Buvo paskelbta tiksli Jeloustouno supervulkano išsiveržimo data


Jeloustouno ugnikalnį tyrinėjantis Mike’as sugebėjo nustatyti apytikslę supervulkano išsiveržimo datą.

 

Kadangi Jeloustouno išsiveržimas gali būti pražūtingas, JAV geologijos tarnyba atidžiai stebi supervulkaną. Per pastaruosius metus vis dažniau buvo teigiama, kad išsiveržimas turėjo įvykti seniai.

 

Lenkija teigė, kad išsiveržimas dar nebuvo „prinokęs“. Tam yra dvi priežastys. Pirmoji priežastis yra ta, kad ugnikalniai negali išsiveržti pagal konkretų grafiką. Išsiveržimui reikės tam tikro magmos kiekio ir reikiamo slėgio indikatoriaus, kuris leistų magmai pakilti į žemės paviršių. Jis taip pat pridūrė, kad šiandien ugnikalnyje gali būti net nuosmukis, nes po juo esanti magma, buvo pastebėta, jog ištirpsta ne daugiau kaip 15% visos magmos. Taip pat nėra pakankamo spaudimo, kuris sukeltų išsiveržimą.

 

Antroji priežastis yra ta, kad intervalų, per kuriuos įvyktų išsiveržimai, skaičiavimai parodė, kad iš tikrųjų gali būti neteisingi, nes niekas neatliko antrojo bandymo ir nesukūrė naujų tokios katastrofiškos situacijos modelių. Lenkijos teigimu, jei įvyktų išsiveržimas, jis būtų ne anksčiau kaip po 100 tūkstančių metų.

 

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite