Antarktida pradėjo drebėti: per 3 mėnesius įvyko daugiau nei 50 tūkstančių žemės drebėjimų


Šia dienai Antarktidoje vyksta kažkas neįprasto. Nuo vasaros pabaigos ekspertai užfiksavo daugiau nei 50 tūkstančių įvairaus stiprumo žemės drebėjimų. Dar niekada nebuvo tokių stiprių seisminių įvykių. Didžiausi žemės drebėjimai įvyko Bransfieldo sąsiauryje.

 

Tektoninės plokštės ir kelios mikroplokštelės yra netoli nuo sąsiaurio. Tačiau mokslininkai mano, kad seisminę veiklą išprovokavo kitas faktorius. Daugiausia drebėjimų ekspertai užfiksavo rugsėjį. Dėl to, kad per dieną buvo daugiau nei tūkstantis drebėjimų, sąsiauris pradėjo plėstis 15 centimetrų per metus, o ne 7-8 mm, kaip buvo anksčiau. Sergio Barrientosas pridūrė, kad seisminė veikla paveikė ir Šetlando salas, kurios pradėjo greitai atsiskirti nuo žemyno.

 

Kai kurie ekspertai teigė, kad žemės drebėjimų priežastis gali būti naujo ugnikalnio susidarymas po vandeniu. Kai kurie mokslininkai taip pat mano, kad priežastis gali būti ta, kad ledo gabalai pradėjo atsiskirti nuo milžiniško ledkalnio ir kristi į vandenį. Ne mažiau įdomi teorija buvo metano angų atsiradimas Antarktidos teritorijoje, kuri tapo seisminio aktyvumo padidėjimo regione priežastimi.

 

Rekomenduojami video:


2500
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
janina

TEN 3 REICHAS KRAUSTOSI I MENULY, BEJE NEBRANGIAI PARDUODU KIAULIENA

Faktai

Kam skaičius padidinot nuo 30k iki 50k?

Taip pat skaitykite