Naujas atradimas visiems laikams pakeitė mokslininkų suvokimą apie majų civilizaciją


Vešliais miškais garsėjančiame Gvatemalos Peteno regione ekspertai padarė dar vieną atradimą. Mokslininkų teigimu, radinys biosferos rezervate, kur kasmet buvo vykdomi dešimtmečiai, pavertė majų idėją.

 

Sukurtas trimatis gyvenvietės žemėlapis leido kitaip pažvelgti į majų kultūrą kaip visumą. Archeologai galėjo atrasti naujų vietų, kuriose gyveno senovės žmonės, taip pat daugiau nei 60 tūkstančių pastatų, tarp kurių buvo šventyklos, namai ir kiti statiniai.

 

Atrasti pavyko naudojant šviesos aptikimo jutiklį ir nuotolio ieškiklį (lidarą). Duomenų apdorojimas užtruko keletą mėnesių, po to buvo parengtas žemėlapis.

 

Anksčiau mokslininkai manė, kad majų civilizacija turėjo mažai socialinio ir politinio sudėtingumo. Naujausi tyrimai tai paneigia: šioje vietovėje gyveno milijonai majų, todėl sistema buvo būtina.

 

Mokslininkus labai nustebino technologinė civilizacijos raida. Taigi senovės žemės ūkio žmonės sugebėjo sukurti sudėtingą iškeltų kelių ir užtvankų sistemą, kurios dėka prekės judėjo tarp miesto centrų ir rezervuarų. Atradimas liudija jo puikų prisitaikymą prie tropinio klimato.

 

Tęsiamas teritorijos tyrimas. Ekspertai tikisi greitai atkurti majų visuomenę, jų infrastruktūrą ir technologijas. Informacija pagerins kai kuriuos regionus, kuriuose žmones veikia gamtos reiškiniai ir klimatas apskritai.

 

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite