18 stulbinančių faktų, kurių dar nežinojote apie Šiaurės Korėją

Nuo pasaulio atsiskyrusi paslaptingoji Šiaurės Korėja yra nuolatinėje gandų ir prieštaringų nuomonių apsuptyje. Žiniasklaidoje apstu pasakojimų apie negailestingą valdžios režimą, tačiau sunku susigaudyti, kur sakoma tiesa, o kur — melas. Įtakingi pasaulio lyderiai šią vietą vadina blogio irštva, o krepšininkas Dennis’as Rodman’as tuo tarpu spaudžia dešinę jos lyderiui ir tame nemato problemos, rašo portalas social.lt.
 
Tai yra viena uždariausių pasaulio valstybių, esančių interneto ar bet kokio kito bendravimo su išore užribyje. Kalbos apie kraupius žmogaus teisių pažeidimus ir griežta atvykėlių kontrolė atbaido didesnius turistų srautus, tačiau pavienių smalsuolių neįbaugina.

 

Būtent tokių keliautojų dėka ir paaiškėja detalės apie tikrąją Šiaurės Korėją. Kviečiame susipažinti su 18 stulbinančių faktų, kurių galbūt dar nežinojote apie šį Azijos kampelį — abejingi tikrai neliksite!

 

Rūkyti žolę — legalu

 

Kas galėjo pagalvoti, kad Šiaurės Korėja — apsirūkėlių kraštas? Nors ir vyrauja įsitikinimas, kad ši valstybė yra pati konservatyviausia, ribočiausia ir labiausiai valdžios kontroliuojama planetoje, vis tik „žolytės“ klausimu ji yra gana liberali. Čia nėra įstatymų, draudžiančių kanapių pardavimą ar vartojimą.

 

Kaip ir tabakas, ji nėra priskiriama prie narkotinių medžiagų, todėl laisvai augančių kanapių plotai pakelėse yra įprastas reginys. Užuosti kanapių dūmą taip pat nėra retenybė — jas rūkyti ypač mėgsta jauni kareiviai, nusivylę vietine cigarečių pasiūla.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Ribojama šukuosenų įvairovė

 

Galimybė laisvai rūkyti žolę automatiškai nereiškia, kad gali kirptis ar šukuotis kaip tik nori. 2013-aisiais pasirodė oficialus 28 patvirtintų šukuosenų sąrašas, iš kurių kirpyklose galėjo rinktis piliečiai. Ištekėjusioms moterims nurodyta nešioti trumpesnius plaukus, o vienišos merginos galėjo sau leisti ir ilgesnes kasas.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

 

Naujausiomis žiniomis, dabar moterys ir merginos kerpamos taip pat arba panašiai kaip Didžiojo Vado žmona Ri Sol-ju. Tuo tarpu vyrai seniau galėjo rinktis iš dešimties trumpų kirpimų, tačiau dabar jiems draudžiama nešioti ilgesnius nei 2 cm ilgio plaukus. Vėlgi, pageidautina, kad šukuosena būtų kuo panašesnė į Kim Jong-un’o. Visi nesilaikantys tvarkos gali bet kada būti sulaikyti ir apkirpti valdžios pareigūnų.

 

Jie turi nuosavą kalendorių

 

Šiaurės Korėjoje šiuo metu yra ne 2016-ieji. Dabar ten 105-ieji. Metai iš naujo buvo pradėti skaičiuoti nuo senojo vado Kim Il-sung’o gimimo datos, t.y. nuo 1912-ųjų birželio 15 dienos. Tokiu būdu istoriniai įvykiai išsidėsto prieš arba po Kim’o. Šis naujasis „Juche“ kalendorius buvo priimtas 1997-aisiais, kuomet 1912-ieji tapo Juche 1-aisiais ir visai nesvarbu, kad likusi pasaulio dalis to nesupranta.

 

Negana to, 2015-ųjų rugpjūtį Šiaurės Korėjoje taip pat buvo priimta ir savita laiko juosta. Naujasis „Pchenjano laikas“ pusvalandžiu atsilieka nuo Pietų Korėjos ir Japonijos, su kuriomis iki tol buvo gyvenama vienodu laiku. Panašu, kad jie tiesiog nori atsikratyti savo imperialistinės praeities ir eiti savo keliu.

 

Šiaurės Korėjos piliečiai suvaldomi „trijų kartų bausmės“ taisykle

 

Štai būdas nusikalstamumui mažinti — bausti ne tik įstatymą pažeidusį asmenį, bet kartu ir visą šeimą. Žinia, kad tavo močiutė keliaus į kalėjimą arba vaikai — į darbo stovyklą, verčia pergalvoti savo ketinimus nusikalsti.

 

Senasis Kim Jong-il’as dievino „Hennessy“ konjaką

 

Dabartinio vado tėvas King Jong-il’as buvo pamėgęs prabangų konjaką. Sakoma, kad per metus šiam gėrimui jis išleisdavo apie 720 tūkstančių JAV dolerių. Vidutinį metinį Šiaurės Korėjiečio uždarbį ši suma lenkia maždaug 800 kartų!

 

Aukščiausias šalies pastatas — tuščias

 

Kim Il-sung’as, norėdamas pademonstruoti Šiaurės Korėjos galią, sumanė pastatyti rekordinio dydžio dangoraižį.

 

 

Piramidės formos Ryugyong viešbutis Pchenjane stiebiasi apie 305 metrus į viršų, turi net 105 aukštus ir jo nuolat sustojanti bei vėl prasidedanti statyba nuo 1987-ųjų atsiėjo ne vieną šimtą milijonų JAV dolerių. Deja, pabaigti statybų taip ir nepavyko, tad šis ambicingas milžinas paliko stovėti vienišas ir tuščias.

 

Pornografija draudžiama

 

Bręstantys paaugliai ir kiti seksualinės energijos nestokojantys Šiaurės Korėjiečiai yra gana nepavydėtinoje situacijoje. Bet kokio pobūdžio suaugusiems skirto turinio aptikimas jo savininkui reiškia kelionę į „korekcinę“ kalėjimo stovyklą. Sklando kalbos, kad kai kurie atvejai gali baigtis ir mirties bausme.

 

Dauguma gyventojų neturi prieigos prie interneto ar kitų užsienio turinio šaltinių, dažniausiai skaitmeninės medžiagos dalybos vyksta USB laikmenų pagalba, kuriuose talpinami filmai, muzika ir kitokie failai. Sučiupti su neleistinu turiniu, net jei tai ir piratinė Pietų Korėjos filmo DVD versija, baudžiami negailestingai.

 

Propagandos kaimelis prie pasienio

 

Netoli sienos, skiriančios Šiaurės ir Pietų Korėjas, stūkso kraupusis Kijong-dong’as — „Taikos kaimelis“. Iš pirmo žvilgsnio jis panašus į jaukų miestuką, kupiną spalvotų namų, mokyklų, turintį ligoninę ir įtartinai didelį stulpą vėliavai (pastatytą, kad pranoktų Pietų Korėjoj esantį).

 

Tiesa, kaimelis laikui bėgant buvo pramintas „Propagandos kaimeliu“. Manoma, kad jis buvo įrengtas šeštajame dešimtmetyje Pietų Korėjos išdavikams privilioti. Pasieniečių teigimu, ten niekas negyvena: šviesos įsijungia ir išsijungia pagal automatiškai nustatytą laiką, o pastatai — tiesiog imitaciniai fasadai. Seniau ten per garsiakalbius aidėdavo Šiaurės Korėją šlovinantys ir Vakarus peikiantys pranešimai, tačiau šie triukšmai liovėsi 2004-aisiais.

 

Pulgasari — Šiaurės Korėjos Godzilla

 

Kim Jong-Il’as buvo didis kino mėgėjas, kuriam ypač patiko filmai apie Godzillą (taip pat „Rembo“, „Penktadienis, 13-oji“ ir Elvio Preslio vaidyba). Taigi 1978-aisiais entuziastingasis lyderis panoro pamatyti, kaip jo mėgstama pabaisa atkeliauja į jo nuostabią Šiaurės Korėją.

 

 

Įdėjai įgyvendinti prireikė pagrobti Pietų Korėjos kino direktorių Shin Sang-ok’ą, kuris buvo priverstas išspausti net kelis filmus, tarp jų ir apie monstrą Pulgasarį. Po 8-erių metų direktoriui galiausiai pavyko pabėgti, tačiau Šiaurės Korėjiečiai tvirtina, kad tai tik gandai ir menininkas viską darė savo paties noru. Jei kada pasitaikys proga išvysti Pulgasarį — ypatingi įspūdžiai garantuoti!

Rekomenduojami video:


2500
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Pyktis.

Arvydas Grigonis.
O JAV,Kanada,Urugvajus,Australija,Ispanija,Olandija,UK,Vokietija,Portugalija ir dar keletoje saliu yra,kaip tu sakai autokratija ir totalitariniai rezimai? ;DDD gal as kazko nzn?

plaukai

– apie plaukus, ar žinote kad Lietuvos TSR, apie 1970 metus buvo madingi ilgi plaukai, tačiau oficialiai draudžiami. Ilgaplaukiai (hipiai) surengė stovyklą prie Palangos, tai juos milicija sugaudė ir nukirpo. Taip pat nukirpdavo pagautus miestuose ar mokyklose.

Ho ho hi

Komunistu rojus.

vitas

tu ten n n buvai kad zinai

pūtė vėjas į rytus

Įdomus straipsnis, daugiau tokių.

Taip pat skaitykite