Mėnulio dulkės ypač kenkia žmogaus ląstelėms


Sako, kosmose niekas negirdės, kai jūs nusičiaudėsite. Bet Apollo 17 astronautas Harrisonas Schmittas, 1972 metais lankydamasis Mėnulyje, Challenger komandiniame modulyje čiaudėjo nemažai.

Viena dieną, po pasivaikščiojimo palydovo paviršiumi, Schmittas netyčia įkvėpė Mėnulio dulkių, pakliuvusių į Challenger gyvenamąsias patalpas. Visą dieną Schmitt kentėjo nuo, kaip jis pats pavadino, „Mėnulio šienligės“; akys ašarojo, gerklė perštėjo ir kamavo čiaudulys.

Ne, Schmittas nebuvo alergiškas Mėnuliui. Dabar NASA mokslininkai supranta, kad Mėnulio uolienų dulkės — ypač mažiausios, aštriausios dalelės — kelia rimtą grėsmę astronautų sveikatai. žurnale GeoHealth publikuotame straipsnyje buvo aprašomi tyrimai, kuriais siekta nustatyti, kokią grėsmę šios dulkės kelia ląstelių lygmeniu — ir rezultatai – pikta lemiantys. Keliuose laboratoriniuose bandymuose žiupsnelio atkurtų Mėnulio dulkių pakako nužudyti iki 90 procentų plaučių ir smegenų ląstelių.

DULKĖTA DILEMA
Dulkės Mėnulyje nėra tokios, kaip Žemėje. Visų pirma, jos aštrios. Kadangi Mėnulyje nepučia vėjai, dulkių neveikia erozija, jos neyra. Mėnulio dulkių grūdeliai —kurių didžiąją dalį sukūrė mikrometeoritų smūgiai — išlieka aštrūs, šiurkštūs ir pernelyg giliai įkvėptos, gali lengvai susmigti į astronauto plaučių ląsteles.
O be to, Mėnulio dulkės gali levituoti. Kadangi nėra atmosferos, kuri apsaugotų nuo bombardavimo elektringomis Saulės vėjo dalelėmis, Mėnulio dirva gali įgyti elektrostatinį krūvį.

„Šis krūvis gali būti toks stiprus, kad dirvos dalelės gali kyboti virš paviršiaus,“ rašoma naujojoje studijoje.
Taip dulkės be didesnių problemų gali pakliūti į astronautų skafandrų plyšius, klostes ir taip atsidurti gyvenamosiose patalpose. Šios dalelės gali užteršti jautrią įrangą, užkimšti užtrauktukus, sugadinti aprangą ir — kaip Schmitt patyrė savo kailiu, — netyčia įkvėptos, sujaukti kūno veikimą.

MĖNULIO DULKIŲ GAMYBA
Naujuoju savo tyrimu Stony Brook universiteto (NY) tyrėjų komanda norėjo išsiaiškinti, kokią grėsmę šios dulkės kelia. Kadangi tikrų Mėnulio uolienų Žemėje ne tiek jau daug, komanda panaudojo penkis pavyzdžius iš Žemės, kuriais simuliuotos įvairiose palydovo vietose randamos dulkės. Tai buvo vulkaniniai pelenai iš Arizonos, nuo Kolorado lavos srauto nugremžtos dulkės ir stikliški, JAV Geologijos tarnybos laboratorijoje sukurti milteliai, skirti tokiems Mėnulio dirvos tyrimams.

Mėnulio dulkių poveikį žmogaus organams komanda tyrė, tiesiogiai sumaišydama dirvos pavyzdžius žmogaus plaučių ląstelėmis ir laboratorijoje užaugintomis pelių smegenų ląstelėmis. Mokslininkai kiekvieną dirvos mėginį sutrynė į tris rupumo lygius, mažiausios frakcijos grūdeliai tebuvo kelių mikrometrų skersmens (mažesni už žmogaus plauko storį) ir lengvai galėjo būti įkvėpti į plaučius.

Po paros patikrinusi ląsteles, komanda išvydo, kad visi dirvos tipai sukėlė didesnę ar mažesnę smegenų ir plaučių ląstelių žūtį. Pražūtingiausi buvo smulkiausi dirvos pavyzdžiai, nužudę iki 90 procentų jais paveiktų ląstelių. Iš karto nežuvusiose ląstelėse buvo užfiksuoti DNR pažeidimai, kurie, jeigu nebūtų ištaisyti, galėtų sukelti vėžį ar neurodegeneratyvinius susirgimus, rašė tyrimo autoriai.

„Akivaizdu, būsimiems tyrinėtojams bus svarbu stengtis neįkvėpti Mėnulio dulkių,“ rašė tyrėjai.
Bet kadangi žmonija per artimiausius dešimtmečius rengiasi Mėnulį tyrinėti, to išvengti bus sunku, pažymi tyrėjai.

Laimei, NASA šią problemą rimtai nagrinėja jau seniai ir kuria metodu, padėsiančius dulkių išvengti. Viena perspektyvi strategija: padengti jautrius paviršius Electrodynamic Dust Shield — iš esmės, elektriškai įkrautais skydeliais, kuriuose plonomis vielomis tekanti srovė nustumia dulkes šalin.

Ankstyvieji laboratoriniai bandymai rodo, kad šie skydeliai veikia gerai, o kai kurie pavyzdžiai išbandomi tarptautinėje kosminėje stotyje. Dar nežinia, ar tokie skydeliai galės būti integruoti į astronautų skafandrus.

www.livescience.com ir technologijos.lt

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

Rekomenduojami video:


2500
1 Comment threads
17 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Pyktis.

“Keliuose laboratoriniuose bandymuose žiupsnelio atkurtų Mėnulio dulkių pakako nužudyti iki 90 procentų plaučių ir smegenų ląstelių.”

“Po paros patikrinusi ląsteles, komanda išvydo, kad visi dirvos tipai sukėlė didesnę ar mažesnę smegenų ir plaučių ląstelių žūtį. ”

“Iš karto nežuvusiose ląstelėse buvo užfiksuoti DNR pažeidimai, kurie, jeigu nebūtų ištaisyti, galėtų sukelti vėžį ar neurodegeneratyvinius susirgimus, rašė tyrimo autoriai.”

Pasirodo pas astronautus pvz siuo atveju “Harrisonas Schmittas” yra tiesiog neiveikiami Titaniski organizmai :D ju neima nei “baisiosios dulkes” nei radiacija….krc niekas. Beveik nemirtingi.

laborantas

Kai rašai,tai galvok.Skirk laboratorinius bandymus nuo poveikio gyvam organizmui.Bandymuose paveikiamos lastelės 100 procentų tiesiogiai,o žmogaus organizmas turi IMUNITETĄ.Juk tiesiai rašoma,kad H.S.čiaudėjo.Tai reiškia,kad organizmas priešinosi.Atliekant bandymus pietri lėkštelėse lasteles gali nužudyti bet kuo,kad ir paprasčiausiu česnaku.Neklaidink žmonių savo komentarais.

Pyktis.

As nesupratau tie nuopisos kutva pastoviai mano komentarus naikina. Jobani moderatoriai kurva isaigimeliai!!!!!!

Botas

Šitą paliko!!! Patinki tam kibernetiniam moderatoriui toks!!!

:)

Pyktis.

Eilini karta kai parasau puiku issamu komentara arba ilgesni jis buna “tikrinamas” ir jie nebuna paskelbti…bet kai specialiai parasau su keikamais ir visaip juos iskeikiu ir tada tikiuosi,kad jie ji tikrins,jis dazniausiai nebuna tikrinamas….

pedagogas

Tai kad tu rašyti nemoki.Pats sakei,kad sunku su gramatika.O kad palieka keiksmažodžius-šaunu.Visiems aišku su kokiu individu turime kontaktą.Dabar,jeigu ir pakeistum slapyvardį,pagal tavo”gramatiką”visvien visi supras su kuo bendrauja.

pedagogas

Tikriausiai nesupranti,kad bet kokie išsišokimai turi ribas.Su laiku atitinkamos tarnybos atkreips dėmesį į tavo veiksmus.Tada paskelbs tavo tikrąją pavardę ir adresą.Negalvok,kad to niekas nežino.Tiesiog įstatymai iki tam tikros ribos draudžia viešinti asmens duomenis.Ar tu žinai,kiek tau liko iki tos ribos?

Pyktis.

Dejau skersa ant tu tavo tarnybu. Tavo istatymu. Vadovaukis jeis. Yra tik 10 isakymu. Ir dar vienas pats svarbiausias. Bet mes silpnaprociai. Mes vergai.
Ir ka pakeistu ta mano paviesinta pavarde? Kas is to,kad kazkas suzinotu mano adresa? Tipo medziot pradetu? :D Galim susitikt jeigu yra norinciu.
Ribos? As beribis :D

Dievas

>> As beribis

Dievas..

Pyktis.

Kur as sakiau,kad man sunku su gramatika? Bandai cia primest ale protinga,bet esi konkretus silpnaprotis. Trauki zodzius is konteksto ir primeti,kaip tau geriau. Artiste tu as rasiau,kad as neziuriu tos gramatikos nes protingas ir taip supranta.
As kitaip negu 90% cia rasanciu slapyvardzio nekeitineju. Nematau tam reikalo. O kiek kartu pats ji buvai psikeites? Jei ir buvai sakysi,kad ne :D visi jus tokie bailiai.

MeNulis

>> dazniausiai nebuna tikrinamas…

– taip, taip veikia MeNulis.

Pyktis.

As tai galvoju ka rasau. O tu? O tai laboratorijose su kuo bandymus daro? Su lavonais? Tai tame ir reikalas,kad kai i organizma papuola kokia nors medziaga,kuri yra aptinkama organizme patruliuojanciu zvalgu ir jeigu ji organizmui kelia pavoju tuoj pat buna “ijungiamas” imunitetas. Tai yra zvalgai pasiuncia signalo pavojus i imuniteto “stabus” ir tie tuoj pat pasiuncia “spec.pajegas” (limfocitai,fagocitai,makrofagai ir pan) kad patogenas butu tuojau pat sunaikintas. Yra organizmai kurie sugeba maskuotis ir nepastebetai daryti savo kenkejiska veikla ir iki kol juos aptinka jie buna pridaro daug zalos. Yra neorganines medziagos kuriu organizmas neatpazysta ir ju nesunaikina ir jos taip… Skaityti daugiau »

laborantas

Tai lygiai tą patį tau ir norėjau pasakyti.Matau,kad jau pasiskaitei.Tik,supranti,tu tyčiojiesi iš straipsnio,neisigilinęs į jo esmę.Su ironija pristatai astronautą kaip ?”…neįveikiami Titaniški organizmai…”.Tai skamba visiškai nerišliai,ir matosi tavo neišprusimas.O pastarasis komentaras jau nusirašytas,galiu prisiekti,kad kažkur skaičiau.

Pyktis.

Ta ir norejei pasakyti? Tikrai? –> ;DDDD tai kodel is karto taip neparasei? Kloune nejuokink tu manes. “Matau,kad jau pasiskaitei” Ane? ;D as tau iskarto daug issamesni komentara buvau atrases,bet jis buvo “tikrinamas” todel nesinorejo vel gaist laiko atsakant tokiam bukam personai,kaip tu. Bet labai jau pikta buvo tai prisiverciau pabandyti dar syki. Ir VUOLIA!! Netikrino… Tai as pateikdamas yam tikras eilutes kurios man kelia klausimu tyciojuos is straipsnio?? Tu gal nebesvaik. O kas yra isprusimas? Kaip jis turetu atrodyti tavo atzvilgiu? Gal tureciau su viakuo sutikti ir netureti savo kritinio mastymo? “O pastarasis komentaras jau nusirašytas,galiu prisiekti,kad kažkur skaičiau.”… Skaityti daugiau »

laborantas

beveik žodis į žodį./Vikipedija”Žmogaus imuninė sistema”/.Tai kodėl vienu atveju nusirašinėji apie mokslo pasiekimus,o kitais atvejais dergiesi?Pripaistai nesąmoniu vien tam,kad turėtum progą pasireikšti,o kai pastato tave prieš akivaizdžius faktus tada jau griebiesi mokslo.Kodėl neteigi kad ir “Vikipedija” masonų darinys?

Pyktis.

“beveik žodis į žodį./Vikipedija“Žmogaus imuninė sistema“/.Tai kodėl vienu atveju nusirašinėji apie mokslo pasiekimus,o kitais atvejais dergiesi?”

As nenusirasyneju. Tiki ar ne man nesvarbu.

“o kai pastato tave prieš akivaizdžius faktus tada jau griebiesi mokslo”

Kokius “faktus”? :D o kodel as negaliu griebtis mosklo? Ar as rasiau,kad visas mokslas yra sufabrikuotas? Tiesiog jame labai daug melo. Ir as aklai netikiu viskuo.

“Kodėl neteigi kad ir „Vikipedija“ masonų darinys?”

O tureciau? :D nu gera tai masonu kurinys.
Pamastymui-ten gali rasyt kas tik nori.

Pyktis.

2 komentarus “tikrino” :D
Ir sita kelias minutes “talpino” turbut kazkas nelabai nori,kad rasyneciau.

MėNulis

MėNulis..

Taip pat skaitykite