Paskutiniam baltųjų lokių prieglobsčiui gresia išnykimas: mokslininkai stebisi tuo, kas nutiko su „vieta, kur ledas niekada neištirpsta“


Naujajame tyrime nustatyta, kad Arkties vandenyno sritis, kuri yra labai svarbi baltųjų lokių išlikimui, kasmet tampa vis labiau pažeidžiamesnė dėl klimato kaitos.

 

Tirpstantys ledynai

 

Vandelio jūros teritorija į šiaurę nuo Grenlandijos yra dalis to, ką mokslininkai vadina „paskutine ledo zona“.

 

Buvo tikimasi, kad šis regionas išliks užšalęs kur kas ilgiau nei kitos Arkties dalys. Tačiau „Communications Earth & Environment“ žurnale paskelbtoje naujoje analizėje teigiama, kad praėjusią vasarą ši teritorija rekordiškai ištirpo.

 

Tyrėjai teigia, kad netikėtą sumažėjimą lėmė stiprūs vėjai, susiję su besikeičiančiu klimatu.

 

Paprastai šiame regione ištisus metus laikosi storas daugiametis ledas.

 

Svarbus prieglobstis gyvūnams

 

Vašingtono universiteto atstovas Axelis Schweigeris, pagrindinis šio tyrimo autorius BBC portalui teigė, kad ši vietovė yra svarbus paskutinis prieglobstis Arkties jūrų žinduoliams, įskaitant baltąsias meškas ir nuo ledo priklausomus ruonius.

 

Poliarinės meškos šioje teritorijoje naudoja ledą ruonių medžioklei, kurie ant užšalusio vandens stato slėptuves savo jaunikliams auginti.

 

Praėjusių metų rugpjūtį Vokietijos mokslinių tyrimų laivas „Polarstern“ plaukė per Vandelio jūrą ir netikėtai susidūrė su atviro vandens ruožais, kuriuose paprastai būna storas ledas.

 

Tyrėjai, norėdami suprasti, kas nutiko šiame regione, pasitelkė palydovines nuotraukas ir jūros ledo modelius.

 

Prie šios mįslės prisidėjo praėjusių metų pavasarį atlikti palydoviniai matavimai, kurie parodė, kad Vandelio jūros ledas buvo storesnis nei pastaraisiais metais. Tačiau 2020 m. rugpjūčio mėn. vaizdai rodė rekordiškai mažą ledo koncentraciją – tik 50 proc.

 

Pasak tyrėjų, neįprastai stiprūs vėjai didžiąją dalį jūros ledo išnešė iš šios teritorijos – prie to prisidėjo jau daugelį metų besitęsianti plonėjimo tendencija, susijusi su atšilimu.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Ironiška, kad 2019 m. Kanada dalį paskutinio ledo ploto paskelbė saugoma jūros teritorija – pavadinta Tuvaijuittuq, kas šioje teritorijoje gyvenančių žmonių kalba reiškia „vieta, kur ledas niekada neištirpsta“.

 

Šaltinis: http://technologijos.lt/

Rekomenduojami video:


2500
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Jap

Ko trinat komentarus? Laikas apie HAARP, orų manipuliavimą parašyti. Ir ne jokia čia anomalija. Žmogaus parazitas naikina viską ir tiek

Taip pat skaitykite