Vatikano biblioteka

Legenda pasakoja, kad svarbiausioje katalikų bažnyčios bibliotekoje yra slapti kambariai, apie kuriuos žino tik pašvęstieji. Ir kad daugelis popiežių, praleidusių visą gyvenimą Vatikane, net neįtarė apie jų egzistavimą. Būtent ten saugomi neįkainuojami rankraščiai, atskleidžiantys didžiausias pasaulio paslaptis.

 

Oficialia Vatikano bibliotekos įkūrimo data oficialiai laikoma 1475 birželio 15-oji, kai popiežius Sikstas IV paskelbė bulę, kuri šį faktą įteisino. Tačiau šis teiginys ne visiškai atitinka realybę. Tuo metu popiežiaus biblioteka jau turėjo ilgą ir turtingą įvykiais istoriją. Vatikane buvo saugomos senų rankraščių kolekcijos, surinktos ir prieš Sikstą IV. Buvo laikomasi tradicijos, užgimusios dar IV-ame šimtmetyje popiežiaujant Damazui I ir pratęstos popiežiaus Bonifacijaus VIII – pirmojo pilno tiems laikams katalogo kūrėjo. Tradiciją tęsė ir tikrasis bibliotekos įkūrėjas Mikalojus V, kuris paskelbė ją vieša ir paliko po savo mirties apie 1,5 tūkst rankraščių. Jau 1481 metais Vatikano bibliotekoje buvo 3,5 tūkst originalių rankraščių, kuriuos popiežiaus nuncijai įsigijo Europos šalyse. Daugelio šių darbų turinys buvo įamžintas ateities kartoms begalę kartų juos perrašius. Tuo metu surinktoje kolekcijoje buvo ne tik šventieji raštai, patrologiniai ir teologiniai veikalai, bet ir filosofiniai traktatai, klasikiniai graikų, lotynų, senovės žydų, asirų, koptų ir arabų literatūros kūriniai, o taip pat darbai apie jurisprudenciją, istoriją, meną, architektūrą, muziką. Vatikano bibliotekos fondai tebepildomi iki šiol.

 

Palikimas, surinktas popiežių, žymiai padidėdavo gaunant dovanų, įsigyjant ar paimant į apsaugą ištisas bibliotekas. Būtent tokiu būdu į Vatikano fondus pateko visa eilė didžiausių Europos bibliotekų. Tame tarpe ir Heidelbergo (1622), ir Urbino (1657), visos karalienės Kristinos knygos (1690), daugybės aristokratų giminių bukinistinės kolekcijos. Be to, bibliotekoje saugojami ir įvairiausi archyvai, kurie iki šiol neištirti.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Yra šiame didžiausiame planetos lobyne ir tokių vertybių, prie kurių prieiti galima tik teoriškai. Pvz., didžiojo Leonardo da Vinčio kai kurie rankraščiai iki šiol saugomi po devyniais antspaudais. Kodėl? Yra versija, kad juose yra kažkas, kas gali sumenkinti Bažnyčios prestižą. Ypatinga bibliotekos paslaptimi laikomos kažkokios paslaptingos toltekų knygos. Apie jas žinoma tik tiek, kad jos egzistuoja. Visa kita – gandai, nepatvirtintos hipotezės ir legendos. Kalbama, kad jose yra duomenų apie pradingusį inkų auksą. Kalbama, kad tai vienintelis patikimos informacijos apie ateivių lankymąsi Žemėje šaltinis. Kalbama, kad būtent tose knygose atskleidžiama Velykų salos stabų paslaptis…

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Vatikano bibliotekos paslaptys traukia kaip magnetas, bet kad jas atskleisti, reikia padirbėti su jos fondais, o čia ne viskas taip paprasta. Nors bibliotekoje saugomi įvairiausi archyvai, prieiti prie jų skaitytojui griežtai draudžiama. Oficialiai biblioteka atidaryta moksliniam tiriamąjam darbui, bet kasdien ją gali aplankyti vidutiniškai 150 mokslininkų. Esant tokiam tyrimų intensyvumui (net neskaičiuojant nuolatinių fondų papildymų), surinktų bibliotekoje lobių tyrinėjimai baigsis tik po 1250 metų!

 

Šiandien Vatikane saugoma 70 000 rankraščių, 8000 senovinių spausdintinių knygų, 1 mln vėlesnių leidinių, daugiau kaip 100 000 graviūrų, apie 200 000 žemėlapių ir dokumentų, ir didžiulė daugybė meno kūrinių, kurios ir suskaičiuoti ne taip jau lengva.

Rekomenduojami video:


2500
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Anonimas

visos paslaptys slypi mumyse o ne bibliotekose mes, ne pažinsime pasaulo paslapciu nepazine saves. lengva kapstytis po bibliotekas sunku pazvelkti i savo vidu.savyje zmogus grimsti kaip liune kaip perpilditoje knygu bibliotekoje iejes i je nezinai kokios knygos griebtis iejes i save pasiklysti tarytum visatoja.

Jap

Tik idomu ko taip saugo???? Gal yra kitu tiesu? Ne tik baznycia ir pan.? Manau slepia todel kad bijo… ir labai bijo, netekti pajamu is krikscioniu. Kas jiems dave leidima viska slepti? KAs jie tokie? VAldovai? Nesupratau ir nesuprasiu. Dievas yra, tikrai yra. Bet nesupratau ir nesuprasiu kodel reikia savo nuodemes issakyti kunigui? Jis duoda atleidima? Bijo vatikanas oi bijo. Bet tai neteisinga zmoniu atzvilgiu kurie ir sunese visus turtus ir vis dar nesa

Jaunelis

Zmogus protingas ir supratingas,minia baisi ir nesuvaldoma jega.Jeigu zmonijai butu atskleistos ten saugomos paslaptys,pasekmes gali buti katastrofiskos.(aisku butu idomu suzinoti).

as

senam moksle ir gyvenime skaiciau,kad vatikane saugoma ir pastoviai papildoma didziule erotikos ir pornografijos kolekcija.tipo kad geriau pazinti priesa:)

dealer187

vatikanas nuo pat pradziu buvo iluminatu frontas globaliniam smegenu pudrinimui. pasidomekit kiek satanistiniu simboliu yra vatikane ir pasiskaitykit ka is tiesu vaizduoja tamplieriu kryzius kuri nesioja popiezius

Benamis

Ten tikriausiai yra tokios informacijos, kad jeigu zmones suzinotu, kazko tokio kaip Vatikanas neliktu.

Taip pat skaitykite