Sprogus Jeloustouno ugnikalniui, tuoj pat mirs 90 tūkst


Išsiveržus Jeloustouno supervulkanui, vos per kelias pirmąsias minutes gali mirti iki 90 tūkst. Taip pat bus išmestas pelenų debesis, kuris sukels „branduolinę žiemą“.

 

Supervulkanas yra Vajominge. Jis, be abejo, turi patrauklią išvaizdą, tačiau tuo pačiu jis laikomas pavojingiausiu visoje planetoje. Jo išsiveržimas sukeltų daugybę mirčių, o didžiulį plotą padengtų storas pelenų sluoksnis. Daugelio laimei, ugnikalnis „miega“ daugiau nei 600 tūkstančių metų. Tačiau daugelis ekspertų nerimauja, kad ugnikalnis gali bet kurią akimirką pabusti.

 

Slėgis po ugnikalniu visą laiką didėja. Šiluma kyla iš gelmių ir ištirpdo tas uolas, kurios yra netoli žemės paviršiaus. Kai iš šerdies gaunama pakankamai šilumos, ji gali sukurti magmos, įvairių dujų, uolienų ir garų mišinį. Net ir šiandien galima pamatyti „kupolą“, susidariusį dėl magmos judėjimo, kuris iškyla virš žemės paviršiaus.

 

Jei įvyktu išsiveržimas, tada per pirmąsias minutes mirtų 90 tūkstančių žmonių. Magma greitai išplistų į maždaug 1600 kilometrų, o jo sluoksnis siektų net tris metrus. Gelbėtojams būtų labai sunku patekti į katastrofos vietą, kad būtų galima evakuoti civilius gyventojus. Atsižvelgiant į tai, kad į atmosferą išsiskirstų didžiulis pelenų ir dujų kiekis, didžiąją dalį kelionių oru bus neįmanoma padaryti. Tačiau išsiveržimas būtų tik pradžia, nes po jo greičiausiai bus „branduolinė žiema“.

 

Iki šiol ekspertai sako, kad panikai nėra pagrindo, nes išsiveržimo tikimybė artimiausiu metu yra minimali. Jei taip atsitiktų, tada ne per ateinančius metus, bet per šį laiką mes galėtumėme pasirengti nelaimei, kad išsiveržimo atveju išgelbėtume kuo daugiau žmonių.

 

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite