Žemėje gali išnykti požeminis vanduo: kur tai nuves?


Požeminis vanduo yra nepaprastai vertingas šaltinis, tačiau iki šiol ekspertai negali atsakyti, kiek jo yra mūsų planetoje. Prieš kurį laiką mokslininkai atliko tyrimą, skirstydami požeminius vandenis pagal jų amžių, rezervus ir vietą.

 

Šie tyrimai prasidėjo 70-aisiais. Šiai dienai specialistams pagaliau pavyko visa tai apibendrinti. Tyrimo, vadovaujamo Tomo Gleasono, rezultatai buvo paskelbti mokslo žurnale „Nature Geoscience“. Visi požeminiai vandenys buvo suskirstyti į dvi grupes – senesnius ir palyginti neseniai atsiradusius bei nuolat atnaujinamus. Buvo įmanoma nustatyti, kad mūsų planetoje yra apie 23 milijonai kubinių kilometrų požeminio vandens. Iš jų tik 0,35 milijono kubinių kilometrų vandens yra mažiau nei 50 metų. Šis rodiklis, pasak ekspertų, nėra labai geras.

 

Požeminiame vandenyje, kuris buvo naudojamas daugelį metų ir nebuvo atnaujintas, gali būti labai daug priemaišų, pavojingų žmogaus gyvybei ir sveikatai. Jei kalbėsime apie „jaunus“ požeminius vandenis, jie atsinaujina labai lėtai ir gali būti netinkami naudoti dėl aplinkos nelaimių ar klimato taršos. Be to, kai kuriuose planetos regionuose požeminio vandens atsargos yra išeikvojamos neįtikėtinu greičiu, o tai gali reikšti visišką išnykimą.

 

Todėl, manoma, dėl vandens išteklių trūkumo gali prasidėti didžiulės migracijos. Be to, požeminio vandens išnykimas neigiamai paveiks ekonomiką ir tiesiogiai žmonių sveikatą.

 

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite