Stulbinanti nuotrauka atskleidė iki šiol aiškiausią Paukščių Tako centro vaizdą


Paviešintos stulbinantį mūsų Paukščių Tako galaktikos centrą vaizduojančios nuotraukos.

Įspūdingas kadras sukurtas pasitelkus stebėjimų duomenis iš Pietų Afrikos „MeerKAT“ radioteleskopo sistemos, kurią sudaro 64 lėkščių, išdėstytų Pietų Afrikoje.

Jos iš Visatos renka radijo bangas ir, šiuo atveju, jos buvo panaudotos kuriant supermilžiniškos juodosios skylės, esančios mūsų galaktikos širdyje, Šaulio A, už maždaug 25000 šviesmečių, vaizdą.

Tarp užfiksuotų detalių minimi ir plaušeliai, netoli juodosios skylės, kurių neaptinkama niekur kitur mūsų galaktikoje.

Pirmą kartą atrasti 1980-aisiais, šie vadinamieji plaušai yra ilgi, siauri ir įmagnetinti. Jų kilmė iki šiol yra mįslė, kuri gali būti įminta šio tyrimo metu, rašo iflscience.com.

Mokslininkai šią nuotrauką sukūrė norėdami pademonstruoti „MeerKAT“ instrumento galimybes, nes jis pajungtas buvo tik visai neseniai, kuomet buvo užbaigtas visų 64 jo antenų įrengimas.

Kiekvienos jų skersmuo siekia apie 13,5 metrų ir kartu jos gali suformuoti 2000 unikalių antenų porų, naudojamų tandemu tyrinėti skirtingus dangaus regionus.

Šaulio A negalima išvysti regimojoje šviesoje, nes jį gaubia storas dulkių ir dujų debesų sluoksnis. Tačiau pasinaudojant tokiu kaip šis radioteleskopu (arba infraraudonųjų ar rentgeno spindulių teleskopais), sudaromos galimybės pažvelgti pro šias dulkes ir bent akies krašteliu išvysti juodąją skylę bei ją supančią aplinką.

Nuotraukoje, galaktikos centras matomas ryškiausioje zonoje, netoli vaizdinio centro, o jo skersmuo siekia apie 1000 šviesmečių.

Kitos ryškios nuotraukos zonos yra sukurtos tokių fenomenų kaip supernovos likučiai ir žvaigždžių formavimosi regionai.

Šaltinis: Gismeteo.lt

Rekomenduojami video:


2500
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
trollolol

Ferververkas nakti fotkinant su gumine boba… gaila runkeliu sunesto medaus ant tokios apgaules…

Taip pat skaitykite