Kas Arkties saloje pribarstė gigantiškų akmeninių rutulių?

Čampo sala – Prano Juozapo salų archipelago centre stūksanti 374 kvadratinių kilometrų ploto sala, masinanti po Arktį keliaujančius turistus it medus. Nors sala graži savo atšiaurios ir civilizacijos visiškai nepaliestos gamtos vaizdais, vis dėlto labiausiai lankytojus čia traukia milžiniški kone idealios sferos pavidalo akmeniniai rutuliai, kurių čia – nors vežimu vežk. Įdomiausia, kad šių rutulių kilmė vis dar nėra aiški.

 

rutul_102

 

Čampo sala – vienas iš atokiausių Rusijai priklausančių Arkties sausumos kampelių. Šis žemės lopinėlis, galima sakyti, beveik netyrinėtas.

 

Sferolitais vadinamų mistiškos išvaizdos rutulių saloje – daug ir įvairiausio dydžio: yra kelis ar keliolika kartų didesnių už žmogų, yra ir stalo teniso kamuoliuko ar net pipiro dydžio. Iš pažiūros tai – idealūs, tik dėl laiko ir erozijos apirę akmeniniai patrankų sviediniai. Deja, nemažai jų aptrupėję dėl stiprių ir atšiaurių vėjų, žemos temperatūros ir drėgmės.

 

rutul_104

 

Kaip ir iš kur atokioje saloje atsirado įspūdingieji sferolitai? Spėliojama, kad idealiai apvalūs rieduliai tiesiogine prasme kadaise iškilo iš žemės. O apvalias formas jiems galėjo padovanoti tirpstančių ledynų vandenys. Vis dėlto tiksli sferolitų kilmė nėra žinoma.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

rutul_109

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Tiesa, Prano Juozapo archipelago salos – ne vienintelė vieta Žemėje, kurioje galima pamatyti miestiškųjų sferolitų. Labai dailių akmens rutulių yra ir Centrinėje bei Pietų Amerikoje (Kosta Rikos džiunglėse), Naujojoje Zelandijoje.

 



 

Rekomenduojami video:


2500
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Anubis

Mėčiau iš dangaus ir nepataikiau į Švedija :)

Besmegenis

Matom vieną kažkieno “prapjautą”, tai ten gerai matosi, kad rutulio forma gavosi prisiklijuojant naujiems sluoksniams. Panašiai kaip vaikai suridena lipnų sniegą besmegeniui.

Išvada: kažkada buvo ugnikalnio išsiveržimas ir išmesti įvairaus dydžio akmenys ridenosi bestingstančia lava, taip susivyniodami į “besmegenio” lavos rutulius.

cosmic kronos

panasu i visagalio dormammu darbelius

as

bet kai didumo

222

bax meteoritai.

Alien

Giant Balls

Taip pat skaitykite