Nerealizuotas tėvų gyvenimas


“Niekas nedaro tokio didžiulio spaudimo vaikų gyvenimui, kaip nerealizuotas tėvų gyvenimas” – Karlas Jungas.

 

Tėvai aukojasi, aukoja savo interesus, troškimus, daug ko atsisako, pamiršta savo poreikius ir visa tai dėl to, kai kai kuriems iš jų gyvenimo prasme tampa vaikai.

 

“Mums nieko nereikia, svarbiausia, kad vaikai būtų laimingi!”

 

“Dirbome dviejose darbovietėse, kad vaikams nieko netrūktų!”

 

“Kokios pramogos?! Mums gi vaikus reikia auginti!”

 

Štai šitaip tėvai padaro vaikus savo meilės įkaitais.

 

“Pasiaukojantys” tėvai visada lauks ar net reikalaus iš vaikų dėkingumo, jiems svarbu pajausti savo vertingumą, kad būtų pripažintos jų kančios – “už mano rūpinimąsi ir meilę jūs dabar man skolingi”.

 

Visą gyvenimą tėvai kalba ir demonstruoja, kaip jiems sunku, kiek daug paaukojo vaikų gerovės labui, šitokiu būdu tvirtai įkaldami vaikams į sąmonę kaltės ir įsiskolinimo jausmus.

 

“Mama naktimis nemiegojo, savo gyvenimą paaukojo, o vaikai užaugo nedėkingais paršais”.

 

Gniuždantys gėdos ir kaltės jausmai slegia jau suaugusį vaiką, girdintį tokius žodžius, ir jis, kartais užkibdamas ant tokių manipuliacijų kabliuko, pradeda kenkti savo paties ir savo šeimos interesams.

 

“Jeigu pradedate nuo pasiaukojimo mylimų žmonių labui – užbaigsite neapykanta tiems, kuriems pasiaukojote” – Bernardas Šou.

 

Vaikai – tai tik dalis gyvenimo, jie padovanojo džiaugsmą ir laimę. Tėvai turi asmeniniu pavyzdžiu rodyti jiems, kaip reikia gyventi pilnavertį, laimingą savo gyvenimą, kai reikia džiaugtis, mylėti ir būti dėkingais. Matydami laimingus tėvus, vaikai ir patys bus laimingi, o paskui perduos tai jau savo vaikams. Nuoširdus dėkingumas, o ne kaltės, gėdos ir baimės jausmas, ne todėl, kad skolingi ir privalo, o todėl, kad nori ir trokšta – štai svarbiausias rūpinimosi tėvais ir meilės jiems motyvas.

 

“Nereikalauk, kad vaikas susimokėtų už tai, ką tu jo labui padarei. Tu davei jam gyvybę, kokia galim būti už tai padėka? Jis duos gyvybę kitam, tasai – dar kitam ir tai – nenumaldomas dėkingumo dėsnis” – Janušas Korčakas.

 

Šaltinis: http://seimairnamai.eu/

 

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite