Mokslininkai: tamsioji materija gali slėptis papildomo matmens viduje – „gali būti ir ketvirtoji dimensija, apie kurią žino tik tamsiosios jėgos“


Pasak Kalifornijos universiteto tyrėjų grupės, papildoma erdvės ir laiko dimensija gali paslėpti tamsiąją medžiagą – medžiagą, kuri, mokslininkų manymu, sudaro 85 procentus visatos masės, tačiau mokslinė įranga jos vis dar neaptinka.

 

„Mes gyvename tamsiosios materijos vandenyne, tačiau labai mažai žinome, kas tai gali būti“, – sakė Flipas Tanedo, fizikos ir astronomijos docentas ir vyresnysis straipsnio, paskelbto „Journal of High Energy Physics“, autorius.

 

„Mūsų stebima visata turi tris erdvės dimensijas“, – pridūrė jis. „Mes siūlome, kad gali būti ir ketvirtoji dimensija, apie kurią žino tik tamsiosios jėgos“.

 

Tamsiosios medžiagos mįslė

 

Tanedo ir jo kolegų teorija pagaliau galėtų leisti mums paaiškinti tamsiosios materijos egzistavimą.

 

„Tai yra viena iš labiausiai nerimą keliančių nežinomybių“, – pridūrė Tanedo. „Mes žinome, kad ji egzistuoja, bet nežinome, kaip jos ieškoti ar kodėl ji nepasirodo ten, kur to tikimės“.

 

Nepaisant visų mokslininkų pastangų, tamsioji materija lieka nepagaunama. Mes vis dar nežinome, iš ko ji pagaminta ir kodėl ji iš viso egzistuoja. Mes taip pat negalime jos tiesiogiai stebėti, nes ji neabsorbuoja, neatspindi ir neskleidžia jokios elektromagnetinės spinduliuotės.

 

Tamsiosios jėgos

 

Tačiau pagal Tanedo ir jo komandos teoriją kai kurios nematomos tamsiosios medžiagos dalelės sąveikauja su kitomis nematomomis dalelėmis taip, kad šios antrosios dalelės neveikia taip, kaip kitos – per papildomą dimensiją.

 

„Per pastarąjį dešimtmetį fizikai suprato, kad tamsiosios materijos sąveiką gali valdyti ir paslėptos tamsiosios jėgos“, – sakė Tanedo. „Tai galėtų visiškai perrašyti taisykles, kaip reikia ieškoti tamsiosios materijos“.

 

„Papildoma dimensija gali paaiškinti, kodėl tamsioji materija taip gerai pasislėpė nuo mūsų“, – pridūrė jis.

 

Šaltinis: http://technologijos.lt/

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite