Lunatizmas – pavojinga liga

Lunatizmas – liga, kuri gali būti mirtinai pavojinga aplinkiniams. Juk savo veiksmų negalintis kontroliuoti žmogus gali padaryti baisiausių nusikaltimų. Pats tuo pat metu jis bus visiškai nekaltas.

 

Pilnatis niekuo dėta

 

Literatūros kūriniuose šis košmaras meistriškai apžaidžiamas – žmogus, labai padorus ir kultūringas, su siaubu sužino, kad praėjusią naktį padarė ką nors siaubingo – nužudė žmogų. Tačiau tai ne lakūs lyg Stiveno Kingo fantazijos mistikų išsigalvojimai. Tai – realybė.

 

Žmonijos istorijoje apstu nusikaltimų, kuriuos padarė nuo lunatizmo kenčiantys žmonės: pasmaugtos arba nušautos žmonos, nužudytos miegančios nuoširdžiai jas mylinčių vyrų, pro langus išmesti vaikai, kurių motinoms atrodė, kad namie kilo gaisras ir mažyliams gresia mirtinas pavojus, arba praeiviai, nutrenkti vairuotojų lunatikų, užmigusių prie vairo.

 

Kanadą, šalį, kurioje itin mažas nusikalstamumas, kartą sudrebino šiurpus nusikaltimas. 23 metų vyras peiliu nudūrė savo pamotę ir tėvą. Tačiau nusikaltimą padaręs jaunuolis visiškai neprisiminė, kaip tai įvyko, nes veikė giliai miegodamas.

 

Keli mėnesiai prieš nusikaltimą jis prarado darbą, todėl užsidirbti pragyvenimui bandė lošdamas kortomis. Tačiau siaubingai prasilošė. Dėl šių aplinkybių visiškai prarado miego dovaną. Vis dėlto kartą jam pavyko užsnūsti, bet pabudimas buvo siaubingas – jo rankos buvo kruvinos, o greta voliojosi peilis.

 

Paaiškėjo, kad vaikinas miegodamas sėdo prie vairo ir nuvažiavo namų, kuriuose gyveno jo tėvas su naująja žmona, link. Beje, jaunuolis su savo šeima iki tol puikiai sutarė. Nužudęs artimuosius jis kuo ramiausiai vėl sėdo į automobilį ir parkako į savo butą.

 

Jaunasis nusikaltėlis už šį nusikaltimą keletą metų praleido kalėjime, tačiau tyrimas parodė, kad keisti lunatizmo priepuoliai jam nesikartoja.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Sunki liga

 

Tad kokia gi tai liga – lunatizmas? Anksčiau manyta, kad lunatizmo priepuoliai glaudžiai susiję su Mėnuliu – būtent jis sukelia sąmonės užtemimus. Kadaise daktarai manė, kad būtent per pilnatį liga pasiekia savo piką. Tačiau paaiškėjo, kad Mėnulis čia niekuo dėtas. Tad tam, kad nebūtų teršiamas garbingas Mėnulio vardas, nuspręsta pervadinti ir negalią – dabar ji vadinama somnambulizmu (lot. “somnus” – miegas, “ambulo” – vaikštau).

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Šios ligos simptomai tokie: miegodamas žmogus nustoja kontroliuoti savo sąmonę ir daro tai, kas iš tikrųjų jam visiškai nebūdinga. Daugelis somnambulų įgauna neįtikėtino vikrumo, lankstumo, kuriais iki tol anaiptol nepasižymėjo.

 

Tai aiškinama tuo, kad per priepuolį dingsta vidinė įtampa, baimė, o žmogus lyg netenka vidinių stabdžių ir savisaugos instinktų.

 

Užmigę po priepuolio tokie žmonės viską pamiršta, o rytą su didžiule nuostaba klausosi liudininkų pasakojimų apie savo “žygdarbius”, kaip laipiojo medžiais, šokinėjo nuo stogo ant stogo ir panašiai.

 

Žudikas Saimonas

 

Tačiau tai tik nekaltos išdaigos. Neretai somnambulai per miegus elgiasi baisiai. Vieną rytą amerikietis Saimonas Speisis pabudo kaip visada savo kambaryje, savoje lovoje. Tačiau šalia gulėjo nužudyta jo žmona, o vaikų kambaryje – penkiamečio sūnaus kūnas. Abu – nušauti iš Saimono pistoleto, kuris voliojosi prie sutuoktinių lovos. Į įvykio vietą atkakusi policija tučtuojau patikrino pirštų atspaudus ant ginklo. Paaiškėjo, kad jie Saimono. Policininkai ieškojo liudininkų, apklausė kaimynus. Viena smalsi močiutė, gyvenanti šalia, po ilgų dvejonių išklojo, kad pro praviras žaliuzes matė, kaip S.Speisis blaškėsi po namus su ginklu rankoje, o po to ji išgirdo šūvius. Į policiją pagyvenusi moteris kreiptis nė neketino, mat gyveno pagal principą “kol manęs neskriaudžia, tai ne mano reikalas”.

 

S.Speisis buvo suimtas ir teismo laukė kalėjime. Jis nuoširdžiai tikėjo, kad yra neteisingai kaltinamas, o kas nors jį tiesiog apšmeižė. Be to, jis labai sunkiai išgyveno žmonos ir sūnaus netektį.

 

Vieną naktį kalėjimo prižiūrėtojas išgirdo riksmą. Šaukė Saimono kameros draugas. Pareigūnas pribėgo prie metalinių grotų ir išvydo, kad S.Speisis plikomis rankomis smaugia nelaimėlį. Buvo iškviestas pastiprinimas, Saimonas sutramdytas ir nusiųstas į vienutę.

 

Tačiau rytą laukė netikėtumas – Saimonas visiškai neprisiminė, kokie siaubai dėjosi praėjusią naktį. Priblokšta kalėjimo vadovybė tučtuojau iškvietė medikus. Šie ir nustatė diagnozę – somnambulizmas.

 

Istorija, primenanti išgalvotą detektyvą, nutiko vienam prancūzui sekliui. Tuo metu vyras po nervinio išsekimo jėgas bandė atgauti sanatorijoje. Ir štai vieną dieną jis išgirdo, kad kaimyniniame paplūdimyje įvykdyta žmogžudystė. Seklys laikraščiuose atidžiai sekė tyrimo eigą, bandė pats atskleisti nusikaltimą, tačiau jo aptikti įkalčiai aiškiai rodė, kad žudikas – jis pats, ištiktas somnambulizmo priepuolio.

 

Laimė, teismas jį išteisino, mat somnambulams netaikomos griežtos bausmės. Manoma, kad tokie žmonės negali turėti piktų užmačių, o nusikalsta tik dėl baisios ligos. Vadinasi, juos reikia ne teisti, o gydyti.

 

Be to, somnambulai žudikai, sužinoję apie padarytus nusikaltimus, patiria didžiulį sukrėtimą, sąžinės graužatį. Neretai tai ir sukelia naujus priepuolius.

 

Agresyvūs somnambulai

 

Kai kurie psichiatrai somnambulizmo išvis nelaiko liga. Emocinė įtampa, pasąmonės įtampa, išgyvento streso pėdsakai – ir žmogus nustoja miegojęs. Jis puola į užmarštį ir išdarinėja siaubingus dalykus. Tačiau vos pradėjus vartoti specialistų skirtus medikamentus priepuoliai išnyksta be pėdsako pačiam ir aplinkiniams.

 

Gydytojai ir ekspertai atliko begalę tyrimų, kuriais siekė nustatyti agresyvių somnambulų skaičių. Daktaras Haris Moldavskis ir jo kolegos iš Kanados Toronto universiteto atsitiktine tvarka pasirinko daugiau nei pusšimtį žmonių, sergančių somnambulizmu, ir tarp jų nustatė 26 asmenis, kurių veiksmus per miegą galima traktuoti kaip smurtinius. Tarp jų buvo tik trys moterys. Palyginę juos su sveikais žmonėmis, mokslininkai priėjo prie išvadų – visi jie be saiko vartojo kofeiną, dažniau nei kiti griebdavosi raminamųjų vaistų, nes negalėdavo savarankiškai susidoroti su stresu.

 

Tačiau daktaras Erikas Nostingeris iš Miego tyrimų centro prie Pitsburgo universiteto baiminasi, kad žmonės, būdami sveiko proto, tačiau padarę žiaurų nusikaltimą, gali apsimetinėti ligoniais ir simuliuoti somnambulizmo priepuolius. Kaip pavyzdį jis pateikia trisdešimtmečio amerikiečio istoriją. Jis nužudė savo žmoną ir pareiškė, kad nieko neprisimena, nes yra somnambulas.

 

Tačiau teismas juo nepatikėjo, nes rėmėsi liudytojų parodymais. Šie tvirtino, kad teisiamasis dažnai mušdavo ir visaip žemindavo sutuoktinę.

 

Tas pats teismas išteisino žmogų, nužudžiusį žmoną per somnambulizmo priepuolį. Žmogus labai mylėjo savo moterį. Tačiau kartą kaimynai prabudo nuo siaubingo klyksmo – žudikas visa jėga trankė žmonos galvą į asfaltą kieme. Kaimynai puolė kviesti pagalbą, bet buvo jau vėlu – vyras nužudė moterį, sėdo į savo automobilį ir kuo kiečiausiai užmigo.

 

Lygindamas šiuos du atvejus daktaras E.Nostingeris teigia, kad sunkiausia yra sužinoti tiesą. Neretai tai – neįmanoma misija. Žinoma, išskrus tuos atvejus, kai per priepuolį somnambulai susižaloja patys.

 

“Labai keista, – pažymi jis. – Jei žmogus susižaloja, pavyzdžiui, per miegus nusirita nuo laiptų, aplinkiniai tuo noriai tiki. Tačiau jei nuo laiptų nustumia savo artimąjį ir dievagojasi, kad ničnieko nepamena, jis yra teisiamas. Na, galbūt tai ir teisinga, nes save mes visuomet mylim labiau nei aplinkinius.

 

Šaltinis: eli.lt

Rekomenduojami video:


2500
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
.,.,

Kaip tik straipsnis koks ydomesnis,tai butinai bus ytraukti ir siurpiausi nusikaltimai.Tai siulau pozityvinti viska palaipsniui.

nesvarbu

Aš tai retai kalbu per miegus net ir ligoninei kalbu kažkokia naiškia kalba man žmones taip sake kad kalbu per miegus ir namuose kalbu net begu nuo kažko su kojomis kaip tarsi begčiau nuo kažko man tėvai sako kad ir kalbu per miegus ir šaukiu spardidama kojomis kaip begčiau aš

greta

Esu pati lunatikė , esu saviki pasišlykštėjusi ,kalbu ,dainuoju,klykiu naktimis ; neseniai dėl promočiutės laidotuvių patyriau šoką ,tą pačią naktį šokau iš lovos ir prasikėliau galvą ,vis dar su randu . Man pačiai baisu ,nes vis dėlto ,man yra 13 metų ,o jau vaikštau po namus ,tai šiurpina ;o kas bus toliau ?

Karolina

Ir as lunatikuodavau :D irgi tevai pasakodavo kad ateidavau i kambari ir spoksodavau pro langa… bet isimintiniausia buvo kai prabudau kazkokioje tamsioje patalpoje, stovejau nesupratau nei kur as nei ka as ten darau nieko visiskai nesimate graibinejau su rankom aplink kokias 10min kol pagaliau radau rankena nuspaudziau ja ir ka jus manot as buvau tolete :DD istikruju dabar labai juokinga tada tai buvo pakankamai baisu

Audrius

Mano kambaryje buvo dvo lovos. Ten buvo mano ir mano sesers kambarys. Po jos vestuviu, su vyru susilauke vaikucio, taigi kai mano sesuo atvaziuodavo su savo seima i mano ir mano tevu namus ji miegodavo svetaineje su vaikuciu, o jos vyras mano kambaryje buvusioje jos lovoje. Viena ryta jis man pasakoja, kad as islipau is lovos ir gera valanda prastovejau prie savo lovos nugara atsisukes i sesers vyra. Jis kelis kartus istare mano varda, bet nereagavau, tada ramiai vel atsiguliau i lova. Likau kiek pats nustebes, nes seip daznai sneku ar juokiuos per miegus :)

Vita

As iki 12 gal metu lunatikavau. Tevai man pasakodavo kad as vaikstau, darau keistus dalykus, kartais atsisedusi ant lovos pradedu dainuoti arba grazinti, bet as tiesiog netikedavau nes nieko neprisimindavau. Bet viena nakty atsibudau stovedama priesais vonios duris. Is vonios isejes tetis paklause ka as veikiu ce taip velai, as suglumusi pasakiau jog nieko ir nuejau miegoti. Buvo labai keistas jausmas. Karta pasakojo kad islipusi is savo lovos nuejau i tevu kambari, prie ju lovos nejudedama prastovejau gal kokia valanda o po to atsiguliau tarp tevu.

bilduke

AS VISADOS BIJOJAU IR BIJOSIU LUNATIKU

Bilduke

man llunatikai kelia baima

sniege

Nenoreciau nei pati lunatikuot nei pamatyti lunatika… brrr…. net siurpas nukrecia…

Taip pat skaitykite