Sapnai perspėja ir keičia pasaulį

Pranašiški sapnai. Šiandien daug kas, išgirdęs apie tokių sapnų išsipildymą, tik nusišypsos ir pasakys, kad tai – prietaringų bobučių prasimanymai.

 

Bet ar tikrai taip?

 

Deja, čia pasigirstų ir labai daug prieštaravimų. Ar maža yra konkrečių pavyzdžių, kai žmogus, susapnavęs įspūdingą sapną, jį papasakoja, o paskui apie tai žinoję žmonės tampa sapno išsipildymo liudininkais?

 

Lemties ir ateities pranašystės

 

Žmonijos istorijoje yra užfiksuota ir vėliau paskelbta daug sapnų, kurie turėjo didelės svarbos ne tik atskirų žmonių, bet ir tautų likimui.

 

Gali būti, kad pasaulis būtų visai kitoks, jei nebūtų buvę įspėjančio Achilo sapno Trojos mūšio išvakarėse arba Aleksandro Makedoniečio, Žanos D’Ark, Napoleono Bonaparto pranašiškų sapnų. Aleksandrui Makedoniečiui prieš mūšį dėl Tiro miesto, kurio sėkme jis abejojo, prisisapnavo šokantis fakyras. Sapnų žinovas jam išaiškino, kad toks sapnas reiškiąs sėkmę kovoje. Mūšis buvo laimėtas.

 

Paskutinis actekų valdovas – žynys Montesuma prieš ispanų įsiveržimą į šalį pasakojo sapnavęs prie jo besiartinantį žmogų, raitą ant kažkokio aukšto gyvūno su karčiais, panašaus į elnią, tik be ragų. O Montesumos sesuo žynė Papancija regėjo laivą, pilną baltų, barzdotų vyrų, apsiginklavusių geležies įnagiais. Jie buvę panašūs į senuosius dievus. Aiškindama abiejų sapnus, Papancija sakė broliui, jog iš už vandenyno greitai atkeliaus nauji actekų žemių šeimininkai.

 

Montesuma galėjo ginti savo valdomas žemes, tačiau jo ir sesers regėti pranašiški sapnai liudijo, kad tai būtų beprasmiška, nes šalies likimas jau nulemtas. Todėl išsilaipinęs su savo kariauna Kortezas actekų žemes užėmė be didelio vargo.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Taip prasidėjo senosios civilizacijos naikinimo periodas.

 

Napoleonas Bonapartas prieš savo žygį į Rusiją susapnavo tokį košmarą, kad savo riksmu išgąsdino net tarnus – Konstantiną ir Rustavą. Pažadintas Napoleonas papasakojo sapne regėjęs, kaip baisi ruda meška išdraskė jam krūtinę ir ėdė jo širdį.

 

Kas žino, jei Napoleonas būtų įsigilinęs į sapno pranašišką prasmę, gal nebūtų ryžęsis traukti į šalį, kuriai rudos meškos įvaizdis taikomas nuo seno?!

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Kai lėktuvų dar nebuvo

 

Įdomu, kad pranašingi sapnai kartais siekia tolimą ateitį, o kartais įvykiai klostosi tuojau pat ar už kelių dienų, mėnesių.

 

Pasakojama apie užfiksuotą ir įdomų Adolfo Hitlerio sapną: jam miegant slėptuvėje, prisisapnavę, kad jį užverčia daugybė akmens nuolaužų. Jis iš siaubo taip šokęs iš patalo, kad akies mirksniu išlėkęs iš slėptuvės, į kurią vos po sekundės trenkęs sviedinys. Visi slėptuvėje buvę kariškiai žuvę.
Būsimam žymiam rusų aviatoriui Sikorskiui vaikystėje prisisapnavęs išraiškingas sapnas iš tolimos ateities. Sapnavęs, kad skrenda didžiuliu lėktuvu (nors jo vaikystėje lėktuvų dar nebuvo). Stovįs jis to lėktuvo koridoriuje, kurio gale dega lempa, apšviečianti kažkur vedančias duris… Lėktuvas lengvai supęsis.

 

Šį tolimą iš vaikystės atklydusį sapną jis prisiminė vėliau – per vieną pirmąjį skrydį: jis stovėjo lėktuvo koridoriuje, kurio gale degė lempa, apšviečianti piloto duris. Lėktuvas lengvai suposi…

 

Išmintis ateina per miegą

 

Mokslininkai sako, kad reikšmingi sapnai gali atsirasti kaip smegenų veiklos pasekmė. Sapne mes aktyviai mąstome, apdorojame informaciją, netgi darome logiškas, pagrįstas išvadas.

 

Michailas Lermontovas laisvalaikiu mėgo matematiką. Kartą, neišsprendęs uždavinio, nuėjo miegoti. Sapne jis regėjo nepažįstamą žmogų, kuris jam aiškiai pasakė uždavinio sprendimą.

 

Pabudęs Lermontovas ne tik užrašė sprendimą, bet ir nupiešė jį padiktavusio nepažįstamo vyriškio portretą.Po daugelio metų specialistai pripažino, kad Lermontovo piešinyje – XVII a. gyvenęs logaritmų kūrėjas Džonas Nepertas. M.Lermontovo amžininkai tvirtino, kad M.Lermontovas nei apie Nepertą, nei apie jo darbus nieko nežinojęs ir nesidomėjęs.

 

Beje, viena įdomi detalė: Nepertas buvo airis. O kaip žinoma, viena Lermontovo genties šaka kilo iš airio Georgo Lermonto, Airijos išeivio. Tad gal poetui per sapną atėjo padėti tolimų protėvių dvasia?..

 

O iš tikrųjų mokslininkai teigia, kad žmogaus smegenys jam miegant iš turimos informacijos gali atrinkti patį tinkamiausią variantą, kurio buvo įtemptai ieškota nemiegant. Tai gali būti ne tik kokio nors uždavinio sprendimas, bet net ilgas kūrybinis tekstas, muzika ir kt.

 

Pavyzdžiui, R.L.Stivensonas tvirtino, kad visas jo romanas „Daktaro Džekilo istorija“ jam prisisapnavo nuo pradžios iki galo.

 

A.Gribojedovas teigė savo pjesę „Vargas dėl proto“ irgi sukūręs per sapną.

 

Sapne buvo padarytas ne vienas išradimas, gimė vertingų sumanymų.

 

Tikėti ar netikėti?

 

Kai kurie mokslininkai tvirtina, kad pranašingi sapnai – tai savotiškas atavizmas. Mat mūsų organizme nuo protėvių yra išlikusios kai kurios liaukos, išskiriančios tam tikrus stresų kvapus: džiaugsmo, skausmo, pavojaus, sekso poreikio ir kt. Mūsų pasąmonė puikiai juos „atpažįsta“ ir pagal tai sapne kuria vaizdinius. Pavyzdžiui, žmogus nemiegodamas gali pajusti kokius nors biocheminius pakitimus šalia mirštančiojo, o naktį jų paveiktas gali susapnuoti pranašišką sapną (beje, kartais ir labai tikslų) apie kieno nors mirtį.

 

Tačiau neretai ryškus sapnas gali būti pasekmė kokios nors organizme išsivysčiusios ar besivystančios ligos. Suprantama, kad vėliau susirgęs žmogus tvirtai tikės savo ligą susapnavęs iš anksto, nors kūnas negalią pajunta anksčiau, nei ją suvokia pats žmogus.

 

Pavyzdžiui, sakoma, jog blogas ženklas sapnuoti raudoną spalvą. Tačiau reikia pasidomėti, ar ją sapnavusiam žmogui naktį nebuvo pakilusi temperatūra. Arba, jei žmogui suskauda širdį, jis gali pasapnuoti, kad kažkas jam į krūtinę smeigė peiliu, durklu. Ir vėlgi: stipriau sunegalavęs, jis prisimins savo sapną ir palaikys jį pranašišku. Bet jei ligos simptomai dar neryškūs, sapnas gali greitai neišsipildyti. Tik rimtai susirgęs žmogus kartais prisimena: „O juk sapnavau!..“

 

Svarbu asmens charakteris

 

Bet kurios tautos mitologijoje ir religijoje sapnams suteikiama didelė reikšmė. Tačiau įdomu tai, kad bet kurioje religijoje sapnų aiškinimai (net nuo šamanų laikų) labai panašūs.

 

Pavyzdžiui, senovėje žmonės tikėjo miegančiojo dvasią atsiskiriant nuo kūno ir iškeliaujant į savarankišką kelionę, kurios metu surenkama informacija iš artimos ir tolimos ateities arba iš praeities (juk žinoma faktų, kai žmonės apie žuvusiuosius artimuosius, jų kūnų buvimo vietą gauna žinią per sapną). Ta informacija kūno „savininkui“ grąžinama per sapną.

 

Anksčiau pagal susapnuotus daiktų bei reiškinių simbolius buvo kuriami ir universalūs sapnų aiškinimai. Pavyzdžiui: sapne regėti žuvį – nėštumas, šeimos pagausėjimas; susapnuotas tarakonas – pinigai. Ir t.t. Tačiau šiandien jau yra išaiškinta, jog tie patys simboliai atskiriems individams gali turėti kitokią (netgi visai priešingą) reikšmę.

 

Mokslininkų nuomonės skiriasi

 

Mokslininkai materialistai, iš visų jėgų stengdamiesi paneigti kažką nesuprantamo žmogaus protui, sako: kadangi tiek daug miegančių, tai kas nors vis vien susapnuos tai, kas kada nors įvyks realybėje. Juk žmonės sapnuoja daug ką, bet geriausiai įsimena tai, kas pagaliau įvyksta. O tų neišsipildžiusių sapnų neprisimena. Kodėl?

 

Dar viena teorija skelbia, jog sapnai materializuojasi, t.y. – ateities įvykius projektuoja mūsų sapnai, o po to mūsų gyvenime jie įsikūnija.

 

Fatalistai įsitikinę, kad ateitis yra iš anksto nulemta. Ir ne tik ji, bet ir sapnai apie ją.

 

Futurologų nuomone, sapne žmogaus astralinė projekcija iš smalsumo „žvilgčioja“ į ateitį. O kadangi ji labai plati, tai žmogaus sąmonė joje klaidžioja kaip ir praeityje. Amžių ribos sapne „išdyla“, todėl sapnuose mes atsiduriame tai praeityje, tai ateityje, beje, ne tik savoje, bet ir svetimoje.

 

Golografijos ir proto antena

 

Pati įdomiausia ir pragmatiškiausia pranašiškų sapnų teorija atsirado įkandin holografijos atsiradimo.

 

Gologramos ypatingos tuo, kad, gavęs nors nedidelę dalelę kokio daikto, hologramą „skaitantis“ žmogus mato visą objektą (nors kartais ir ne tokį detalų), kuriam ta dalis priklausė. Tokie faktai jau daug kartų įrodyti. O jei taip, tai tikėtina, kad žmogaus protas tam tikromis sąlygomis gal tapti savotiška antena ne tik į praeitį, bet ir ateitį, gauti informaciją iš bet kurio visatos taško.

 

Ir dar. Tyrinėjantys sapnus mokslininkai sako, kad pranašiški sapnai dažniausiai aplanko 5 valandą ryto vietos laiku. O astrologai priduria, kad reikėtų dėmesį skirti ne bet kokiems sapnams, o tiems, kurie susapnuojami tam tikromis Mėnulio mėnesio paromis, ypač vidurnakį.

 

Parengė Eugenija Antanaitytė, dienraštis “Klaipėda”

Rekomenduojami video:


2500
9 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Rami.

Praeita nakti sapnavau rysku sapna:
Kad kate atsigule man ant krutines,tada priejo moteris ir pasake,kad as sergu. Pasake,net ligos pavadinima ,bet neprisimenu.
Sake mirsiu nuo sirdies smugio arba nuo odos vezio .liepe rupintis sveikata.
Kazkaip idomiai tas sapnas…prisimenu ,net tos moters veida,nors nepazystu.Gal tikrai reikia pasitikrint sveikata?

MIndaugas

Kas yra sapnai ? Ar tai tik prisiminimai ir fantazija ar tai Telepatija ir Pasąmonės kelionės Laiku ir Erdve ryšys su tikruoju pasauliu ?!!!

Tese

Sapnais -tikiu,nes sapnuoju l.retai ir išsipildančius.Teko sapnuoti siūbuojančius griūvančius namus ir vis iš jų paskutiniu momentu -išbegti .Tokie sapnai tiesiog kankino..sunkiai susirgus ..supratau jų reikšmę

Uztikrinu

Ypac reikia atkreipti demesi jei sapnuoji is eiles bent keleta kartu ta pati sapna, gali neabejoti tau siuncia uzuomina ir nori padeti, suprasti nevisada paprasta bet megintibutina net jei sapnai baisus pvz jus turite kazkoki daikta ar lele ir ji nuo lat pradejote sapnuoti reik pasidometi is kur ta daikta gavote ir ka tas zmogus gali jumju linketi, daznai zmones klysta kad tik blogi zmones jiem gali pakenkti irr nenori galvoti kad tie kurie jum sypsosi is tiesu nezinia ka rezga uz akiu

vic

o tj ka galetu reikts dvi savaites is eiles sapnuoti piktas dvasias ?

karolis

Man ir yra taip nutike kelis kartus, bet esmes taip ir nezinau :(

Aukštaitis

Aš gan dažnai sapnuoju pranašiškus sapnus. Paprastai sapnuojant jie išsiskiria iš paprastų sapnų savo ryškumu ir tikroviškumu. Toks sapnas dar visą kitą dieną sukasi galvoje ir tiesiog vėl ir vėl jį prisimenu.

vyrs

sveiki, Gal kas galit paaiškinti tokį sapną. sapnavau liektuvo katastrofa. Stoviu lauke ant žemės kaip pamatau sprogstanti liektuva danguje, ir iš jo šimtus krentančius lavonus. Jie krenta visai šalia manes, o aš bėgu i kažkokį netoliese stovinti namą nuo jų apsisaugoti. Kai kurie krisdami buvo gyvi nes girdėjosi jų šauksmai, keleta nukrite dar gyvi ir aimanavo… Sapnas buvo labai realistinis.

Rasta: https://anomalija.lt/2012/09/anomalija-lt-sapnininkas/

Skaitytoja

Ir visgi,brangieji,tikit ar ne,bet sapnai turi savo iki galo neisaiskinta puse.Man jie ir issipildo ir duoda daug atsakymu i klausimus.Reikia tik isigilinti ir suprasti,ka sapnas nori pasakyt.

Ta pati

Is sapnu suzinau ka daryti ateiti, dazniausiai jie bando pasakyti kad pamirsciau praeiti ir gyvenciau dabartimi…. :\\

Taip pat skaitykite