9 neseniai atrasti vampyrų kapai Europoje ir Lietuvoje

vampyraiVampyrai yra gerai žinomos būtybės pasaulyje, jų nužudymo būdai – taip pat. Nors grožinėje literatūroje vampyrizmo mitas atgimė pakankamai neseniai, europiečiai šiuos kraugerius galabijo ir perdurtomis krūtinėmis (kad neprisikeltų) laidojo jau seniai.

 

Žemiau pateikiami įdomiausi ir naujausi faktai apie atrastas vampyrų kapavietes – ne tik Balkanuose, bet ir Vakarų Europoje.

 

9. Prostejov miestas, Slovakija

 

1991 metais archeologai senoje Šv. Trejybės bažnyčioje atrado laidojimo kriptą. Kūnas buvo palaidotas karste, užtvirtintame geležinėmis grotomis, kas laikoma vienu iš metodų vampyrą laikyti įkalintą.

 

vampyru-kapas

 

Be to, ant kojų, atskirtų nuo kūno, buvo uždėti akmenys. Radinys datuotas 16 amžiumi. Kapavietė – bažnyčia – atrodo kažkaip neįprastai, bet gal dėl „ekstra“ apsaugos, kad nemirėlis jau tikrai nepabėgtų.

 

8. Drawsko miestas, Lenkija

 

2009 metais archeologai atkastose viduramžių kapinėse išvydo ko nematę. Dviejų „kūnų“ (kažkada priklausiusių vidutinio amžiaus suaugusiesiems) gerklės buvo prikaustytos geležiniais pjautuvais. Trečiasis „kūnas“, jaunesnis, buvo surištas ir turėjo akmenį, užritintą ant kaklo.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

drawsko-vampyras

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Remiantis folkloru, aštrūs įrankiai buvo naudojami, kad sulaikytų vampyrus, tai galėtų paaiškinti pjautuvus – siekta užtikrinti, kad įtariamieji nepakiltų iš kapo. Dar vienas būdas, neva galėjęs sulaikyti vampyrą – labai sunkaus daikto užritinimas ant jo; ne vienoje vampyrų (arba žmonių, kuriems nepasisekė) kapavietėje rasta akmenų, užridentų ant kapų.

 

7. Lesbo sala, Graikija

 

1994 metais Graikijos Lesbo saloje, netoli Mitilėnės miesto, archeologai atrado senas turkų kapines ir viduramžiais palaidotą skeletą kriptoje, įmūrytoje į sieną. Toks radinys nebūtų ypatingas, jei ne tai, kaip su mirusiuoju pasielgta po mirties (reikia tikėtis, kad po, o ne prieš).

 

Lavonas buvo tikrąja to žodžio prasme savo kape prikaltas, per kaklą, dubenį ir kulkšnį pervertas sunkių geležinių dyglių. Geležies naudojimas bei prikalimo metodika gerai žinoma vampyrų mitologijoje. Kūnas beveik neabejotinai buvo musulmono, ko gero pirmo nekrikščionio, palaidoto tokia maniera.

 

6. Celakovize miestas, Čekija

 

Ankstyvais 1990-aisiais darbštieji archeologai atkasė turbūt pirmąsias ištisas vampyrų kapines. Celakovize, mieste už maždaug 30 km nuo Prahos, 14 kapų buvo atkasta su geležiniais dygliais, pervėrusiais jų kūnus, ir akmenimis, užkrautais ant jų. Manoma, kad kapai 11 ar 12 amžiaus.

 

Dauguma palaidotųjų – jauni, vyrai ir moterys. Panašu, kad visi mirė vienu metu, galbūt nuo epidemijos, tačiau neaišku, kodėl laidojusieji palaikė juos vampyrais.

 

5. Sozopol miestas, Bulgarija

 

Atkasti vampyro kapą Bulgarijoje – nieko naujo, per pastarąjį šimtmetį tokių būta per 100, dauguma kaimiškose vietovėse.

 

Na, o Sozopol yra vienas iš labiausiai lankomų Juodosios jūros kurortų, tad dviejų susmaigstytų kūnų atradimas sukėlė sensaciją. Kūnai maždaug 700 metų senumo, palaidoti greta tuomet buvusio vienuolyno.

 

4. Venecija, Italija

 

Ne vien Balkanai ir rytų europiečiai baiminosi nemirėlių, vakarų Europa taip pat bijojo, kad mirusieji negrįžtų užkrėsti gyvųjų. 2006 metais paaiškėjo, jog netoli Venecijos esančioje Lazaretto Nuovo saloje esama vampyrų kapų.

 

vampire-grave

 

16 a. moters skeletas atrastas maro aukų kapinėse su didžiule plyta, įdėta į burną prieš laidojimą. Pasak liaudies, vampyrai išžiaumodavo kelią lauk iš kapo, tad tai buvo logiška atsargumo priemonė.

 

3. Kilteasheen miestas, Airija

 

Į „vakarietiškuosius vampyrus“ dėmesį dar labiau atkreipė tarp 2005 ir 2009 metų atkasti kapai, kuriuose gulėjo vidutinio amžiaus vyro bei dvidešimt kažkelių metų amžiaus jaunuolio skeletai su akmenimis burnose.

 

Buvo ginčijamasi, kad tai buvę maro nešiotojai, o ne vampyrai, bet tas akmenų dėjimas į burnas visuomenės pasąmonėje tvirtai užsifiksavę kaip vampyro atributai.

 

2. Southwell miestas, Jungtinė Karalystė

 

Jei savimi visad patenkinti britai manėsi, jog jų protėviai buvo pernelyg išsilavinę, kad patikėtų tom „rytų europiečių kaimiečių“ pasakom apie vampyrus, tai 2010 metais jų laukė šokas. Būtent šiais metais paaiškėjo, jog 1959 metais Sautvele, Notinghemšyro miestelyje, buvo atkasti keli keisti kapai.

 

Mirusieji, palaidoti 550 – 700 metais prieš Kristų, turėjo metaliniais dygliais pervertas kulkšnis, pečius ir širdį. Pastarasis sužeidimas ir pritraukė dėmesį, mat visuomenės vaizduotėje asocijavosi su vampyrais. Archeologai bandė aiškinti, kad šie žmonės (arba ne žmonės) palaidoti per anksti, kad būtų buvę Europos vampyrų mito aukos, bet tai nesutrukdė toliau sklisti kalboms ir atgimti vampyrizmo Britanijoje tyrinėjimui.

 

1. Šiauliai, Lietuva

 

Pasak naujienų portalo etaplius.lt, Lietuva taip pat turi savo vampyrą. Jis, o tiksliau ji, palaidota senosiose Šiaulių kapinėse, šalia Leparskų kriptos.

 

Vampyrės Leperskaitės, stabdančios vežimus, sumokančios pinigais, virstančiais lapais, ir paskui pradingstančios, istorija aprašyta dar 1930 metais.

 

Parengė: E.

 


Perspausdindami, cituodami ar kitaip platindami skelbiamą turinį portale kuris priklauso Anomalija.lt grupei, Jūs turite įdėti nuorodą į šaltinį (t.y. Anomalija.lt). Daugiau informacijos apie naudojimo taisykles rasite čia.

Rekomenduojami video:


2500
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
vezdas

Lietuviai pasykstejo apsaugu, jeigu nieko nerasoma kuo kapas ypatingas :D

Anonimas

Tai cia savaime suprantama, kad tokiu vampyru kaip mums rodo filmuose nebuvo :D Bet zmoniu kurie geria kitu zmoniu krauja yra ir siais laikais

My name is no

Butent, vampyru kuriuos mes matom filmuose ar serijaluose tikrai nebuvo. O zmoniu, kurie geria kito krauja yra ir dabar, cia visai kaip kanibalizmas. Yra juokinga, kai zmones prisiziuri filmu arba serialu ir savoka ‘vampyras’ ar ‘vampyrizmas’ supranta visai kitaip nei deretu.

balsas

Vampyrizmas skamba idomiai, bet tai mitas. Tam tikru zmoniu apibudinimas tuo laiku

Taip pat skaitykite