Aplink vampyrai, arba nuodingi draugai ir “toksiški” santykiai

toksiski-zmonesŽmogus socialinė būtybė. O moteris dar ir daug labiau už vyrą. Mums kaip oras būtinas bendravimas. Jeigu vyras su draugu žvejyboje gali tylėdami prasėdėti kokias penkias valandas, tai mes su drauge negalėsime ištylėti net dešimties minučių, rašo projektas Mėnesiena: Būrimas kortomis.
 
Mūsų draugės, draugai, gausus būrys giminaičių, kolegos – didelė ir svarbi mūsų gyvenimo dalis. Mes ne tik pliurpiame prie puodelio arbatos, mes tuo pačiu metu pravedame relaksacijos, psichoterapijos ir juoko terapijos seansus. Tokia mūsų prigimtis ir mūsų esybė. O jeigu jūs dar esate kantrios ir užjaučiančios, tai lengvai galite pradėti prie savęs traukti nuodingus žmones. Nuodingi žmonės – tai žmonės, turintys talentą nuodyti mūsų gyvenimą. Deja, toksiški santykiai sutinkami labai dažnai. Štai keletas nuodingų žmonių tipų.
 
Tik tiesa ir nieko daugiau apart tiesos
 
Tokie žmonės labai dažnai puikuojasi tuo, kad jie visada kalba tik tiesą. Jiems net nešauna į galvą, kad tai tik subjektyvi jų nuomonė. Jie laiko savo pareiga išsakyti jums į veidą viską, ką apie jus galvoja. Ir dažniausiai apie jus galvoja jie kritiškai. Pasakę kokią šlykštynę, jie užsidengs fraze: „na, tu neįsižeisk“, „aš gi tavo draugė, aš privalau pasakyti tiesą“ ir taip toliau.

 

– Tau žiauriai netinka ši suknelė!
– Su tavo figūra tokio sukirpimo suknelės negalima nešioti!
– Tavo vyras baisus šunsnukis! Ir kaip tu jį kenti!
– Tavo duktė dažosi kaip lengvo elgesio mergelė! Ir kur tu tik žiūri!

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Bendraudami su tokiais žmonėmis jūs nuolat esate įsitempę. Jūs tik ir laukiate iš jų eilinio antausio. Galbūt porą kartų jūs ir bandėte jiems atsakyti tokiu pačiu tonu, bet kaip atsako sulaukėte tokios apmaudo ir pasipiktinimo audros, kad jums gėda iki šiol, kad jūs tokia negera. Kuo pavojingi šio tipo „nuodingi“ žmonės?

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Leisdami kitiems menkinti save, nuolankiai išklausydami žeminančius ir įžeidžiančius išsireiškimus savo adresu, jūs sumažinate ir be to neaukštą savivertę (juk jeigu ji būtų adekvati, jūs neleistumėt su savimi taip elgtis).

 

Viskas blogai, blogai, blogai

 

Prisimenate filmuką apie siurbėlę? Tie, kurie jo nematė, galėtų pažiūrėti. Šie žmonės gyvena pagal tokį moto: Mes visi mirsime. Greičiausiai, rytoj. Jiems viskas blogai. Vyras šunsnukis, vaikai puskvailiai, šefas despotas, kolegos idiotai, valdžioje vagys, planeta žūva… Jeigu lietaus, tai būtinai su rūgštimi, jeigu saulė, tai būtinai radioaktyvi, jeigu apsiniaukę, tai „Viskas! Vasaros šiais metais nebus!“.

 

Ir gerai būtų, jeigu jie nuodytų gyvenimą tik sau. Ne, jiems reikalinga publika! Jie su didžiausiu malonumu papasakos apie gręsiantį etatų mažinimą (net jeigu tai tik gandai), beveik kiekvienam išpranašaus greitą atleidimą iš darbo. Jie labai mėgsta užduoti klientams klausimus naudodami tik jiems suprantamus profesinius žodžius ir išsireiškimus. O paskui su malonumu visiems pasakoti, kad klientas tikras kvailys ir pats nežino ko nori. Kuo pavojingi?

 

Bendraudami su tokiais žmonėmis nuolat, jūs greitai užsikrėsite bloga nuotaika. Sekantis žingsnis – jūs pradėsite gyvenimą matyti tik juodomis spalvomis. Rezultate jūs užmesite savo gyvenimą ir pasinersite į oligarchų, valdžios ir šou biznio „žvaigždžių“ gyvenimo nagrinėjimą.

 

Jūs reikalingi tik tada, kada reikalingi

 

Yra draugų kategorija, kurie pasirodo tik tada, kai jiems reikalinga pagalba. Jie kreipiasi į jus taip, lyg tik vakar jūs išsiskyrėte, net jeigu jų nesimatė pusė metų. Arba, priešingai, mažas ir nelabai mažas paslaugas jūs jiems teikiate beveik kasdien.

 

Jūs bandėte atsisakyti, bet kaip atsaką gavote aibę kaltinimų ir kaltės jausmą kaip priedą. Bet tik tereikia jums paprašyti pagalbos, toks draugas staiga suserga, išvyksta į komandiruotę ar paprasčiausiai nekelia ragelio. Kuo pavojingi?

 

Jūs suprantate, kad jus išnaudoja, bet ir toliau vykdote visus prašymus. Išvadoje nuoskauda, savigrauža, kaltės jausmas, smunkanti akyse savivertė, problemos šeimoje, todėl, kad juos tenka visada nustumti į antrą planą. Tuo pačiu jūs galvojate, kad jeigu tiek atiduodate, turite pilną teisę tikėtis abipusiškumo. Jūs tą žmogų laikote savo draugu, bet tai tik iliuzija.

 

Lagaminas be rankenos

 

Mes augame ir keičiamės. Auga ir keičiasi mūsų mokyklos draugai. Bet kažkas yra mums pasakęs, kad mokyklinė draugystė stipriausia – štai mes ir draugaujame iki šio laiko. Mūsų skirtingi interesai, skirtingos šeimos, skirtingi draugai ir niekas mūsų jau neberiša, o mes save laikome geriausiais draugais. Mes važiuojame pas juos į gimtadienius, įkurtuves, vedybų metines žinodami, kad aplink bus mažai pažįstami ir keisti mums žmonės. Mes švaistome savo laiką, pinigus ir jėgas tam, kad dirbtinai šypsotumėmės tam, kas mums seniai jau nebeįdomus. Į šią kategoriją galima priskirti buvusius kolegas, kaimynus ir panašiai. Kuo pavojingi?

 

Taip elgdamiesi jūs patys save laikysite veidmainiais ir be charakterio. O tai tiesus kelias savigarbos praradimui ir savivertės sumažėjimui. Pagalvokite, gal būt jūsų mokyklos draugas pakvietė jus iš mandagumo, pats nepajėgdamas nutraukti daug metų trukusią draugystę. Palaikykite santykius mažiau energijos reikalaujančiais būdais – pasveikinkite telefonu, internetu, nusiųskite gėlių puokštę…. Variantų daug.

 

Pirmyn į praeitį

 

Yra žmonių, kuriuos viskas tenkina. Įdubusi sofa, paveldėta dar iš močiutės, išblukę tapetai. Kostiumas dar nuo mokyklos laikų, vilkėtas per išleistuves, apsivilktas per vestuves ir vedybų dvidešimtąsias metines taip pat. 1971 metų „žiguliai“, bet dar iki šių laikų smagiai važinėjantys apie garažą. Tokius žmones galima pamatyti už kilometro. Bet yra kitokių.

 

Pas juos ir remontas naujutėlis, ir mašina gera, o įpročiai seni. Jie nenori mesti rūkyti, išgerti pas juos įprastas reikalas. „Matais“ jie nesikeikia, jie taip kalbasi. , Jiems „geras nuėjimas kairėn stiprina šeimą“, rėkti ant vaikų – norma, sportas tik kvailiams, o pats geriausias maistas – hamburgeris su kibiru majonezo. Ir reikia jums tik per milimetrą nukrypti nuo jų pasaulėžiūros, jus tuoj pat temps atgal.

 

Nusprendėte mesti rūkyti? – Na, dar po vieną, mesi rytoj. Nusprendėte laikytis dietos? – Na, šiandien dar išgerk, užkąsk, lieknėsi rytoj. Nusprendėte tapti vegetaru?- Na, ką išsigalvoji! Valgyk mėsą, nesipriešink! Aš tiek stengiausi, gaminau! Ir apskritai, tai gi labai pavojinga! Nusprendėte pasninkauti? – Tu ką, iš proto išėjai? Tu gi nualpsi. O kaip mano gimtadienis? Valgyk ir galvos man nesuk! Ir taip visur. Visi jūsų sprendimai nieko nereiškia po galingu tokių žmonių spaudimu. Tokie draugai neišgyvens jūsų pasikeitimo. Jūs tapsite geresniais ir jie jūsų fone bus stipriai pralaimėję. Na jau ne! Kaip sakoma, tegu nors mano karvė nugaišta, kad tik pas kaimyną vištos nedėtų. Kuo pavojingi?

 

Visi mes arba augame, arba degraduojame. Augti, vystytis, tobulėti – šie veiksmai atneša džiaugsmą ir pasitenkinimą. Jeigu jūs nusprendėte keistis – taip ir darykite, neatsigręždami į tuos, kurie jūsų nepalaiko.

 

Ką daryti su toksiškais, jūsų gyvenimą nuodijančiais santykiais?

 

Bet kokie santykiai, ar tai būtų draugystė, ar meilė, tai sąveika tarp dviejų pusių. Ir čia labai svarbu, kad būtų pusiausvyra tarp imu – atiduodu. Jeigu tai žaidimas į vienus vartus, tai rezultatas visada bus apverktinas. Toksiška draugystė, tai paramos stoka ir dažniausiai energetinis vampyrizmas.

 

Jeigu žmogus, su kuriuo santykiai tapo sudėtingesni, jums brangus, pasistenkite suprasti, toks elgesys jam normalus, ar taip jis elgiasi tik su jumis. Jeigu tik su jumis, tai viskas pataisoma. Pasikeisite jūs, pradėsite labiau save vertinti, pakelsite savivertę – pasikeis ir jūsų draugas.

 

Nustatykite ribas: parodykite draugui liniją, už kurios eiti neverta. Sakykite „ne“ kai jūsų prašo padaryti tai, ko daryti jūs nenorite ar negalite. Su visais kitais geriausia išsiskirti. Mes keičiamės. Keičiasi mūsų prioritetai, vertybės ir pomėgiai.

 

Ir bendravimo ratas taip pat keičiasi – ir tai normalu. Jeigu tokie santykiai iššaukia stresą, sukelia skausmą ir trikdo jus, geriau nuo tų santykių atsiriboti. Peržiūrėkite visas nuoskaudas ir susikaupusį kaltės jausmą ir paleiskite. Pradėkite bendrauti su tais, kurie pasiryžę jus palaikyti, pasiryžę suteikti jums teigiamas emocijas, įkvėpti ir leis jums būti savimi.

 

Parengė: Būrėja Roma Vičienė, Mėnesiena: Būrimas kortomis

Rekomenduojami video:


2500
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Kvailys

Tai ne “vampyrai”, tai visi visiški kvailiai. Vaistų kvailiams nėra, jie itin paplito civilizacijai palengvinus išgyveninamumą. Senovėje jie tiesiog žūdavo.

Anonimas

Visiško blevyzgos delfi lygio paistalai. :/

Taip pat skaitykite