Daržovės jaučia, kai yra valgomos ir net bando gintis

VeggiesDauguma žmonių dėdami salotas į lėkštę nė nesusimąsto, kad galbūt turėtume su jomis elgtis šiek tiek dėmesingiau. Naujausi tyrimai atskleidė, jog augalai reaguoja į garsus, kuomet yra valgomi bei skleidžia gynybinį atsaką.

 

Misūrio universiteto (MU) mokslininkai nustatė, kad augalai sugeba identifikuoti arti skleidžiamus garsus, bei reaguoja į jų aplinkoje susidarančias grėsmes.

 

„Ankstesniais tyrimais buvo nustatyta, kaip augalai reaguoja į akustinę energiją, įskaitant muziką, – aiškina augalų skyriaus mokslininkė ir žemės ūkio, maisto bei gamtinių išteklių centro vedėja Heidi Appel, – Tačiau mūsų darbas yra pirmasis augalų reakcijos į su jais susijusias vibracijas tyrimo pavyzdys. Jo metu paaiškėjo, kad „maitinimosi vibracijos“ iššaukia pokyčius augalų ląstelėse ir paspartina medžiagų apykaitą. Kas skatina išsiskirti gynybinėms cheminėms medžiagoms, kurios atremia vikšrų išpuolius“.

 

Tyrimo metu, ant mažo žydinčio augalo Arabidopsis, giminingo kopūstams bei garstyčioms, buvo patalpintas būrelis vikšrų. Naudojant lazerį ir mažą gabalėlį atspindinčios medžiagos ant augalo lapų, Appel ir jos mokslinis bendradarbis biologas Rex Cocroft galėjo įvertinti lapų reakciją į vikšrų kramtymą.

 

Vienai grupei augalų Cocroft ir Appel leido įrašą, kuriame grauždami vikšrai skleidžia maitinimosi vibracijas, o likusi augalų dalis buvo auginama visiškoje tyloje.

 

Vėliau abi grupės buvo sumaitintos vikšrams, tačiau mokslininkai nustatė, kad maitinimosi vibracijos prieš tai paveikti augalai išskyrė daugiau garstyčių aliejų – cheminių medžiagų, kurios daugeliui vikšrų yra nepatrauklios.

 

„Įdomiausia, kad veikiami kitokios rūšies vibracijų, pavyzdžiui, švelnaus vėjo šnaresio ar vabzdžių skleidžiamo zyzimo, augalai nepadidino savo cheminės gynybos, nors šių visų garsų akustinės savybės ir panašios, – komentuoja Cocroft, – Tai rodo, kad garsus, kuriuos sukelia maitinimasis, jie sugeba atskirti nuo kitų panašių vibracijos šaltinių“.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Pasak mokslininkų, ateities tyrimai koncentruosis į klausimus: kaip augalai jaučia šias vibracijas, kurie vibracijos signalų bruožai yra patys svarbiausi ir kaip mechaninės vibracijos sąveikauja su kitomis informacijos gavimo formomis, siekiant apsisaugoti nuo kenkėjų.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

„Augalai turi daug būdų pasipriešinti kenkėjų atakoms, tačiau kramtymo garsas gali būti greičiausias būdas suprasti, jog esi puolamas“, – teigia Cocroft.

 

„Vikšrai šią cheminę gynybą pajaučia iš toli, todėl ateityje virpesių metodą būtų galima pritaikyti ir žemės ūkio srityje, ginant pasėlius nuo kenkėjų, – priduria Appel, – Taip pat šis eksperimentas atveria augalų elgsenos tyrimams platesnį langą, kadangi atskleidžia, jog pastarieji į išorinius veiksnius tam tikrais atvejais reaguoja panašiai, kaip gyvūnai“.

 

Rekomenduojami video:


2500
11 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
maryte

yra daug žmonių,kurie šios informacijos nesupras iki gyvenimo pabaigos….ne visiems duotas mąstymas…

Virus

Šeip tai ištikruju net pirmos klases vadoveliuose tai aprasyta mokslininkai visame pasaulija irode kad augalai gyvi reaguoja i vaistus pvz migdomuosius nors tie vaistai veikia per smegenu nervus vadinasi augalai irgi jios turi.

Nieko nevalgantis

Tai palaukit, tuoi sugalvos, kad vandeniui skauda, kai jį geriam, ar orui skauda, kai juo kvėpuojam. Kažkoks absurdas… Btw, vegetarai ir veganai, pagal šį straipnį, jūs taip pat žudikai.

grazka

Master , tu genijus , (rimtai)

lol

veganai badaus :D

Debilizmas

Pagal jūsų straipsnius mėsos valgyt negalima, dabar ir augalų tai ką valgyt žmogui, kad išgyventų?

xDDDDDDDDDDDDDD

NEBESVAIKIT

001

Kokio reikalo skleisti tokią dezinformaciją? Jau buvo forume šitas dalykas net aptartas, neklaidinkit skaitytojų.

illuminati

vos tik pamaciau temos pavadinima, iskart pagalvojau, kad rasiu master komentara… ir vualia – radau :))

Master

Norėčiau paklausti, kurias būtent augalo dalis mes suvokiame kaip gyvą organizmą? Ar galime teigti, kad nuokritos- vaisius yra sąmoninga augalo dalis, kuomet ji yra skirta pratęsti gyvybei?

Taip pat skaitykite