2012 prognozė tvirtinasi? Aptikta didžiulė ozono skylė!

Didžiosios Britanijos leidinys „The Independent“ savo interneto svetainėje rašo, kad virš Arkties aptikta didžiulė ozono skylė.

 

Jos plotas itin įspūdingas – maždaug penkių Vokietijų ploto. Leidinys rašo, kad jau šį pavasarį padidintą ultravioletinių spindulių dozę gaus šiaurinė Kanada, Rusija ir Europos dalis. Skylės riba yra visai netoli Lietuvos.

 

Ši dviejų milijonų kvadratinių kilometrų dydžio skylė yra labai panaši į kitą – susiformavusią virš Antarktidos. Apie ją spalio 2 d. rašė žurnalas „Nature“.

 

Leidinys praneša, kad virš Arkties, maždaug 20 km aukštyje, yra išnykę iki 80 proc. ozono sluoksnio! Dėl to reikėtų kaltinti ne tik žmogaus veiklą, bet ir šaltus orus. Mat esant itin žemai temperatūrai chloro junginiai, kurie veikia atmosferos darinius, yra žymiai pavojingesni ir kenksmingesni.

 

Mokslininkai iškėlė hipotezę, kad dėl tokių šalčių Arktyje gali būti kaltas globalinis klimato atšilimas. Šiltnamio efekto dujos šildo tik žemės paviršių. Paradoksalu, bet aukštutiniuose atmosferos sluoksniuose vyksta atvirkštinė reakcija – temperatūra ekstremaliai atvėsta, tokiu būdu paspartindama kenkėjišką chloro junginių veiklą.

 

Rekomenduojami video:


2500
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Armis

Deja, bet vyksta ne globalinis atsilimas, o globalinis atsalimas. O globalinio atsilimo melas kai kuriems zmonem nesa, ne milijoninius, ne milijardinius, o trilijoninius pelnus ir taip tai yra didziausias apiplesimas zmonijos istorijoje.

TinSoldier

Mantai, nesuk galvos dėl tokių dalykų ;) Kad sunaikinti ozono sluoksnį, reikėtų įdėti labai labai labai daug darbo. Praktiškai nerealu. Tos skylės tai sumažėja, tai padidėja. Klimatą tai įtakoja, bet pasaulio pabaigos tikrai nesukels.. Sluoksnio nebeliks gal tik po keletos milijardų metų, kai jau ant žemės paviršiau nebeliks nei menkiausio augalėlio dėl Saulės virtimo raudonąja nykštuke ir jos mirties. Jei žmonija išgyvens iki to laiko, manau, jau bus surastas sprendimas kaip pratęsti egzistenciją :) Žodžiu, pasaulio pabaigos mes tikrai nesulauksim. Bet tai tikrai nereiškia, kad nereikia rūpintis savo planeta :)

mantas

man 14 m. as nesu apsisprendes del pasaulio likimo mirties bet zinau tai kad be azoto sluoksnuo saule sudegins zemes pavirsiu kiaurai per 2min i pasieks litosfera isoriny branduoly ir tada zemei ateis pabaiga bet nera del ko nerimauti mokslininkai yra atrade nauje planeta su deguonimi ir saule kur butu silta ir kur yra maisto virs 200ml zmoniu iskris i sia planeta ir toliau givens bet bijau tai kad sie atradimai bus atrasti tik tais po 100m. ar mazau

andrius

lb sena naujiena. sunku patiket bet puslapi istinka krize. tikiuos vel atsigaus ir naujienu bus.

1TinSoldier

Ne, nu bet antraštes jūs tai sugalvojat… Prisipažinkit, jūs sąžinės ar proto neturit?

Taip pat skaitykite