Mokslininkai perspėjo apie negrįžtamą klimato katastrofą


Naujas tarptautinės ekspertų grupės tyrimas rodo, kad per pastaruosius dvidešimt metų sausrų ir karščio bangų skaičiaus ir masto padidėjimas pasiekė neregėtą lygį. Nedaug beliko, kad pastebėtas padidėjimas taptų negrįžtamas.

 

Mokslininkai negali paaiškinti natūralios padėties kintamumo, kuris neigiamai veikia visos Rytų Azijos klimatą. Netrukus ateis momentas, kai katastrofiškas padidėjimas bus negrįžtamas.

 

Mokslininkai per pastaruosius tris šimtmečius modeliavo Rytų Azijos klimatą. Savo darbe jie rėmėsi toje vietoje augančių medžių metinių žiedų pločiu. Anksčiau ekspertai tyrė klimato poveikį metinių žiedų formavimuisi kai kuriose spygliuočių rūšyse.

 

Nustatyta, kad vidutinė temperatūra aktyviai auga nuo 1990-ųjų. Klimatas darėsi vis karštesnis ir sausesnis. Blogiausia buvo Mongolijai ir aplinkiniams Rytų Azijos regionams. Padėtį sunkina mažas kritulių kiekis (ne daugiau kaip 300 mm).

 

Dar 2014 metais buvo paskelbtas pareiškimas apie greitą ežerų nykimą Mongolijos plokščiakalnyje. Mažėjimo tempas yra 26% vienam kvadratiniam kilometrui. Kai dings didžioji dalis vandens šaltinių, regionas gali virsti tikra dykuma. Laukinės avys, antilopės ir kupranugariai negalės išgyventi pokyčių.

 

Jei klimatas Mongolijoje pasikeis, tai pokyčiai aplenks visą Šiaurės pusrutulį. Vasaros sezonu vyksta anticiklonai, kurie sukelia galingas karščio bangas ne tik Mongolijoje.

 

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite