Lietuvos gydytojams trūko kantrybė – gal pagaliau pradėkite kampinį šlifuoklį naudoti pagal paskirtį, o ne pjaustyti savo plaštakas ir pirštus!


Susižaloti plaštaką, netekti piršto ar net kelių, susižeisti kojas ar kitas kūno vietas – tuo rizikuoja kiekvienas buityje besinaudojantis vienu įrankiu, kuris yra labai pavojingas nepatyrusiems.

Kampinis šlifuoklis – šis įrankis, pasak gamintojų, skirtas pjauti akmenį, metalą, betoną, plyteles, mūrą ar net asfaltą. Vis dėlto, Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos skyriaus medikai sako, kad lietuviai yra atradę ir dar vieną kampinio šlifuoklio paskirtį – medžiui pjauti, o po nesėkmingų bandymų, deja, ne vienam „auksarankiui“ tenka gultis ant operacinio stalo.

„Ištisus metus gelbstime kampiniu šlifuokliu, liaudyje pramintu „bulgarke“, susižalojusius pacientus, pasitelkiame naujausias priemones, kad išsaugotume sužalotus pirštus, plaštakos funkciją. Visų į mūsų rankas patekusių pacientų paaiškinimai, kaip įvyko trauma, atrodytų, iš klaidingo vadovėlio: vienas pasakoja pjovęs medžio atraižas šiltnamyje auginamiems augalams paremti, kitas – sumanęs malkoms supjauti turėtus nestorus medgalius. Ir taip dar koks trisdešimt būdų, kaip ne pagal paskirtį naudoti įrankį“, – apie praktikoje pasitaikančius atvejus pasakoja RVUL ortopedas traumatologas, plaštakos chirurgas Simonas Sereika.

Gydytojas pastebi, kad, pagrindinė priežastis, kodėl šis prietaisas toks populiarus, ta, kad prie jo itin paprasta primontuoti medžiui pjauti skirtą diską. „Išties, gerai, kai tą patį įrankį gali panaudoti įvairiems darbams, ne vienam namuose ar sodyboje kaime toks universalus prietaisas praverstų, tačiau tik tuo atveju, kai nerizikuoji savo sveikata. Juk kiekvienas gerai pasvarstytų, ar naudoti įrankį, jeigu žinotų, kad dėl jo neteks piršto ir liks traumuotas visam gyvenimui“, – sako gyd. S.Sereika.

RVUL Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos skyriaus medikai stebisi ir internete plintančiais aukštųjų mokyklų parengtais mokomaisiais siužetais. Jų herojai – studentai, demonstruojantys, kaip, pasinaudojant kampiniu šlifuokliu, medinės paletės virsta patogiais lauko baldais.

Gydytojų teigimu, tokie mokomieji siužetai turėtų būti rengiami atsakingiau, įvertinus, kad įrankių naudojimas ne pagal jų paskirtį gali kainuoti sveikatą. Tad norinčius ir mėgstančius „meistrauti“ namie RVUL medikai ragina atkreipti dėmesį į gamintojų rekomendacijas, o internete plintančius mokomuosius vaizdo įrašus vertinti kritiškai.

„Raginu mokytis iš svetimų, o ne iš savų klaidų ir neužmiršti, kad kampinis šlifuoklis gali būti naudojamas metalui, mūrui, plytelėms pjaustyti, bet jokiu būdu ne medžiui. Taip išvengsite ne tik pavojaus sau, bet ir aplinkiniams, pavyzdžiui, vaikams. Iš tiesų, dažnai atsitinka ir taip, kad, pjaunant medį, dėl didelės prietaiso jėgos įrankis krenta iš rankų ir atšokęs gali sužeisti ne tik patį dirbantįjį, bet ir aplink esančius žmones“, – būti dėmesingais ragina gydytojas.

Šaltinis: Technologijos.lt ir Lrytas.lt

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

Rekomenduojami video:


2500
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
CNN

Medis pjaunamas, tik su speceliu diskeliu-(piela)

Taip pat skaitykite