10 įtakingų ir genialių vyrų, sirgusių psichikos ligomis

„Žmonės mane vadina pamišusiu; tačiau kol kas dar nėra nutarta, ar beprotybė nėra didingiausias intelektas, ar tai, kas yra didinga, ar visa tai, kas yra gilu, nekyla iš minties ligos, iš nuotaikų minties, pakylėtos bendrojo intelekto kaina.“ – Edgaras Allenas Poe.

 

Nuo amžių pradžios pasaulis yra pilnas išprotėjusių žmonių. Ar kentėdami nuo psichinių ligų ar tiesiog būdami ekscentriški, keistuoliai vyrai (moteris paliksime kitam sąrašui), formavo pasaulį savo indėliais. Įniršio priepuoliai, depresijos laikotarpiai ir protai, tiesiog mąstantys kitaip nei dauguma, sukūrė nuostabius atradimus, matematines teorijas, nepamirštamą poeziją bei muzikos ir meno šedevrus.

 

10. Prancūzijos karalius Charlesas VI

 

Prancūzijos karalius Charlesas VI taip pat buvo žinomas kaip Pamišęs Charlesas. Jis valdė Prancūziją nuo 1380 iki 1422 metų. Po 12 metų valdžioje pradėjo reikštis karaliaus beprotybė.

 

Jis kentėjo nuo daugybės trumpalaikių psichinės ligos epizodų, kuomet neprisimindavo savo vardo ir kad yra karalius. Taip pat dažnai nepažindavo savo žmonos ir vaikų.

 

1405 metais jis penkis mėnesius atsisakė praustis ir persirengti. Pasak popiežiaus Pijaus II raštų, karalius Charlesas VI tikėjo, jog jo kūnas yra sudarytas iš stiklo ir turėjo imtis priemonių, tokių kaip, pavyzdžiui, draudimo liesti jo karališkąjį asmenį arba vilkėti sutvirtintus drabužius, kad nesudužtų.

 

9. Abrahamas Lincolnas

 

Abrahamas Lincolnas plačiai žinomas kaip 16-asis JAV prezidentas. Nepaisant jo pasiekimų, prezidentas A. Lincolnas buvo linkęs į melancholiją. Nors kiekvienas žmogus kartais būna liūdnas, A. Lincolnas kentėjo nuo sunkios, silpninančios depresijos. Kai kurie biografai spekuliuoja, kada jis galėjo mąstyti apie savižudybę. A. Lincolno profilyje, publikuotame „Ability Magazine“, teigiama, kad jis dažnai nekontroliuojamai verkdavo dėl sudėtingos padėties ir naudodavo humorą siekdamas subalansuoti liūdesį. Jis taip pat pasikliovė darbu ir fatalistiniais, religiniais jausmais, kad susidorotų su šiais melancholijos priepuoliais.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

8. Vincentas Van Goghas

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Jūs tikriausiai girdėjote apie Vincentą Van Goghą, garsųjį pamišusį menininką, kuris nusipjovė ausį ir paskui nusižudė. Manoma, kad jis kentėjo nuo epilepsijos priepuolių, kuriuos sukeldavo smegenų pažeidimai, gauti dėl nuolatinio absento vartojimo. Jo didžiulis susižavėjimas menu ir religija jungėsi su aktyviu tapymu ir tai palydinčiais depresijos periodais. Vincentas taip pat buvo produktyvus rašytojas, parašęs šimtus laiškų. Kai kurie mano, kad jis sirgo ir hipergrafija – tai su epilepsija siejama būsena, kuomet žmogaus jaučia nenumaldomą poreikį rašyti.

 

7. Ernestas Hemingway’us

 

Pulitzerio ir Nobelio prizus laimėjęs rašytojas, Ernestas Hemingway’us, buvo depresijos ir alkoholizmo auka. Kaip ir V. Van Goghas, jis galiausiai pasirinko gyvenimą užbaigti savižudybe. E. Hemingway’aus tėvas, brolis, sesuo ir anūkė taip pat pasirinko tokį patį kelią. Nors polinkis į savižudybę galėjo būti užkoduotas jo DNR, E. Hemingway’aus psichika paskutiniais jo gyvenimo metais buvo stipriai paveikta alkoholizmo, vaistų su stipriais šalutiniais efektais ir šoko terapijos, dėl kurios jis prarasdavo atmintį ir suintensyvėdavo depresijos periodai.

 

6. Tennessee’is Williamsas

 

Pulitzerio prizo laimėtojas, dramaturgas Tennessee’is Williamsas buvo kankinamas melancholijos dar iki tol, kol jis patyrė du gyvenimo sukrėtimus, kurie pastūmėjo jį į narkotikus, alkoholį ir pagilino depresiją. T. Williamsas gimė šeimoje, kuri turėjo ilgą psichinių ligų istoriją. XX amžiaus penktajame dešimtmetyje jo šizofreniją serganti sesuo patyrė nesėkmingą smegenų operaciją.

 

1961 metais mirė jo ilgalaikė mylimoji. Šie įvykiai talentingą žmogų nutempė į svaigalų liūną ir, nepaisant detoksikacijos, visą likusį gyvenimą T. Williamsas sirgo depresija ir priklausomybe nuo įvairių svaigalų.

 

5. Edgaras Allanas Poe

 

Žinomas dėl savo siaubo istorijų, Edgaras Allanas Poe labai domėjosi psichologija. Jo susidomėjimas itin vaizdingai atsiskleidžia jo rašiniuose apie bepročius ir kituose psichologiniuose trileriuose. Bet ar jis pats buvo išprotėjęs? Jo varžovas, Rufusas Griswoldas, taip teigė šmeižikiškame nekrologe, kurį išspausdino kaip atsaką į visus dalykus, kuriuos E. A. Poe buvo apie jį parašęs.

 

Nors R. Griswoldo pasakojimas apie E. A. Poe beprotybę buvo atmestas, manoma, kad rašytojas galėjo kentėti nuo maniakinės depresijos. Taip pat buvo žinoma, kad rašytojas nevengė alkoholio ir kartą rašė, kad jį apsėdusios mintys apie savižudybę. E. A. Poe taip pat kartą sukūrė sensaciją, parašęs naujieną apie kelionę balionu per vandenyną, kuri, kaip vėliau paaiškėjo, buvo netikra.

 

4. Howardas Hughesas

 

Howardas Hughesas buvo puikus aviatorius, filmų prodiuseris ir verslo magnatas. Jis taip pat buvo šiek tiek pamišęs ir kentėjo nuo mikrobų baimės. Straipsnis apie H. Hugheso mikrobų fobiją, išspausdintas Amerikos psichologų asociacijos 2005 aiškina, kad jo fobija taip sustiprėjo, kad galėjo prisidėti prie priklausomybės nuo kodeino ir atsiskyrėliškumo atsiradimo.

 

H. Hughesas visą gyvenimą buvo linkęs į alpimą. Būdamas paaugliu kelis mėnesius buvo suparalyžiuotas be jokios priežasties. Jo mikrobų fobija vedė prie apsėdimo-prievartos sutrikimo, prie kurio turėjo taikytis jo tarnai (pavyzdžiui, turėjo apdengti savo rankas popieriniais rankšluosčiais, kuomet atnešdavo jam maistą). Žinoma, kad H. Hughesas gulėdavo nuogas tamsoje „vietose be mikrobų“.

 

3. Johnas Nashas

 

Prisimenate filmą „Nuostabus protas“? Toks asmuo egzistuoja realybėje. Johnas Nashas yra matematikos genijus, 1994 metų Nobelio premijos laureatas ekonomikos srityje. Jam buvo suteiktas daktaro laipsnis Princetono universitete, o vėliau jis sukūrė J. Nesho ekvilibriumo teoriją. Tuo pat metu J. Nashas kentėjo nuo paranojinės šizofrenijos, haliucinacijų, iliuzijų ir girdimų „balsų“.

 

Jis buvo priverstinai gydomas keliose psichinėse ligoninėse, kur jam buvo skiriami psichikos ligoniams pritaikyti vaistai ir insulino šoko terapija. J. Neshas pamažu pasveiko iš grįžo mokyti matematikos į J. Princetono universitetą.

 

2. Liudwigas Van Beethovenas

 

Vienas garsiausių pasaulio kompozitorių, Liudwigas Van Beethovenas, kentėjo nuo maniakinės depresijos. L. Van Beethovenas buvo nepaprastų gabumų žmogus, kurį mušė ir išnaudojo jo tėvas. Mušimas galėjo būti priežastis to, kad būdamas vyresnis kompozitorius prarado klausą.

 

Kaip ir daugelis genialių kūrėjų, jis ne tik sirgo maniakine depresija, patirdavo energijos priepuolius, intensyvumo ir kūrybingumo bangas, bet jį taip pat kankino ir tamsos, vienišumo ir depresijos periodai. Kaip ir kiti sergantys šia depresija, jis savarankiškai gydėsi opiumu ir alkoholiu.

 

1. Seras Isaacas Newtonas

 

Be abejonės vienas talentingiausių pasaulio mąstytojų, seras Isaacas Newtonas, atradęs judėjimo dėsnius, paaiškinęs gravitaciją, sukonstravęs pirmąjį atspindžio teleskopą ir sukūręs integralinį skaičiavimą, taip pat buvo išprotėjęs. Jis apibūdinamas kaip kenčiantis nuo psichinių ligų, turintis bendravimo problemų ir linkęs į nuotaikos svyravimus. Keli autoriai interpretuoja, kad jis kentė nuo maniakinės depresijos ir šizofrenijos.

 

Rekomenduojami video:


2500
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Istorija

>> Seras Isaacas Newtonas

Taip, jis nuolat turėjo problemų su tuometine bažnyčia, tuometine valdžia ir tuometine mokslo visuomene. Visi oficialūs idiotai absoliučiai nesuprato jo dif. lygčių ir kitų samprotavimų taip pat. O tu bent supranti apie ką yra dabar vadinama “aukštoji matematika” su dif lygtimis ir integralais?? Tada jie ėmė jų vadinti pamišusiu. Jo darbams pritarė ir palaikė materialiai tik vienas turtingas draugas. Ačiū jam už Niutoną.

Taip pat skaitykite