10 neįtikėtinų faktų apie Nikolą Teslą

nikola-teslaNikola Tesla yra vienas garsiausių pasaulio išradėjų. Tačiau šis vyras taip pat buvo ir didelis ekscentrikas. Jį žmonės dažnai vadindavo bepročiu bei keistuoliu. Vis dėlto tai buvo talentingas genijus, kurio gyvenimo būdas bei išmonė stebina dar ir šiandien, rašo mokslo ir technologijų portalas technologijos.lt.

 

1. Nikola Tesla turėjo gerą humoro jausmą

 

Dauguma nežino, kad Nikola Tesla turėjo nuostabų humoro jausmą. Visuomenė dažnai galvoja, kad mokslininkai yra labai rimti, bet Tesla buvo išradėjas, o šie žmonės paprastai nesilaiko tradicinių visuomenės normų bei kitaip žvelgia į pasaulį.

 

Pavyzdžiui, po vakarienės su rašytoju ir poetu Radjardu Kiplingu jis rašė savo artimam draugui Johnsonui:

 

Balandžio 1, 1901

 

Brangusis Johnsonai,

 

Kas yra su tuo rašytoju Kiplingu? Jis drįso mane pakviesti vakarieniauti į neaiškų viešbutį, kuriame aš tikrai rasiu plaukų ar tarakonų savo sriuboje.

 

Nuoširdžiai Tavo,

 

N. Tesla

 

2. Edisonas taip ir nesumokėjo 50 tūkst. dolerių, kuriuos pažadėjo Teslai

 

Kai Nikola sukūrė savo kintamosios srovės asinchroninį variklį, pirmiausia savo išradimą jis pristatė Edisonui. Pastarasis neketino nieko su tuo daryti, tačiau pasiūlė Teslai darbą. Vėliau Tesla patobulino daugelį Edisono darbų ir sukūrė nedidelį laivams skirtą generatorių.

 

Vieną dieną jis nuėjo pas savo darbdavį su planu padvigubinti generatoriaus efektyvumą. Edisonas įpareigojo Teslą tai įgyvendinti ir pažadėjo jam 50 tūkst. premiją.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Per kelias savaites Tesla atliko savo užduotį ir paprašė žadėtų pinigų, tačiau Edisonas tarė: „Bijau, mano berniuk, jūs nesuprantate amerikiečių humoro jausmo“.

 

Nikola Tesla pasiuto ir metė darbą tą pačią dieną. Po šio įvykio, jaunasis mokslininkas susirgo depresija ir vienintelis darbas, kurį sugebėjo rasti buvo griovių kasimas. Taip jis gyveno apie vienerius metu.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

3. Kartą Tesla išleido 2 tūkst. dolerių, kad pagydytų sužeistą balandžio sparną

 

Netoli esančiame parke Nikola Tesla kasdien šerdavo balandžius. Jis dažnai juos gelbėdavo ir slaugydavo savo bute. Tiesą sakant, Tesla išleido dideles pinigų sumas šių paukščių gydymui. Vieną kartą suma siekė net 2 tūkst. dolerių.

 

Link savo gyvenimo pabaigos, jis emociškai smarkiai prisirišo prie baltos balandžių patelės. Tesla prisipažino ją mylįs: „Aš myliu šį balandį, kaip vyras myli moterį, ir ji myli mane. Tol, kol ją turėjau, turėjau ir gyvenimo tikslą“.

 

tesla

 

4. Tesla tikėjo į eugeniką

 

Tesla tikėjo, kad ne visi žmonės turi teisę tapti tėvais. 1935 metais jis rašė: „Tikrai ne kiekvienam asmeniui turėtų būti leista susilaukti palikuonių. Kitą šimtmetį daugiau nepasitaikys, kad normalus žmogus poruotųsi su eugeniškai netinkamu asmeniu“.

 

Jis tikėjo, kad „iki 2100 m. visuomenėje susiformuos atitinkamas atrankos metodas. O žmonija žemyn ritasi būtent dėl netinkamo visuomenės požiūrio į silpnuosius. Visi gailisi tų, kurie neatitinka reikalavimų giminės pratęsimui ir daro didelę klaidą“.

 

5. Tesla buvo aktyvus gamtos apsaugos šalininkas

 

Tesla buvo giliai susirūpinęs dėl to, kad žmonės pernelyg greitai sunaudoti Žemės išteklius. Todėl jis norėjo būti tikras, kad ateityje energija bus gaminama iš atsinaujinančių energijos šaltinių.

 

Taigi jis ieškojo būdų, kaip išgauti energiją iš vandens, saulės, oro ir žemės. Jis taip pat galvojo, kaip įveikti skurdą, padarant energiją nemokama bei prieinama visiems žmonėms.

 

6. JAV vyriausybė vis dar turi slaptų Teslos dokumentų

 

Kai Tesla mirė, Nuosavybės tarnyba iškart konfiskavo visą išradėjo turtą. Galų gale dauguma dalykų buvo perduoti jo šeimai, dar keli daiktai padovanoti Tesla muziejui Belgrade.

 

Nors išradėjas mirė 1943 metais, tačiau kai kurie jo asmeniniai dokumentai vis dar yra įslaptinti JAV vyriausybės.

 

7. Tesla vakarieniavo kiekvieną vakarą tiksliai 8:10

 

Tesla turėjo daug obsesinių-kompulsinių kasdienių ritualų. Tarp jų buvo įprotis kiekvieną vakarą valgyti vakarienę lygiai 8 val. 10 min.

 

Jis mėgo skaičių „3“ ir visus kitus skaičius besidalijančius iš trijų. Todėl, kaip po vakarienės eidavo pasivaikščioti savo rajone, kartodavo tai tris kartus.

 

Tesla jautė stiprią antipatiją purvui bei mikrobams, kuriais žmonės apsikeičia spaudžiant vienas kitam ranką. Jis taip pat nekentė perlų ir žmogaus plaukų.

 

EPISODE_Teslathinker

 

8. Kroatijos Parlamentas liepos 10 d. paskelbė Nikolo Teslos mokslo diena

 

2002 m. Nikolo Teslos draugijos prezidentas išsiuntė tris laiškus Jungtinių Tautų pareigūnam prašydamas liepos 10 d. pavadinti Nikolo Teslos mokslo, technologijų ir inovacijų diena, nes tai yra jo gimtadienis.

 

Nors Jungtinės Tautos tokio žingsnio taip ir nepriėmė, tačiau Kroatijos vyriausybė nusprendė tai padaryti pati.

 

9.Tesla tyčia užsikrėtė cholera

 

Kodėl 17 metų Tesla tyčia save užkrėtė rimta liga? Jis tiesiog norėjo išvengti privalomos karinės tarnybos, kad galėtų tęsti studijas. Nors jaunasis Nikolas jau buvo atsigavęs, kai karo gydytojas atvyko apžiūrėti, tačiau jis sugebėjo atrodyti dar pakankamai silpnas, kad gautų netinkamumo pažymėjimą.

 

Taip jis galėjo tęsti savo tyrimus, kurių vėliau atliko su kaupu. Kai kurie mokytojai net siuntė Teslos tėvams laiškus, kuriuose teigė, jog bijo dėl jų nuolat persidirbančio sūnaus sveikatos.

 

10. Tesla kalbėjo aštuoniomis kalbomis

 

Tesla buvo tikras poliglotas. Jis galėjo kalbėti serbų-kroatų, čekų, anglų, prancūzų, vokiečių, vengrų, italų ir lotynų kalbomis.

 

Nikolas taip pat turėjo fotografinę atmintį ir kurdamas savo išradimus naudojo kūrybinius vizualizavimo metodus. Jis nebuvo nubraižęs nė vieno savo išradimo popieriuje – visas konstrukcijų detales laikė tiesiog savo galvoje.

 

Rekomenduojami video:


2500
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Rase

>> Jis tikėjo, kad „iki 2100 m. visuomenėje susiformuos atitinkamas atrankos metodas. O žmonija žemyn ritasi būtent dėl netinkamo visuomenės požiūrio į silpnuosius”.

– kažkiek pesimistas? Tą darė gerokai anksčiau visiem gerai žinomas A.Hitler, jis masi6kai atrinkinėjo tik “aukščiausią” rasę!

Taip pat skaitykite