Manipuliuojant morale

Tokie preparatai kaip Prozakas yra žinomi savo įtaka elgesiui, tačiau progresas leis daryti dar sudėtingesnes manipuliacijas. Tabletės, skirtos elgesiui gerinti, rasistinio mąstymo gydymo kursas, terapija, skirta gerinti empatijai žmonėms kitose šalyse – visa tai gali skambėti kaip mokslinė fantastika, tačiau medicinai artėjant prie sugebėjimo keisti mūsų moralinį veidą, visuomenė turi būti pasiruošusi atitinkamoms pasekmėms.

 

Pati ši sritis kol kas yra užuomazgos būsenoje, bet tai jau ne mokslinė fantastika, – sako Oksfordo Neuro etikos centro direktorius, daktaras Gajus Kahenas.

 

„Mokslas kol kas ignoravo dorovinio tobulinimo klausimą, tačiau dabar ši problema labai plačiai aptarinėjama“. – kalba jis. „Egzistuoja nuolat auganti tyrimų bazė, užsiimanti tokio pobūdžio klausimais. Testai rodo, kad kai kurie preparatai daro poveikį tam, kaip žmonės sprendžia moralines dilemas, kai kurie preparatai didina užuojautos jausmą, daro įtaką savęs identifikavimui su konkrečia grupe ir silpnina agresiją“.

 

Tyrinėtojai labai suinteresuoti, kad vystytųsi biomedicininės technologijos, galinčios įsikišti į biologinius procesus, darančius įtaką moraliniam elgesiui ir doroviniam mąstymui. Dabar tai mokslinių ieškojimų karšta tema.

 

Preparatai, darantys įtaką moraliniam mąstymui ir elgesiui jau egzistuoja, tačiau mes nepripratę žvelgti į juos tokiu rakursu. Prozakas mažina agresiją ir nepasitenkinimą aplinka ir, galima sakyti, daro žmones labiau maloniais bendravime. Arba Oksitocinas, taip vadinamas meilės hormonas, didinantis socialinio ryšio ir empatijos jausmus, tuo pat metu susilpninantis pavojaus jausmą. Mokslininkai išras kitus panašius preparatus ir sugalvos naujus būdus, kaip juos naudoti. Pavyzdžiui, jau šiandien galima vartoti Oksitociną kaip purškiamą priemonę.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Bet ar bus farmakologinėmis priemonėmis sukeltas altruizmas išties moraliu elgesiu? Gajus Kahenas sako: „Mes galime pakeisti žmonių emocines reakcijas, tačiau ar tai pakeis apskritai elgesį, į šį klausimą mokslas vargu ar galės atsakyti“. Taip pat jis pripažino, kad vargu ar žmonės stovės eilėse prie tablečių, kurios pakeis jų elgesį. „Jeigu tapsite labiau patiklus, mielas ir mažiau agresyvus, tai gali padaryti jus labiau pažeidžiamu išnaudojimui. Iš kitos pusės, tai gali leisti jums pagerinti santykius ir pagelbės darant karjerą“.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Kahenas negina sumanymo užpildyti vandentiekius moralei poveikį darančiais preparatais, tačiau galvoja, kad juos plačiai naudojant, jie galėtų padėti žmonijai išspręsti daugybę globalinių problemų.

 

„Savęs sutapatinamas su žmonėmis, gyvenančiais kitame pasaulio gale ar su būsimosiomis kartomis nėra mums įprastas. Šie nauji preparatai gali realizuoti visuotinės vienybės ir abstrakčios atjautos ateities kartoms jausmus.“

 

Bristolio universiteto medicinos etikos centro direktorius Ruudas ter Miulenas įspėja, kad nors kai kurie preparatai ir gali pagerinti elgesį, kiti preparatai (dažnai – tie patys) gali sukelti atvirkštinį efektą. „Nors Oksitocinas veikia taip, kad jūs pradedate labiau pasitikėti kitais žmonėmis ir su jais bendradarbiauti, jis, vis dėlto, mažina empatiją žmonėms, esantiems už grupės ribų“. – sako Miulenas.

 

Gili smegenų stimuliacija, naudojama padedant žmonėms, sergantiems Parkinsono liga, turėjo nenumatytų pasekmių, kai pacientai pradėdavo vogti parduotuvėse ir netgi tapdavo seksualiai agresyviais. „Bazinis moralinis elgesys turi būti naudingas aplinkiniams, kai esama atsakomybės už kitus, solidarumo ir teisingumo jausmas“. – kalba Miulenas. „Aš nesu įsitikinęs, kad su vaistų pagalba galima to pasiekti. Tačiau, be abejonės, vaistai gali padaryti mus labiau pageidaujamais kitoje kompanijoje, labiau solidarizuotais, mažiau agresyviais ir labiau atvirais kitiems žmonėms“. – dėsto savo nuomonę Miulenas.

 

Saltinis: versijos.com

Rekomenduojami video:


2500
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Agne

Na oksitocinas išsiskiria natūraliai motinos organizme, kai žindo kūdikį…beje, jis sutraukia gimdos raumenis.Kažin ar neščiom labai jau galima naudot šį meilės hormoną?…

Taip pat skaitykite