Ar žmogus gali prisikelti iš numirusiųjų?

Svajonė tapti nemirtingu, paremta biotechnologijos pasiekimais – tai mėginimas sugrįžti į Biblijos patriarchų laikus. Mirtingumas yra civilizacijos varomoji jėga. Įgalina išsaugoti praeitį ir kurti ateitį. Privalome mirti, kad žmonija būtų nemirtinga.

 

“Gimimas nėra nusikaltimas, todėl gyvenimas neturi baigtis mirties nuosprendžiu,” – rašė Robertas Etingeris, “Nemirtingumo perspektyvų” autorius, “Cryonics Institute” įkūrėjas ir pirmininkas. Jau daugiau kaip 100 tūkstančių amerikiečių ir europiečių nori, kad jų kūnai ilsėtųsi ne kapinėse, o sarkofaguose su skystu azotu (minus 196 laipsnių temperatūroje). Jie tiki, kad gyvybę sugrąžins biotechnologija.

 

Atgimsiantieji iš ledo

 

Naujosios audinių užšaldymo ir auginimo technikos, organų klonavimas ar tobulinimas vadinamųjų pirminių ląstelių pagalba turėtų bent jau imituoti biologinį nemirtingumą, pratęsti gyvenimą iki 120 – 150 metų. “Tai nauja XXI amžiaus scientistinės religijos atmaina,”–mano profesorius Maiklas Šermeras, “Scientific American” komentatorius. Tos religijos išpažinėjai –tai žmonės, kurie praslinkus dviems tūkstantmečiams po Jėzaus nukryžiavimo mėgina įveikti prigimties apribojimus. Jie tiki, jog ateityje užšaldyti kosmonautai galės skristi ilgai trunkančias tarpplanetines keliones, o gyvenimą bus įmanoma išdėstyti dalimis – po kelis šimtus ar net kelis tūkstančius metų. Audinius, organus ir visą žmogaus kūną būsią įmanoma atšildyti ir atkurti.

 

1967 metais savo palaikus nusprendė užšaldyti Džeimsas Bedfordas, Kalifornijos universiteto psichologijos profesorius. Nuo to laiko rezervuaruose su skystu azotu palaidota daugiau kaip du šimtai žmonių. Daugiau kaip penki tūkstančiai norinčių laukia savo eilės būti užšaldyti iškart po mirties. Ant Luaros kranto stovinčios Priolio pilies kriptoje jos savininkas Remis Martino pernai pernai užšaldė savo tėvą Reimoną Martino, kriogenikos pionierių Europoje. Jo kūnas patalpintas tame pačiame šaldytuve, kuriame prieš du dešimtmečius prancūzų gydytojas palaidojo vėžiu mirusią žmoną Moniką. Jau minėtas profesorius Etingeris užšaldė savo motiną ir pirmą žmoną. “Viltis atgyti po mirties išsklaidė man mirties baimę,” – prisipažino 84 metų mokslininkas.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Etingeris ir jo pasekėjai primena, jog devintame dešimtmetyje buvo atgaivinta Sibire aptikta bakterija, tris milijonus metų išbuvusi minus 10 laipsnių temperatūroje. Kelioms valandoms praslinkus po atšildymo Rusijos mokslų akademijoje Maskvoje ji vėl pradėjo dalytis. 2000-ųjų metų pabaigoje Vest Česterio universiteto Pensilvanijoje mokslininkai atgaivino 250 milijonų metų bakteriją.

 

Eksperimentuojant su žinduoliais didžiausias pasiekimas buvo atgaivinimas šuns, kurio kūną atšaldė iki 2 laipsnių temperatūros. Palaipsniui atšildant vidaus organus, vėliau visą kūną, šuns širdis vėl ėmė plakti. 1992 metais “Bio Time”, žmonių užšaldymu užsiimančios Berklio firmos specialistai panašiai atgaivino pavianą: valandą šaldė jo kūną iki 1 laipsnio, paskui pradėjo palaipsniui atšildyti.

 

1962 metais Norvegijoje penkerių metų Erikas įlūžo ir 25 minutes išbuvo po ledu. Po pustrečios valandos trukusios reanimacijos berniukas atgijo; jo smegenyse neįvyko jokių ilgalaikių pokyčių, nors trūkstant deguonies jie prasideda jau po penkių minučių.

 

42 metų šveicarų alpinistas net penkias valandas išgulėjo po septynių metrų sniego sluoksniu. Kai Berno universitetinės klinikos specialistai atidarė krūtinės ląstą, kad galėtų reanimuoti, “širdis buvo kieta kaip pieno gabalas”. Palaipsniui ją atšildinėjo, pumpuodami šviežią kraują, ir po 20 minučių širdis ėmė plakti.

 

Vis dėlto dauguma mokslininkų abejoja., ar kada nors bus įmanoma atgaivinti užšaldytus žmones. “Tokias viltis galima prilyginti tikėjimui, kad pavyks atkurti gyvą karvę iš užšaldyto mėsos suvožtinio,” – teigia profesorius Arturas Rouvas iš Niujorko universiteto.

 

Kur dingo patriarchų genai?

 

Pasak Biblijos visa žmonija kilusi iš vienos poros – Adomo ir Ievos.Paskui pirmieji žmonės gimdė vaikus su artimiausiais giminėmis. Kadangi buvo ilgaamžiai [ Adomas turėjęs gyventi 930 metų ], pradinė genų eilė, nulemianti ilgaamžiškumą, nesikeitė. Adomo ir Ievos genai , mažai tepakitę, buvo perduoti pirmoms devynioms patriarchų kartoms – nuo Adomo iki Nojaus. Pirmieji patriarchai gyveno taip pat ilgai kaip Adomas: Setas – 912, Enas – 905, Kenanas – 910, Mahaleelis – 895, Jaretas – 962, Henochas – 365, Matūzalis – 969, Lamekas – 777, Nojus – 950.

 

Laikui bėgant patriarchų genai vis dėlto ėmė degeneruoti, dėl to atsirado paklaidų kopijuojant DNR. Sparčiai didėjant Žemės gyventojų skaičiui genetinės mutacijos vis dažnėjo ir apėmė visą populiaciją. Tokiu būdu trumpėjo vidutinė gyvenimo trukmė. Viduramžiais ji tesiekė 33 metus, 1850 metais žmonės išgyvendavo keturiasdešimt metų, o prieš šimtą metų vidutinė gyvenimo trukmė siekė 50 metų. Tik XX amžiaus pabaigoje moterys dažnai sulaukia aštuoniasdešimtmečio. Procesas pradėjo virsti grįžtamuoju, bet tik pavieniai individai išgyvena iki 120 metų [ neseniai mirusi Žana Kalma, Vincento van Gogo pažįstama, išgyveno 122 metus] . Tad nemirtingumo svajonė, paremta biotechnologijos pasiekimais, yra mėginimas sugrįžti į patriarchų laikų padėtį.

 

Užsakomų žmonių bankai?

 

Šiuo metu reali nemirtingumo imitacija yra visame pasaulyje besikuriantys genų bankai, kur žemoje temperatūroje laikomi augalų, gyvūnų ir žmonių audiniai. Po kelerių metų tokiuose bankuose bus galima išsirinkti pageidaujamą ląstelę, kurią atgaivintų ir panaudotų sergantiems žmonėms gydyti, o gal žmogui, šuniui ar katinui klonuoti. Biologai jau sugeba naudotis biologinėmis medžiagomis, iki šiol laikytomis pavaldžiomis tik Dievui ir gamtai: kiaušininėmis ląstelėmis, spermatozoidais, ląstelės branduoliu ir DNR.Dabar norėtų iš pagrindų pakeisti gamtą ir pratęsti arba net nutraukti evoliuciją.

 

Amerikos firmos “Advanced Cell Technology” biologai klonavo nepaprastai retą buivolo giminaitį, vadinamą batengu, iš patino odos, 20 metų laikytos šaldytuve San Diego zoologijos sode. Australų biologai atrado prieš septynias dešimtis metų išnykusio sterblinio [ tasmaniško ] vilko DNR. Netrukus bus pirmą kartą mėginama gauti vilko kiaušininę ląstelę ir įskiepyti į jam giminingo sterblinio tasmaniško velnio lyties organus.

 

“Net ir balzamuotame Lenino kūne galėjo išlikti DNR ir todėl teoriškai būtų įmanoma jį klonuoti,” – teigia Rusijos medicinos mokslų akademijos narys profesorius Ilja Zbarskis, sūnus Boriso Zbarskio, vieno iš tų mokslininkų, kurie 56 dienos po Lenino mirties balzamavo jo kūną. Panašiai būtų įmanoma klonuoti Merlin Monro arba Fredį Merkurį, grupės “Queen” vokalistą, jei tik išliko jų audinių pavyzdžių [ pavyzdžiui, plaukų ].

 

Nemirtingumas virtualioje erdvėje

 

Nemirtingumo ieškojimas biotechnologijos pažangoje gali tapti spąstais. Gal žmogaus prisikėlimas iš numirusių išvis nėra biologijos klausimas? “Žmones atgaivinti įgalins nanologija, ” – teigia profesorius Erikas Dreksleris, vienas iš tos mokslo šakos kūrėjų. Jis mano, jog atšildymo metu į kūno vidų įvesti mikrorobotai įstengs šalinti pasitaikančius pažeidimus molekulių lygyje – ląstelė po ląstelės, kaip filme “Fantastiška kelionė.”

 

XX amžiaus paskutinio dešimtmečio pradžioje 39 metų žmogžudžio, Teksase pasmerkto mirti, ir 59 metų moters, mirusios nuo infarkto, kūnus jiems sutikus peršvietė tomografu ir magnetiniu rezonansu, o po to supjaustė milimetro storio ritinėliais, nufotografavo ir pavertė skaitmeniniu užrašu. Iš tokiu būdu gautų duomenų sukurta abiejų lyčių žmonių anatominio sandaro trimatė kompiuterinė kopija. “Ateityje minirobotai, sukurti žmogaus kūnui nuskaityti, atidarinės mirštančių žmonių kaukoles ir kopijuos jų smegenis, naudodami naujos kartos aparatus magnetiniam rezonansui, kompiuterinius tomografus ir ultrasonografus,” – teigia profesorius Hansas Moravecas iš Karnegio Melono universiteto. Rejus Kurcveilas, šiuo metu iškiliausias JAV dirbtinio intelekto tyrinėtojas, teigia, kad tai nanorobotai, įvesti į smegenis, nuskaito jų turinį į kompiuterį. Mūsų protas, tiksliau kietasis diskas su smegenų duomenimis, galės būti amžinai kilnojamas į robotus, klonus arba kūnus.

 

Amžinojo gyvenimo nepatogumai

 

Šiandien sunku įsivaizduoti mirties paneigimą kaip normalių biologinių procesų apgręžimą laiko tėkmėje, kad atvertų mums kelią į nemirtingumą. Jeigu šitoks sumanymas būtų įgyvendintas, taptų didžiausiu žmogaus triumfu, tuo pačiu ir pergale prieš pagrindinius evoliucijos dėsnius,” – teigia Stanislavas Lemas. Tačiau mirtis, išnaikinanti individus ir ištisas rūšis, kartu ir evoliucijos motoras. Priešingu atveju Žemėje vis dar gyventų tik bakterijos.

 

Biologiniu požiūriu per ilgas gyvenimas nepasiteisintų. Jeigu organizmai gyventų amžinai arba labai ilgai, jų ląstelėms reikėtų užtikrinti labai brangų aptarnavimą. Net jeigu pavyktų prailginti žmogaus gyvenimą iki 150 metų, tai apie 120-uosius jo metus visi kentėtų dėl navikų, kurie nepasireiškia tik dėl to, kad spėjame numirti. Kai kurie biologai teigia, kad navikas nėra gamtos paklaida, bet savotiškas jos saugiklis nuo žmonių siekiamo nemirtingumo. Mirtingumas yra ir civilizacijos varomoji jėga: žinodami, kad mirties neišvengsime, saugome praeitį ir kuriame ateitį. Be mirtingumo nebūtų istorijos, kultūros – nebūtų ir žmonijos.

 

“Pasibaigs žmogaus istorija ir gims nauja būtybė,” – prognozuoja Frensis Fukujama knygoje “Our Posthuman Future” [ “Požmogiška mūsų ateitis “]. Jis mano, kad regeneracinė medicina ir genetinės manipuliacijos ištobulins žmogų, o vėliau sukurs naują homo sapiens atmainą. Ar tai bus nemirtinga būtybė? Jeigu taip, tai mūsų laukia rūpesčiai, kurių net neįsivaizdavome. Jeigu žmogus gyvens, tarkim, 200 metų, tai kokia tada bus pilnametystės teisinė riba? Kada kursime šeimas, kada gausime rinkimų teisę, kada išeisime į pensiją, kaip apsidrausti?

 

Savaitraštis “Laikas”

Rekomenduojami video:


2500
9 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Atsibudes

Absoliučiai kiekvienas iš Jūsų yra prisikėlęs iš mirusiųjų proainių, atsibuskite!

ZeimeriS

as noriu giventi tol kol atsibos taigi noriu to nemirtingumo o kai atsibos gala pasidariceu ir vsio. seni zmones sako kad pries gala nebebijo mirties visiskai suprantu juos juk koks ce givenimas kai lovoj guli. nematau kolkas iseities kopijuoti zmogaus prota i kompiuteri nes neliks jokiu jausmu technologijos to dar nepasieke bet artejant galui isbandiceu ir toke alternativa. patraukleusei atrodo genu pakeitimas kad audiniu regeneracija butu tobula tokia alternativa isbandiceu iskart po visuotinio pripazinimo.

NESVARBUS ASMUO

TAI NETIESA , AS IR NEBIJOJAUMIRTIES,, 2 SIKIUS KORIAUSI,,NEPAAISKINAMI DALIKAI DEDASI,, VIRVE IKI ZEMES ISITEMPE,, 2 SIKI PER MAZA SVORIO JAI ESI VEZIMELI SEDINTIS, 3 ANT PEILIO UZSIVERCIAU,KASKAS NEPALEIDZIA, PO SITU DALIKU AS BIJAU DABAR PRIES SAVE RANKA KELTI.. O PAC PO AVARIJOS LIKAU NEIGALUS KAKLS LUZO BLOGIAU NEI STUBURAS IR TAIP 19METU JAU KANKINUOSI NORS NUO KITU LIGU,ISTIES DAUK RASYTI, TAVIAS SEIS LAIKAIS NIEKAS NEGYDO TIK KANKINIESI, ISTIES DAUK RASYTI KAD SUPRASTUM,MIRTIS YRA BAISUS DALIKAS KAI PRIES SAVIA RANKA KELI..

antisystemixx

zombizmas-kai zmogaus samoningumas silpnas, (dazniausiai nuo alhogolio,narkotiku)..
#zmogus ir siela, Atsijunge gali testi tolesny gyvenimo CIKLA (materilizacija,adaptacija) #

Duobkasys

Na ateityja.galimes smegenu informacija skaitmeniniu budu perkelti tiek y kyborga tiek y avatara,susidevejusi avatara galesi keisti.arba amzinai galesi klonuoti save,na cia bus taip kaip konstitucijoje bus parasyta,bus susiduriama ir su korupcija,tarkim reikia yvykdyti mirties bausme kaliniui.o tarkim kalinys pries nusikaltima iki jam reikiamos datos nusikopijuoja savo atminty,ir taip jis gales vel atgimti kitame avatare.o jam paciam bus yvykdita mirties bausme kuri bus reiksminga teisiniu pagrindu,o realiai nusikaltelis gales sprugti y kita kolonija,,kitaip tariant nemirtingumas bus ,bet ne zmonijos mastu.tarkim TU gimiai ir gyveni jau 90-uosius savo gyvenimo metus-kaip ir laikas anapilin,KA TU DARAI-Ogi uzpildai dokumentu formas nemirtingumo paraiskai-TADA komisija nusprendzia… Skaityti daugiau »

martyr

tarkim egzistuoja siela. po mirties siela iškeliauja. lavoną atgaivina po 100metų,tik kas iš jo bus be sielos,kox zombis.

antisystemixx

tai elitas bando isradimus kad sprunkant i marsa-ten plaukai neslinktu o jei pastiptu kaip hitleris tai atgaivins klona su imontuotom smegenim kad ir bezdziones smegenys su yrasyta informacija.. Biblijoje parasyta-kaip nojaus laivas plauks is cia, skris su angelais (kunigai ir kapitonas popiedzius) mirusieji prisikels (avys ir vilkai-zmones) visi bus paklusnus zombiai,tarnauti auksciausiajam dievui-elitui per ju vaikus (kalbanciais su zmonemis-vergais kad islaisvintu nuo laisves ir nelaisves)..
Tie kurie nepaklus-bus pazeminti
Tie kurie kovos-mirs..
#masonai bando tiesa pasakyt paprastai, bent jau man orūno.Mano pasaka jums#

Ozr

As noreciau gyventi amzinai.

bagyra

Kodėl? Kokia to prasmė, ką veiktum? MAN tai atrodo taip kvaila.

bagyra

Kas gali norėti gyventi amžinai..? Niekaip negaliu suprasti.

asas

šitas geras straipsnis

Taip pat skaitykite