Aktualu prieš Velykas: kaip patikrinti, ar kiaušiniai švieži?

Nors ant kiaušinių pakuotės užrašytas jų galiojimo terminas, jei juos laikome specialioje dėtuvėje, ši informacija greitai pamirštama. Kaip neapsirikti dėl kiaušinio šviežumo?

 

Štai keli patarimai, kurie padės išsiaiškinti, ar kiaušiniai dar tinkami valgyti ir įvairiems patiekalams ruošti.
Pats paprasčiausias ir populiariausias būdas – panardinti kiaušinį į sūrų vandenį. Atsargiai įmeskite kiaušinį į šaltą sūdytą vandenį (0,5 l vandens reikia 3 šaukštų druskos). Šviežias (t. y. 1–6 dienų) kaip mat atsidurs indo dugne, o jei kiaušinis iškyla į paviršių, jis jau sugedęs.

 

Perskelkite kiaušinį. Tai vienas paprasčiausių būdų patikrinti kiaušinio šviežumą. Perskelkite lukštą ir stebėkite, kaip atrodo trynys ir baltymas. Jeigu trynys iškilus, apgaubtas standaus baltymo – kiaušinis šviežias. Jeigu baltymas atrodo pavandenijęs, praradęs formą, trynys nestandus, išsiliejęs, vadinasi, kiaušinis ne itin šviežias, o gal net nebetinkamas vartoti.

 

Papurtykite kiaušinį. Jeigu purtant girdisi garsius kliuksėjimus, vadinasi, oro tarpas kiaušinyje jau labai didelis, baltymas tapo vandeningas. Toks kiaušinis negali būti vadinamas šviežiu.

 

Kuo lengviau nusilupa virtas kiaušinis, tuo jis yra senesnis. Itin šviežių kiaušinių nulupti sklandžiai greičiausiai nepavyks, paprastai nepadeda net tokios populiarios gudrybės, kaip itin sūrus vanduo, kuriame jie verda, ar šlakelis acto.

 

Kiek laiko kiaušinius galima laikyti šaldytuve? Paprastai nurodoma, kad kiaušiniai galioja maždaug 25 dienas, per tiek laiko juos ir rekomenduojama suvartoti.

 

Jei įsigyjate kiaušinius ir vėliau juos perdedate į specialią dėtuvę šaldytuve, nepatingėkite ir perrašykite kiaušinių galiojimo datą ant lipnaus lapelio bei priklijuokite jį prie indo – taip būsite ramūs dėl galiojimo laiko.

 

Šaltinis: https://www.15min.lt/

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite