Prietaringi žmonės gyvena ilgiau

XXI amžius, o žmonės vis dar tiki įvairiausiais ženklais, prietarais, amuletais, talismanais ir kitokiais seniai prabėgusių dienų atributais. Kodėl taip yra?

 

Atkakli statistika

 

Pasak Misurio universiteto psichologijos profesoriaus Brajeno Kronko (Bryan Cronk), žmogaus smegenys visad bando suvokti įvykių esmę, o kai priežastis neaiški, išgalvoja įvairiausių keistų paaiškinimų.

 

„Mūsų smegenys visada ieško priežasties ir pasekmės. Faktas, kad žmogus gali numatyti ateitį, daro jį „protingesnį“, bet dėl tos pačios priežasties atsiranda ir šalutinių efektų – įvairiausių prietarų“, – aiškina specialistas.

 

Po gausių tyrimų mokslininkai padarė įdomią išvadą: kurį nors tikėjimą nuoširdžiai išpažįstantiems žmonėms paprastai nebūdinga kliautis įvairiais talismanais ir iškalbingais ženklais, jų tikėjimas susietas tik su savo Dievu, o mažiau religingi žmonės iš tikrųjų jais tiki.

 

Harvardo universiteto specialistai taip pat mano, kad žmogus visada troško įsitikinti tuo, jog bando apsisaugoti. Reaguodamas į tariamą grėsmę, jis tuo pat metu rengiasi susidurti su realiu pavojumi.

 

Nors moksliškai įrodyta, kad kai kurie reiškiniai neįtikinami, nepagrįsti, žmonės taip pat tiki iracionaliais dalykais, kaip kad tebėra magiškai prisirišę prie vestuvinio žiedo ar pliušinio meškiuko.

 

Negana to, tikėjimas tuo, kas iracionalu, ir pačiu paprasčiausiu iš šios srities – prietarais – kartais pailgina gyvenimą. Tai tvirtina Londono universiteto specialistų grupė, vadovaujama Stelos Maguir (Stella McGuire).

 

Ištyrę ir susisteminę kone 6000 tėvynainių įvairiuose šalies miestuose įsitikinimus, mokslininkai nustatė, kad 93 proc. 80-mečių ir vyresnių žmonių tvirtina, jog visą gyvenimą įsiklausydavo į ženklus, sapnus ir pranašystes arba bent jau besąlygiškai tikėjo kokiu nors prietaru. Tarp vyresnių nei 90 metų žmonių tokių buvo jau 97 proc. Tačiau mokslininkai neskuba jų priskirti suvaikėjusių senukų kategorijai.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Pasak jų, čia galima įžvelgti savotišką logiką: prietarai galbūt verčia žmones būti atsargesnius, geriau apgalvoti savo veiksmus, ramiau reaguoti į galimą nesėkmę ir taip gintis nuo streso, kaltės už pasitenkinimo nekeliantį rezultatą jausmo. Be to, laikantis prietarų iš dalies galima susisteminti gyvenimą.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Britų mokslininkų nuomonę netiesiogiai patvirtina statistika: daugiausia ilgaamžių gyvena Velse ir Škotijoje. Ten pat yra ir daugiausia prietaringų žmonių.

 

Kaip veikia amuletas

 

Ilgus tūkstantmečius prietaringi žmonės ne tik stebi ir reaguoja į atitinkamus ženklus, bet ir tiki, kad amuletai ir talismanai saugo nuo nelaimių, lemia sėkmę. Tai būdinga visoms tautoms – didelėms ir mažoms.

 

Amuletai, daugybė jiems skirtų užkalbėjimų – ne tik pagoniškų kultūrų, bet ir krikščionybės dalis. Skeptikai, aišku, šaiposi iš to, kad žaislinis meškiukas ar žiedas gali apsaugoti nuo blogio. Tačiau mokslininkai neseniai nustatė, kad taip ir yra: amuletai padeda!

 

Ant krūtinės nešiojami kryželiai, šventi paveikslėliai, Šventosios Žemės dalelytės iš esmės yra tie patys amuletai, saugantys tikintįjį nuo blogio jėgų. Islame kaip apsauginis talismanas yra Fatimos, Pranašo sesers, rankos atvaizdas; budizme ir hinduizme – patys įvairiausi daiktai, judaizme nuo blogio sergi šešiakampė Dovydo žvaigždė.

 

Grupė Harfordšyro universiteto mokslininkų nusprendė išsiaiškinti, kaip veikia amuletai ir talismanai. Psichologijos profesoriaus Ričardo Vaismano (Richard Wiceman) vadovaujami specialistai atliko atitinkamą tyrimą ir paskelbė išvadą: taip, talismanai išties padeda, bet tik tiems, kurie tiki realia šių daiktų verte.

 

Eksperimento dalyviai gavo po Viktorijos laikų pensą (manoma, kad ši moneta neša sėkmę ir padeda didinti turtą). Ištisą mėnesį savanoriai fiksavo, kaip jiems sekasi. Pasirodo, 30 proc. dalyvių išties pasijuto daug ramesni ir tvirtesni. Šie žmonės pajuto, kad jiems ėmė sektis kur kas geriau nei tuomet, kai dar neturėjo talismano.

 

Tiesa, skeptikai tvirtino, kad pensas jokių stebuklų jų gyvenime nepadarė. Bet vis dėlto apie 70 proc. visų savanorių pareiškė norą nešiotis monetą ir toliau, eksperimentui pasibaigus, šiaip sau, dėl visa pikta…

 

Parengta pagal dienraščio “Respublika” priedą “Julius/Brigita”

Rekomenduojami video:


2500
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Vata

Prietaringi –tas pat, kas kare baikštūs: jie patys išgyvena ir kursto kitų paniką.
Volteras

Taip pat skaitykite