18 stulbinančių faktų, kurių dar nežinojote apie Šiaurės Korėją

Nepaprastai galinga armija
 
Turbūt niekam nepaslaptis, kad Šiaurės Korėja turi didelę armiją, tačiau dauguma net nenutuokia, kokio dydžio iš tikrųjų yra ši kariuomenė. Numanoma, kad aktyviai tarnaujančių karių rezerve yra apie 1,19 milijonai žmonių ir sudaro ketvirtą pagal dydi armiją planetoje. Palyginimui — JAV ginkluotosios pajėgos yra sudarytos iš 1,36 milijonų asmenų…

 

Kim Jong-un’as yra jauniausias pasaulyje valstybės lyderis

 

Mirus tėvui, 2011-aisiais 28-erių Kim Jong-un’as tapo Didžiuoju Vadu. Dabar jam 33-eji. Argi nesmagu žinoti, kad ketvirtos didžiausios pasaulio armijos vadovas yra jaunas vyrukas, neturintis jokio formalaus karinio pasiruošimo?

 

Kim Jong-un’as savo dėdei skyrė mirties bausmę ir sušėrė jį šunų gaujai

 

Įtardamas savo dėdę Jang-Song Thaek’ą ketinimais perimti valdžią, 2012-aisiais Kim Jong-un’as nurodė įvykdyti viešą jo egzekuciją. Susijusiuose šaltiniuose nurodoma, kad 67-erių vyriškis, kurį dauguma laikė labiausiai tikėtinu valdžios tęsėju, buvo išrengtas nuogai ir sušertas 120-ies alkanų šunų gaujai (nemaitintai keletą dienų prieš tai).

 

Tiesa, ši istorija nėra patvirtinta ir yra šaltinių teigiančių, kad jaunojo vado dėdė žuvo ginkluoto susirėmimo metu. Kad ir kokia tikroji tiesa bebūtu, aišku tik viena — šis žmogus tapo dar viena negailestingo režimo auka.

 

Kas penkis metus vyksta valdžios rinkimai

 

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

Žinoma, žmonės gali rinktis tik iš vieno kandidato, nurodomo ant balsavimo biuletenio, todėl vadinti to demokratija nesinori, tačiau tai vis tik pateisina oficialų valstybės vardą — Korėjos Liaudies Demokratinė Respublika. Piliečiams leidžiama atmesti kandidatą viešai išbraukiant jo vardą, tačiau tai nutinka retai (jei išvis nutinka, nes baisu net pagalvoti, kokia baisi bausmė laukia už tokį nepaklusnų elgesį).

 

Vieta, kurią privalu aplankyti (bent jau piliečiams)

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Senojo vado Kim Jong-il’o ir prieš tai valdžiusio jo tėvo Kim Il-sing’o palaikai buvo balzamuoti ir patalpinti viešuose stikliniuose karstuose. Šis mauzoliejus randasi buvusioje Pchenjano prezidentūroje — Kumusan’o Saulės Rūmuose. Pasirodo, kiekvieną dieną čia apsilanko apie 150 tūkstančių žmonių.

 

 

Lankytojai turi laikytis griežtų taisyklių, apimančių aprangą bei mirusiųjų pagerbimo būdą. Skamba kraupokai, tačiau tai nėra vieninteliai buvę pasaulio lyderiai, kurių kūnus galima pamatyti — Mao Tse-Tung’as, Ho Chi Minh’as ir Leninas yra „eksponuojami“ panašiai.

 

Didžiausias stadionas pasaulyje

 

Nepaisant atsilikimo ir skurdo, ši atsiskyrėlių karalystė turi kuo pasigirti — čia buvo pastatytas didžiausias pasaulyje stadionas. Pchenjano „Rungnado gegužinių“ stadione telpa 150 tūkstančių žmonių, o aikštės plotas sudaro net 22500 kvadratinių metrų.

 

Jame vykdomos futbolo ir kitų sporto šakų rungtynės, tačiau pagrindinė jo paskirtis yra ekstravagantiškųjų masinių žaidynių rengimas. Tai kasmetinis sinchroninių šokių, akrobatikos ir gimnastikos spektaklis, kuriame vienu metu pasirodo virš 100 tūkstančių dalyvių.

 

Žmonių raštingumo lygis siekia 100%

 

Tokį faktą sunku patikrinti, tačiau jei jis teisingas, Šiaurės Korėja gerokai lenkia Ameriką, kurios funkcinio raštingumo rodiklis tesiekia 85%. Piliečiams suteikiamas nemokamas universalus išsilavinimas, kas yra sveikintina, tačiau švietimo programos sudėtyje yra ir nemažai ideologinės įtaigos elementų. Pavyzdžiui, vidurinės mokyklos mokiniams privalu išlausyti trijų metų (81 val.) Kim Jong-un’o istorijos kursą, šalia kurio yra ir Kim Il Sung’o (160 val.) bei Kim Jong Il’o (148 val.) studijos.

 

Šiaurės Korėjiečiai yra 6 cm žemesni nei Pietiečiai

 

Šiaurės Korėjiečiai, gimę po karo, yra žemesni už Pietų Korėjiečius vidutiniškai 6 centimetrais. To priežastimi laikoma prastesnės ir skurdesnės gyvenimo sąlygos. Manoma, kad net apie 6 milijonai piliečių negauna pakankamai maisto ir apie trečdalis šalies vaikų kenčia nuo lėtinio maistinių medžiagų trūkumo.

 

Šiaurės Korėja yra laikoma labiausiai korumpuota valstybe pasaulyje

 

Tiesa, dabar šiuo „garbingu“ titulu valstybė dalinasi su Somaliu, tačiau Šiaurės Korėja jau keletą metų puikuojasi labiausiai korumpuotų valstybių sąrašo viršūnėje. Kasmetinis korupcijos supratimo indeksas vertina 168-ias pasaulio valstybes. Kriterijai, į kuriuos atsižvelgiama, apima papirkinėjimą, medicinines klastotes, atsiskaitymą „vokeliais“, priėjimą prie užsienio žiniasklaidos ir kitokio pobūdžio viešojo sektoriaus korupciją.

 

Šaltinis: social.lt

Rekomenduojami video:


2500
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Pyktis.

Arvydas Grigonis.
O JAV,Kanada,Urugvajus,Australija,Ispanija,Olandija,UK,Vokietija,Portugalija ir dar keletoje saliu yra,kaip tu sakai autokratija ir totalitariniai rezimai? ;DDD gal as kazko nzn?

plaukai

– apie plaukus, ar žinote kad Lietuvos TSR, apie 1970 metus buvo madingi ilgi plaukai, tačiau oficialiai draudžiami. Ilgaplaukiai (hipiai) surengė stovyklą prie Palangos, tai juos milicija sugaudė ir nukirpo. Taip pat nukirpdavo pagautus miestuose ar mokyklose.

Ho ho hi

Komunistu rojus.

vitas

tu ten n n buvai kad zinai

pūtė vėjas į rytus

Įdomus straipsnis, daugiau tokių.

Taip pat skaitykite