10 įdomių faktų apie žmogaus smegenis

smegenys-faktaiŽmogaus smegenys – sudėtingiausia ir be galo kūrybinga pasaulio pažinimo sistema. Jų iki galo nepažintą veiklą nuolat tiria mokslininkai: biologai, neurofiziologai, psichologai, rašo “Vakarų ekspresas”.

 

1. Trumpalaikė atmintis vienu metu gali įsiminti tik septynis objektus.

 

Žmonės naudojasi trimis atminties formomis: sensorine, ilgalaike ir trumpalaike. Ilgalaikė veikia nelyg kietasis kompiuterio diskas, o trumpalaikė – kaip labai mažytis įsiminimo prietaisas.

 

Ši trumpalaikė atmintis vienu metu gali išlaikyti smegenyse tik penkis – devynis objektus. Vidutinis žmogus gali vienu metu išlaikyti atmintyje septynis objektus. Tačiau žmogų galima ištreniruoti apdoroti daugiau objektų nei devynis arba išmokyti jį jungti objektus į grupes.

 

2. Šartrezas – matomiausia spalva.

 

Gelsvai žalia spalva yra matomo spektro dažnių viduryje. Jūsų akys turi receptorius, kurie leidžia suvokti mėlyną, žalią ir raudoną spalvas. Tačiau smegenys negauna informacijos apie spalvas – jos gauna informaciją apie skirtumą tarp šviesaus ir tamsaus bei informaciją apie skirtumus tarp spalvų.

 

Taigi smegenų receptoriams lengviau „pamatyti“ būtent šartrezo spalvą. Beje, šią spalvą, kaip labiausiai raminamą ir kartu labiausiai žmogaus pastebimą, dažnai naudoja psichologai, ekstrasensai, dailininkai ir t.t..

 

3. Jūsų pasąmonė protingesnė už jus.

 

Arba bent jau galingesnė. Vieno tyrimo metu žmonėms buvo rodomas sudėtingas piešinys. Reikėjo akimirksniu, nemąstant, parodyti tai, ką tyrėjai turėjo omenyje. Dauguma tiriamųjų užduotį įveikė akimirksniu.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Kita grupė buvo paprašyta iš pradžių pagalvoti ir būtent apgalvotai nurodyti reikalingą sektorių piešinyje. Nors užduočiai buvo duota keletas valandų laiko, tiriamieji buvo priversti pasiduoti.

 

4. Protinis darbas nevargina smegenų.

 

Nustatyta, kad per smegenis tekančio kraujo sudėtis nekinta, kol jos aktyviai darbuojasi, – kad ir kiek tai truktų. O štai kraujas, paimtas iš visą dieną dirbusio žmogaus venos, turi tam tikrą procentą „nuovargio toksinų„. Psichiatrai nustatė, kad smegenų nuovargio jausmą sukelia žmogaus psichinė ir emocinė būsena.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

5. Malda teigiamai veikia smegenų veiklą.

 

Meldžiantis informacijos suvokimas vyksta apeidamas mąstymo procesus ir analizę, t. y. žmogus pasitraukia nuo realybės. Esant šiai būsenai (kaip ir medituojant) smegenyse kyla delta bangos, kurios paprastai užfiksuojamos stebint naujagimius pirmuosius šešis gyvenimo mėnesius. Gal būtent dėl šio fakto žmonės, reguliariai atliekantys religines apeigas, rečiau serga ir pasveiksta greičiau.

 

6. Reguliarus darbas – smegenų ligų profilaktika.

 

Tyrimai rodo, kad reguliarus smegenų darbas leidžia užkirsti kelią sunkiai ligai – Alcheimerio sindromui. Intelektinis aktyvumas skatina gaminti papildomą audinį, kuris kompensuoja susirgusį. Mokytis ko nors naujo, kaip ir užsiimti neįprasta veikla, – geriausias būdas lavinti smegenis. Teigiamą įtaką smegenų veiklai daro ir bendravimas su intelektualiais žmonėmis.

 

7. Smegenys žmogaus šešėlį suvokia kaip fizinį kūno tęsinį.

 

Smegenys, nustatydamos kūno padėtį erdvėje jam sąveikaujant su aplinka, naudojasi vizualinėmis užuominomis, kurias gauna ne tik iš galūnių, bet ir iš šešėlio. Metamas šešėlis suteikia papildomos informacijos apie kūno padėtį daiktų atžvilgiu, ir smegenys jį priima kaip jo tęsinį.

 

8. Kad smegenų darbas būtų visavertis, reikia išgerti pakankamą kiekį skysčių.

 

Smegenis, kaip ir visą mūsų organizmą, sudaro apytikriai 75 proc. vandens. Kad jos būtų darbingos formos, turite išgerti jūsų organizmui reikiamą kiekį vandens. O tiems, kurie bando sulieknėti vartodami skysčius iš organizmo varančias tabletes ar arbatą, reikėtų žinoti, kad kartu su svorio netekimu jie neteks ir smegenų darbingumo.

 

9. Pabusti smegenims reikia daugiau laiko nei kūnui.

 

Tik pabudusio žmogaus intelektiniai gebėjimai mažesni nei po bemiegės nakties arba esant vidutinio girtumo laipsnio. Be rytinės fizinės mankštos ir pusryčių, skatinančių metabolinius procesus jūsų kūne, labai pravartu padaryti ir lengvą smegenų mankštelę. Tai reiškia, kad rytais neverta įsijungti televizoriaus – geriau jau ką nors paskaityti arba išspręsti kryžiažodį.

 

10. Smegenys lengviau supranta vyrų nei moterų kalbą.

 

Vyrų ir moterų balsai veikia skirtingas smegenų sritis. Moterų balsai – muzikalesni, aukštesnio dažnio, diapazonas platesnis. Žmogaus smegenims tenka naudoti savo papildomus resursus, kad „iššifruotų“ prasmę to, ką sako moteris. Beje, žmonės, kurie kenčia garsines haliucinacijas, dažniau girdi būtent vyrų balsus.

 

Šaltinis: ve.lt

Rekomenduojami video:


2500
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Menkysta

“Meldžiantis informacijos suvokimas vyksta apeidamas mąstymo procesus ir analizę”, nu labai tiksliai pasakyta.

Taip pat skaitykite