Kaip mokslininkai privertė žuvis vaikščioti žeme

mokslininku-zuvisAtrodytų, kad mintis apie vaikštančias žeme žuvis gali kilti tiems, kurie turi lakią vaizduotę, sapnuoja nesąmoningus sapnus ar atsigauna po anestezijos. Tačiau trys mokslininkai iš Makgilo universiteto (angl. McGill University) mano kitaip. O koks gi yra kitas būdas patikrinti, kaip pasikeitė elgsena ir fiziologija, kai prieš 400 milijonų metų vandenyje gyvenusios žuvys pradėjo pratintis prie sausumos?

 

„Aš stebėdavau kaip juda žuvų pelekai ir visada maniau, kad tai komplikuota, bet įdomu“, – sako Emili Stendin (angl. Emily Standen) – evoliucinės biomechanikos mokslininkė, dirbanti Otavos universitete ir šiuo metu vadovaujanti projektui. „Ir tada pagalvojau: kaip pelekas galėjo pasikeisti į kažką, kas padėtų judėti žeme? Taip gimė šis projektas“.

 

Kad išsiaiškintų, kaip vyko pereinamasis laikotarpis, nuo vandens iki sausumos gyvio, Stendin ir jos kolegos moksliniams tyrimams paėmė 111 Polypterus senegalus ungurio jauniklių. Juos patalpino aplinkoje, kurios dugnas buvo nusėtas smulkiais akmenukais, o vandens lygis siekė tik tiek, kad neleistų žuvims išdžiūti – 3 milimetrus. Mokslininkai sukūrė ir kontrolinę grupę, kurią sudarė 38 žuvys augančios savo įprastoje vandeninėje aplinkoje.

 

„Šios žuvys ypatingos tuo, kad turi funkcionuojančius plaučius ir gali kvėpuoti oru“, – paaiškino Stendin. Šie unguriukai turi pelekus, bet tam, kad padidintų savo deguonies atsargas, jiems reikia reguliariai iškilti į vandens paviršių pakvėpuoti. Šios žuvys naudojasi savo pelekais, kad galėtų išlipti į sausumą. „Gana juokinga stebėti, kaip šie mažyliai juda žeme iš vienos balos į kitą, kai jos pradeda džiūti. Žinoma, jie tai daro ne savo noru“. Bet to pakanka, norint pabandyti šias žuvis auginti ne vandenyje.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

„8 mėnesių eksperimento pabaigoje mes nagrinėjome pagreitintus video įrašus, kad išanalizuotume žuvų judėjimą“, – sakė Stendin. Dėl laiko apribojimų, ši analizės dalis buvo atliekama su 20 sausumoje augusių žuvų ir 10 indivudų iš jiems įprastos vandeninės aplinkos. Žinoma, mokslininkams teko nugalabyti porą kiekvienos grupės atstovų, kad išnagrinėtų žuvų, augusių skirtingomis sąlygomis, skeletų skirtumus. Ir pasirodo ne veltui, nes gyvenimas sausumoje tikrai pakeitė tai, kaip žuvis vaikšto.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

zuvis

 

„Ant žemės auginta žuvis išmoko vaikščioti efektyviau“, – teigė Stendin. „Jos stato kojas arčiau vidurinės kūno linijos, galvas laiko aukščiau, o vaikščiodamos rečiau paslysta“. Taip pat pastebėta, kad sausumos žuvys vaikšto stabiliau, nei vandenyje augusios giminaitės. Tačiau pasikeitė ne tik jų elgsena. Kaulai, kurie jungiasi su pelekais, pakeitė savo formą. Raktikauliai tapo ilgesni. Daugiausiai pasikeitimų įvyko toje srityje, kuri suteikė didesnę judėjimo laisvę pelekams ir galvai.

 

„Tai labai svarbūs pasikeitimai įtakojantys gyvenimą sausumoje“, – aiškino Stendin, – „nes gyvenant ant žemės plokštumos, reikalingas kaklas, kuris galvai suteiktų daugiau judrumo atskirai nuo likusio kūno“.

 

Tačiau kai kurios eksperimento aplinkybės riboja mokslininkų išvadas. Pirmiausiai todėl, kad šios ungurinės žuvys nėra tiesiogiai susijusios su išnykusiomis žuvų rūšimis, kurios buvo gyvenimo sausumoje pradininkės. „Deja, išlikusių gyvų palikuonių iš mus dominančių rūšių mes neturime“, – aiškino Stendin. Todėl mokslininkai pasirinko fiziškai panašią rūšį, kuri primena to laikotarpio fosilijas. „Ši žuvis gera kandidatė, nes yra pailga, su šarvuotais žvynais ir turi šoninius pelekus pilvo srityje“.

 

Nepaisant visų apribojimų, Stendin džiaugiasi galimybe eksperimentuoti su gyvais bandomaisiais, nes taip gaunamos išvados, iš kurių galima spręsti apie procesus, galėjusius vykti didelio masto evoliucijos laikotarpiu su panašios fiziologijos gyvūnais. „Gana aiškiai galima pamatyti, kad aplinkos daroma įtaka lemia pakitimus, kurie palengvino perėjimą iš vandeninės aplinkos į sausumą“, – sakė Stendin. „Tokie pakitimai per ilgą laiko tarpą įstvirtina ir užsifiksuoja genome“.

 

Šiomis dienomis Stendin vėl kartoja eksperimentą tikėdamasi surasti pasikeitimus žuvų raumenyse. Ji taip pat nori sužinoti tai, kas atsitinka, kai žuvys palaikomos sausumoje ilgesnį laiką. „Visai įmanoma, kad prasidės didesni pakitimai, jei jas palaikytume sausumoje ilgiau“, – sakė ji. „Tačiau didysis tikslas yra pasiekti pasikeitimus per kelias palikuonių kartas“.

 

Parengė: Giedrius Abugelis

 


Perspausdindami, cituodami ar kitaip platindami skelbiamą turinį portale kuris priklauso Anomalija.lt grupei, Jūs turite įdėti nuorodą į šaltinį (t.y. Anomalija.lt). Daugiau informacijos apie naudojimo taisykles rasite čia.

Rekomenduojami video:


2500
2 Comment threads
24 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Vyriausybė

Evoliucija įrodyta. //anomalija.lt/forum/index.php?topic=4714.0

Pyktis.

As tikrai nesu “religinis” fanatikas,bet patikek jokie sarlatanai manes neitikins,kad mes “atejom” is bezdziones. O pries ja is zuvies. Pries zuvi ten is kazkokio eukarioto ar pan. Cia grubiai parasiau. Tu geriau tikek i Dieva nei i tai,kad tu esi bezdzione.

Vyriausybė

:D :D butinai….
:DDDD

Pyktis.

Gerai. Paaiskink man,kaip is “nieko” atsirado kazkas? Kas buvo pries tai kas paskatino ta “nieka” pavirsti i kazka. ir kas buvo iki “nieko” atsiradimo? ir kas paskatino “nieka” pavirsti i kazka,o is to kazko i viska? Juk tas “niekas” turejo buti kazkokioje erdveje? ir savyje tureti “viska” Ar “niekas” buvo “niekur”? Tada is kur tas “niekur” atsirado? Nei tu nei dar kas man sito nepajegs atsakyt. Bet kai tik iskyla klausimas apie Dieva pirmi musas i krutine,kad nera jokio Dievo nes mes bezdziones. Evoliucija,Big Bang ir pan briedas. Bet kai paklausiu paprastu klausimu tai niekas nepajegus logiskai atsakyt,o tik pradeda… Skaityti daugiau »

Vyriausybė

:DDDDD lol

Pyktis.

Tik tiek sugebi? O dar siuliai i foruma ateit padiskutuot ;DDD

Vyriausybė

” SIŪLIAU ” , abejoju ar galima su jumis racionaliai diskutuoti . Ypatingai po paskutinių žinučių .

Pyktis.

Po paskutiniu zinuciu? Konkreciau?? Kuris sakinys buvo per sunkus? Diskutuojantis toks,kaip tamsta turetu kur kas daugiau kazka pasakyt nei suregsti pora sakiniu kurie visiskai nieko nesako. Ar jus i sunkius,sudetingus klausimus neprates atsakyneti?

Vyriausybė

paskaičiau įžeidinėjimus – ” pasiūlymus ” , to užteko susidaryti nuomonę .

Pyktis.

Na as nesu is tu kurie itin mandagiai bendrauja. Bet kazkaip nepastebejau,kad buciau cia kazka izeides….kur tu matai izedima? Ir apie koki “pasiulyma” turi minty?

Unixar

Tu pats suvoki, kad cia saipytis bandei, visus durnais vadinai, skystagalviais, sistemos aukomis ir dar taip bukai klausi kodel mes manom jog su tavimi neiseitu racionaliai padiskutuoti? Hmmm pagalvok tyloje ir ramybeje, perskaityk viska ka parasei ir gal atsakymas pats ateis.

Pyktis.

;D uz teisybe daug kas pyksta. Na as nemanau,kad saipiausi… Jei as matau,kad zmogus durnas tai dazniausiai jam ir pasakau,kad jis durnas. Jei matau,kad zmogus yra “paskendes” sistemos (tam tikeu zmoniu) sukurtame liune tai,kaip man ji vadint? Ne sistemos auka? Ne skystaprotis,o siplnaprotis buvau pavadines. Ir kas cia tokio? jeigu zmogaus protas yra silpnas suprast kazka daugiau nes jis to nenori. Tai jis ir yra silpnaprotis (silpno-proto)
Toks vaizdas,kad tu kokiam “inkubatoriui” butum auges kur niekada nebuvo nieko blogesnio ar grieztesnio zodzio pasakyta…

Pyktis.

Tai gal vietoj minusu galejot konkreciu argumentu pateikti? Ai tiksliai jus patys negalvojat nes jusu smegeneles per skystos. uz jus kiti galvoja ir pasako,kaip viskas yra :D
Bravo! Letai ploju.

Unixar

1. Mes tau galim atsakyti, bet tu jau aiskiai isdestei savo pozicija, kad esi berastis ir su mokslais nebendrauji, tai nieko ir nesuprasi.
2. Zmogus girdi tiktais tai ka nori girdeti ir kuo labiau irodinesi, tuo labiau laikysis savo ignoruodamas faktus bei medziaga.
3. Gal mes ir neturim visu atsakymu, bet tuos kuriuos turim yra pagrysti ir irodyti, pritaikyti ir igyvendinti, o tu savo ruoztu gali pateikti, bent viena dievo irodyma? Ne teigini, ne sapaliomes is svento rasto kurias gali interpretuot kaip nori, o tikra ir nenugincyjama BENT 1 IRODYMA kury galima paimt, paciupineti, paziureti ir patikrint?

Pyktis.

;DDDD 1.Cia tu uz visus sneki ar tik savo asmenine nuomone destai? Manau tik savo nes kas tie visi? Ir su mokslais as “bendrauju” tik as nesu toks patiklus,kaip kad dauguma. Ka pamate ka perskaite ir visa tai priima uz tiesa. O as ne. Ar tu pats asmeniskai esi patikrines teorijas ir pan ka tau tas mokslas “sako” ar esi? 2.O tau neatrodo,kad tau paciam visa tai 100% tinka? ;DD ir kokius cia faktus bei medziaga man gali pateikti? Ta ka matiai per TV,skaitiai vikipedijoje ar koki straipsni ar tau kazkas sake? cia tavo faktai? Tu pats juos patikrinai? Manau,kad… Skaityti daugiau »

Pyktis.

Nera jokios evoliucijos. Viskas sukurta Dievo.

Vyriausybė

:D taip

padaras

O Dievą sukūrėme mes, kurie atsiradome iš evoliucijos :D Todėl iki šiol žmonija nesugeba susitarti dėl vienos religijos ir vieno Dievo :)

Pyktis.

Silpnaprotis…
Tai tu esi bezdzione? Banano pusbrolis? gali pateikti konkretu evoliucijos irodyma? Tai yra rusies pasikeitima? Jei gali tai taves laukia 250k $ premija! Pirmyn galiune!
Zmones kure religijas savo naudai savo reikmems. Jezus nesukure religijos ir neliepe garbinti stabu!
Parasyta; neturek jokiu droziniu nei atvaizdu nei dar kazko kas yra aukstai danguje,zemeje ar po zeme. O kas darosi baznyciose?

Pyktis.

Nu va matau 5 bezdziones jau tikrai yra :D

padaras

Tikėk tu tuo savo Jėzumi Kristumi, niekas nedraudžia… o aš tikėsiu į savo Hary Poterį… ir tu man įrodyk, kad Jėzus Kristus yra tikresnis ir geresnis už Harį Poterį… Kiek pas tave knygų parašyta? 2? Senasis ir Naujasis testamentai, ne? Ai neee… su Jėzumi Kristumi tik Naujasis testamentas, vadinasi tik viena knyga. O Hario Poterio yra 7! Vadinasi Haris Poteris tikresnis už Jėzų Kristų :D

Liūdina mane tokie fanatikai, kurie savo galva nesugeba mastyti ir dar kitiems perša savo nesąmones. Gal jau laikas būtų suaugti ir nebetikėti tomis pasakomis, ka?

Pyktis.

Tave reiktu i zoologijos soda uzdaryti,kaip kalbancios bezdziones pavyzdi ir visiems rodyt.
Ateis laikas kai tu sauksies to Jezaus. Bet turbut sulauksi Hario Poterio su “ragais” :D
O mane liudina tokie nesusiprateliai.
Taip tai yra “pasaka” ir ji tikra. Tik ne kiekvienam tai suprast.
Bet tu nesiparink juk tu bezdziones palikuonis :D

padaras

Kad čia tu vienintelis pariniesi :D Atsukai kitą žandą ir sėdėk sau ramus tai neee… pasispardyti reikia. Jei jau taip nusistatęs prieš mokslo atradimus, kodėl naudojiesi jo gėrybėmis? Nesinaudok kompu, išmaniuoju, TV, elektra. O dar geriau… daryk kaip liepia biblija… parduok viską, o pinigus išdalink vargšams. Nesinori, ne? Juk Dievas pasirūpins tavim ir suteiks ko tau reikia. Beje, nesiskiepik nuo ligų ir nevartok vaistų, nes tai irgi mokslo pasiekimas… jei numirsi, vadinasi buvo Dievo valia :D Kraustykis pas amišus, sėdėk žvakių šviesoje ir melskis kitiems gyvenimo nenuodyjęs. Tu taaaaip gini savo Dievą, bet niekini kitus jo sutvėrimus vadindamas juos beždžionėmis… Skaityti daugiau »

Pyktis.

O kodel tu mano zodzius trauki is konteksto? Aj aj aj,kaip negrazu. As tikrai nesiparinu. Kodel tu sugalvojei,kad as esu nusistates pries mokslo atradimus? ;D man jie labai patinka. Yra labai daug puikiausiu atradimu. Ir as jeis su malonumu naudojuos,kaip ir daugelis. Sakyk kur Biblijoje yra parasyta,kad dabar as turiu viska parduot ir pinigus isdalint vargsams? ;D Dievas ir be manes gali pasirupint vargsais. O gal as pats vargsas esu? Nepagalvojei? Tai tu zinok as savo noru nesu skiepijesis nuo jokios ligos ;D tik vaikysteje kazkada teko,kaip ir visiems. O vaistus,kad ir kaip nenoriu as ju gert,bet kartais tenka,bet tai… Skaityti daugiau »

Unixar

Pykti cia siaip tik pagalvojau. O tu suvoki, bent jau, kad jeigu dievas, kad ir egzistuotu tai, kad tau tos karalystes vartai butu uztrenkti. Kad ten patenka ne tie kurie labiau tikejo, o tie kurie buvo geresni zmones ir labiau mylejo. Pykti mano klausimas butu tai kokio velnio tiketi i dieva jei gyveni ir bendrauji taip jog liktum uz tos karalystes borto? Koks tolkas?

Pyktis.

:))) as net neabejoju,kad man tos Karalystes vartai yra uztrenkti ;D as tikrai nesu toks tikintys,kaip galbut tu pagalvojei. Seip as ji labai daznai keikdavau (ir net labai negraziai) bet pavargau tai daryti…vistiek niekas nesikeicia ;D nes pagal “panetkes” pas ji gi yra planas… Galim Juo ir netiketi,bet Jis yra. Ir cia nieko nepakeisi. Na kaip ir rasiau esu koks esu…man seip labai neptinka tas perdetas mandagumas ir pan. Kas del “borto” tai kas ten zino…linkiu visiems ji perzengt. Na turbut beveik visiems ;D ir jau pagal Ji vien uz tokia minty as jau nevertas ten papult. Parasyta. Jei net… Skaityti daugiau »

Taip pat skaitykite