Kaip atrodo nusikaltėlio veidas nustatys ir iš vieno palikto plauko

pljacka_fotorobot_394719S1JAV mokslininkų pasiekimas gali sukelti tikrą revoliuciją kriminalistikoje: tereikia vieno nusikaltimo vietoje palikto žudiko plauko, kad detektyvai galėtų sudaryti įtariamojo fotorobotą. Pensilvanijos universitete (JAV) sukurtas kompiuterinis algoritmas leidžia nustatyti svarbiausius žmogaus veido bruožus analizuojant jo DNR.

 

Pasak šio universiteto mokslininkų, tokia kompiuterinė programa pravers įtariamųjų atvaizdus sudarinėjantiems kriminalistams, o ateityje gali būti naudinga ir tais atvejais, kai būsimieji tėvai planuos savo atžalos genomą. Dabartinis amerikiečių mokslininkų parengtas „DNR vizualizavimo“ programos variantas dar nėra tikslus ir leidžia nustatyti tik pagrindinius konkretaus asmens veido bruožus.

 

Iki šiol naudoti teismo ekspertizių DNR tyrimai leisdavo patikimai nustatyti tik konkretaus žmogaus akių ir plaukų spalvą, tačiau įvairių veido formų variacijų prognozuoti remiantis DNR ypatumais nebuvo įmanoma. Tačiau dabar net ir vienas nusikaltimo vietoje rastas nusikaltėlio plaukas, odos ląstelių pavyzdžiai, seilės ar kiti genetinės medžiagos šaltiniai pirmą kartą leido kriminalistams suformuoti apytikslius įtariamo asmens veido 3D modelius.

 

Skelbiama, kad šio kompiuterinio algoritmo kūrėjai rėmėsi didelės apimties įvairių rasių ir tautybių žmonių genetiniais tyrimais, kurių metu buvo analizuojami su veido forma susiję genai. Pasak tyrėjų, tokių genų yra apie 20. Kol kas Pensilvanijos universitete sukurta kompiuterinė programa gali suformuoti tik apytikslį žmogaus veido modelį, tačiau darbai tęsiasi ir tikimasi, kad šio algoritmo galimybės bus išplėstos ir papildytos.

 

Pavyzdžiui, fotorobą papildys žmogaus plaukų tekstūros ypatumai. Mokslininkai tikisi per kelerius artimiausius metus užbaigti didelės su veido bruožais susijusių genų atrankos tyrimus ir jų pagrindu parengti tikslesnį algoritmą, galinti atkurti žmogaus išvaizdą pagal jo DNR. Toks pasiekimas, manoma, ne tik sukels revoliuciją kriminalistikoje, bet ir padės kur kas efektyviau ieškoti pradingusių žmonių.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Rekomenduojami video:


2500
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
fiskalinis čekuolis

pastebėčiau, kad akys kaip Putino.

Anomalija

Ššš… Čia pasąmoninė žinutė.

Taip pat skaitykite