1906-ųjų Vezuvijaus išsiveržimas pakeitė ir Olimpinių žaidynių vietą


Visi yra girdėję apie 79-ųjų Vezuvijaus išsiveržimą, kuris palaidojo Pompėją. Techniškai, tai buvo didžiausius nuostolius sukėlęs žinomas Vezuvijaus išsiveržimas. Tačiau 1906 metų balandžio 7 dieną įvyko pats didžiausias šio netoli Neapolio esančio ugnikalnio išsiveržimas pagal išsiliejusios lavos kiekį.

 

Ženklų, kad Vezuvijus pyksta, buvo jau balandžio 5 dieną, tačiau mažai kas galėjo įsivaizduoti, kas nutiks jau po poros dienų. Balandžio 7 dieną prasidėjęs išsiveržimas nustebino lavos kiekiu. Ji liejosi per kelias angas ugnikalnio šlaite ir nuklojo dirbamą žemę, kelius ir geležinkelius. Iš karto buvo palaidoti ir keli pastatai, tačiau lava tiesiog nesustojo tekėjusi ir skverbėsi gilyn į gyvenamus rajonus.

 

Kitą dieną buvo girdimi sprogimai Vezuvijaus gelmėse. Skaičiuojama, kad išspjautų dalelių debesis pasiekė 4 km aukštį. Neapolis buvo stipriai apgadintas – lava pasiglemžė ir ne vieną krikščionims svarbų pastatą. Tačiau labiausiai buvo gaila žmonių – tas 1906-ųjų išsiveržimas pražudė 216 žmonių. 105 žuvo, kai slėpėsi vienoje bažnyčioje Neapolyje, kai įlūžo jos stogas. Dar 112 žmonės patyrė rimtus sužeidimus. Savo namus bent jau kuriam laikui paliko daugiau nei 34 tūkstančiai Neapolio miesto ir apylinkių gyventojų.

 

Manoma, kad tas Vezuvijaus išsiveržimas buvo produktyviausias išsiliejusios lavos kiekiu. Įvairiais skaičiavimais, tada išsiliejo apie 20 milijonų kubinių metrų lavos. Piroklastinis srautas, į kurį įeina ir pelenai, uolienos ir dujos, užėmė apie 211 milijonų kubinių metrų. Oktaviano miestas buvo palaidotas po pelenais – tuo metu jis buvo vadinamas naujaja Pompėja.

 

 

Nuostoliai buvo rimti. Juos sukėlė ne tik Vezuvijaus išspjautos uolienos ir lava, bet ir nuošliaužos, kurias skatino prasidėjęs lietus. Dėl to 1908-ųjų Vasaros Olimpinės žaidynės įvyko Londone, o ne Romoje.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Tuo metu Italija ruošėsi gražiajam sporto renginiui. Tačiau tas 1906-ųjų Vezuvijaus išsiveržimas privertė Italijos vyriausybę nukreipti resursus į katastrofos padarinių šalinimą. Taigi, 1908-ųjų Olimpiada buvo perkelta į Londoną. Romai ši garbė teko tik 1960 metais.

 

Paskutinis Vezuvijaus išsiveržimas įvyko 1944 metais. Ugnikalnis šiuo metu miega, bet Italijos valdžia yra paruošusi evakuacijos planus. Tiesa, juose pažymima, kad apie artėjantį išsiveržimą greičiausiai bus žinoma 14-20 dienų prieš jo pradžią. Evakuoti gali tekti apie 600 tūkstančių žmonių.

 

Šaltinis: http://technologijos.lt/

 

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite