Ar gyvybė Veneroje visgi įmanoma? Mokslininkai atskleidė visas kortas


Praėjusiais metais buvo puoselėjama idėja, kad gyvybė Veneroje visgi įmanoma.

 

Deja, naujausių tyrimų duomenys paneigė šią hipotezę. Tarptautinė tyrėjų grupė iš Belfasto Karalienės universiteto Jungtinėje Karalystėje nustatė, kad Venera tam yra tiesiog per sausa.

 

Puoselėtos viltys

 

Praėjusiais metais buvo puoselėjamos viltys, kad Veneros atmosferoje gali gyventi mikrobai, nes joje yra fosfino (PH3).

 

Buvo teigiama, kad šios koncentracijos negalima paaiškinti vien geologine veikla. Tačiau naujajame Belfasto tyrime ši idėja buvo pristabdyta.

 

Komanda įvertino kosminių zondų surinktus duomenis apie sąlygas debesyse, prilygindamas jas su sąlygomis Žemėje, siekdama išsiaiškinti, ar kokie nors žinomi organizmai galėtų išsilaikyti tokioje sudėtingoje aplinkoje. Debesis daugiausia sudaro sieros rūgštis ir nedidelė dalis vandens.

 

Atlikus analizę padaryta išvada, kad ekstremaliausi „ekstremofilai“ – taip vadinami mikrobai, gyvenantys labai sudėtingomis sąlygomis – negalėtų išgyventi, jau nekalbant jau apie klestėjimą.

 

„Nustatėme, kad efektyvi vandens molekulių koncentracija yra ne tik šiek tiek mažesnė už tą, kurios reikia atspariausiam Žemės mikroorganizmui, bet ir daugiau nei 100 kartų per maža. Tai beveik skalės apačia ir neįveikiamas atstumas nuo to, ko reikia gyvybei, kad ji būtų aktyvi“, – BBC portalui komentavo dr. Johnas Hallsworthas iš Belfasto biologijos mokslų laboratorijos.

 

Šaltinis: http://technologijos.lt/

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite