Mes gyvename matricoje – teigia mokslininkai

Filosofai nuolat kėlė tokius klausimus, kaip antai: Ar tikrai egzistuoja realus pasaulis?

 

O galbūt realybė tėra mūsų vaizduotės vaisius? Šiandien kai kurie mokslininkai iškelia prielaidą, jog visa tai, ką mes suvokiame kaip visatą, yra ne kas kita, kaip milžiniška simuliuojama būtis.

 

Egzistuoja 20 proc. tikimybė, kad gyvename virtualioje Visatoje, taip tikroviškai sumodeliuotoje kažkokiu superkompiuteriu, kad fizinės realybės neįmanoma atskirti nuo menamosios, mano britų mokslininkas Nickas Bostromas.

 

Oksfordo universiteto (D. Britanija) profesorius, Žmonijos ateities instituto direktorius Nickas Bostromas, 2003 metais žurnale „Philosophical Quarterly“ paskelbęs didelį susidomėjimą sukėlusį straipsnį „Ar jūs gyvenate kompiuterinėje simuliacijoje?“, apskaičiavo, kad egzistuoja 20 proc. tikimybė, jog gyvename menamoje visatoje.

 

Plačiai pripažinta, kad protavimas yra smegenų veiklos rezultatas: šio neurobiologų patvirtinto fakto niekas neginčija. Tai reiškia, kad tiksli mūsų neuronuose vykstančių procesų kopija turės tokį patį protą ir sąmonę, kaip ir gyvas žmogus.

 

Žmonija jau yra nemažai pasiekusi šioje srityje: jau kuriamos dirbtinės sinapsės, atskiras smegenų funkcijas kopijuojantys algoritmai, galima sakyti, kad mes jau einame tuo keliu, kuris anksčiau ar vėliau atves į galimybę paleisti žmogaus protą ir sąmonę iš savotiško „kietojo disko“.

 

Tai bus galimybė perkelti žmogų į virtualų pasaulį. Dabartinis mokslo ir technologijų raidos lygis dar neleidžia to pasiekti, bet teoriškai tokia galimybė visiškai įmanoma, mano mokslininkas. Pasak jo, ateityje mes potencialiai galėsime modeliuoti ištisus pasaulius.

 

N. Bostromas mano, kad skaičiavimų technologijoms pasiekus aukštą išvystymo lygį atsivers dar įspūdingesnė galimybė: užuot kopijavus egzistuojančio žmogaus sąmonę į „kietąjį diską“, į jį bus galima įrašyti naują unikalią programą, kuri valdys naują gyvą būtybę.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Į jos virtualias akis, ausis ir kitus pojūčių organus bus galima siųsti elektroninius signalus. Lygiai tokiu pat būdu informaciją apie išorinį pasaulį per kūno jusles gauna ir mūsų, ir kitų Žemėje gyvenančių biologinių būtybių smegenys. Pasak mokslininko, tai bus „matrica“ – virtuali sumodeliuota visata, kurioje veiks tam tikri dėsniai.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Iš tokios prielaidos seka, kad po to, kai bus sukurtas pirmasis virtualus pasaulis, žmonija neišvengiamai imsis kurti vis naujus, jų bus šimtai, o gal net tūkstančiai ar šimtai tūkstančių, aiškina N. Bostromas. Sumodeliuotuose pasauliuose egzistuojančios būtybės, jei bus pakankamai protingos, taip pat pradės kurti savo virtualius pasaulius. Taigi, vienintelis realus pasaulis su viena virtualia Visata vargu ar gali egzistuoti. Greičiausiai arba „matricos“ išvis nėra, arba jų yra milijardai.

 

Kaip atsakyti į šį klausimą? Mokslininko manymu, į jį atsakymas bus gautas tik tada, kai žmonija sukurs pirmąjį virtualų pasaulio modelį ir imsis kurti kitus. Tada atsakymas į klausimą, ar egzistuoja „matrica“, bus akivaizdus. Tačiau čia iškyla naujas ir dar svarbesnis klausimas: o pati žmonija gyvena realioje ar sumodeliuotoje, menamoje visatoje?

 

N. Bostromas nutarė apskaičiuoti tokią tikimybę. Kadangi fizinė visata gali būti tik viena, o virtualių – milijardai, tikimybė, jog mes gyvename būtent „matricoje“, o ne realiame pasaulyje, jo manymu, yra labai didelė.

 

Iki šiol mes buvome tikri, kad mūsų Visata yra reali, tik dėl tos priežasties, kad nebuvome susidūrę su modeliuojamu pasauliu. Tačiau vos tik įvaldysime jo kūrimo ir valdymo technologiją, situacija iš esmės pasikeis: menamo pasaulio sukūrimas suteiks labai svarbių argumentų manyti, jog mes patys gyvename simuliuojamoje visatoje.

 

Profesoriaus Bostromo teigimu, yra daugybė priežasčių, dėl kurių žmonija negalėtų sukurti tokio menamo pasaulio, tarp jų technologinės, etinės ir kitokios. Jis apskaičiavo, kad tikimybė, jog mes vieną gražią dieną sukursime menamą pasaulį, lygi 20 proc. Šis skaičius, anot mokslininko, yra lygus tikimybei, kad mes patys dabar gyvename „matricoje“. Jei kliūtys kuriant menamą pasaulį pasirodys esančios kur kas didesnės, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio, tai jo sukūrimo tikimybė gali sumažėti iki 5 ar 10 proc.

 

Pvz. kosmologus visada labai stulbindavo preciziškos gamtos dėsnių planingumas ir jų sąsajos su gyvybės egzistavimu. Kosmologai iki šiol siekia atrasti mokslinį paaiškinimą draugiškos gyvybei kosmoso aplinkos mįslei įminti.

 

Polas Deivis (Paul Davies), Australijos astrobiologijos centro prie Macquarie universiteto profesorius mano, kad galimas atsakymas į šį klausimą slypėti galėtų ne vienos ir ne kelių visatų, o multivisatos egzistavime. Anot jo teorijos, tai, ką mes vadiname visata, nėra nieko panašaus į ją.

 

„Mes esame tik simuliacija… aukštesnio ar aukščiausio lygio būtybių kūrinys,“ teigia Seras Martinas Rysas (Sir Martin Rees), britų astronomas bei multivisatos teorijos rėmėjas. „Visa fizinė visata gali būti tik virtualios realybės apraiška, tad mes esame matricoje, o ne pačioje fizikoje“.

 

Nikas Bostromas (Nick Bostrom), Oksfordo universiteto filosofas (www.simulation-argument.com), mano, kad jei egzistuoja civilizacijos, susijusios su kosminio simuliavimo gebėjimais, tuomet jų suklastotos visatos gali savo skaičiumi gerokai pralenkti realias būtis.

 

Džonas Barou (John Barrow), Martino Ryso kolega iš Kembridžo universiteto, iškelia dar sudėtingesnį klausimą – ar tos simuliacijos gali vykti virtualios realybės kūrimo sąskaita. „Galbūt, jei gilintumėmės dar labiau, pastebėtume, jog visas vaizdas tarsi mirga“.

 

Anomalija.lt ir Balsas.lt inf.

Rekomenduojami video:


2500
15 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Zxcv

Dievas yra matricos kurejas

R.

Paskutinis sakinys.

deivis

kad sakyciau cia visko per daug i viena suplakta zodziu matricos 4 dalis bus jega super laukiu

CIA

Cia is filmo ”MATRICA” ?:DD

...

Straipsnis tikrai sudomino. Butu galima ir knyga parasyti, juk mokslinė fantastika dar niekam nepakenkė. :)

Vaidas

Gera mintis, irasysiu i knygu kurias rasysiu sarasa.

:)

Man tai atrodo kad tokiems mokslininkams puikiai pritaikoma patarlė . Iš didelio rašto išėjo iš krašto .

FeN

Nezinojimas palaima! Kuo maziau zinai tuo lengviau gyveni.

Neo

Sai jums ir irodymas ,kad matrica egzistuoja :) http://www.youtube.com/watch?v=1H-NcktVszs

dariusgc

Sudomino, mano manymu straipsnis vertas dėmesio, vien dėl to jog atskleidžiama bei pasidalinama kitu požiūriu.

deamero

Na man nekarta buvo kilusi mintis jog realybe yra didziausia iliuzija

Realybė

Reikalas tame, ko straipsnis nesugebėjo paminėti, kad iliuzija irgi yra realybė.

Taip pat skaitykite