakyti 22 514 skaičiaus π skaitmenų po kablelio ir žaibiškai skaičiuoti. Pvz., paprašytas skaičių 37 pakelti 4-uoju laipsniu, vaikinas žaibiškai išpyškina: 1 874 161. Be to, jis gali vos per savaitę išmokti naują užsienio kalbą. Skaičius jis suvokia kaip spalvas ir emocinius atspalvius.

 

 

Flo ir Kaja Laiman (Flo and Kay Lyman)

 

Abi dvynės – autistės, abi – savantės. Jų sugebėjimas – pasakyti, kelinta savaitės diena (pirmadienis, antradienis, trečiadienis ar kuri nors kita) yra konkreti data. Nesvarbu, ar toji data jau buvo, ar dar tik bus. Dvynės taip pat pasižymi fenomenalia autobiografine atmintimi ir gali papasakoti, ką bet kurią savo gyvenimo dieną valgė, kokiais drabužiais vilkėjo, koks tądien buvo oras ir ką jos tądien veikė.

 

 

Džimas Karolo (Jim Carollo)

 

Džimas savantu ne gimė, o tapo. Ypatingų matematinių sugebėjimų Dž. Karolo įgijo po rimtų sužeidimų, patirtų per autoįvykį, kai jam buvo 14. Po kelių mėnesių jis tobulai atliko geometrijos testą, nors visiškai jam nesiruošė. Vėliau išlaikė matematikos egzaminus, nors niekada nesimokė trigonometrijos.

 

Rekomenduojami video:


2500
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
asd

Deinijelis Tamė kalba ir lietuviškai be akcento jokio užsieniečio, buvo net straipsnis rašytas anksčiau apie tai lryte ar pan

Taip pat skaitykite