Toksiškas pozityvumas: kodėl būtina jo vengti?


Pozityvūs žmonės, atrodo, nestokoja laimės jausmo ir tuo bando įkvėpti kitus. Tačiau neskubėkite – pozityvumas gali būti ir vilkas avies kailyje. Bent jau specialistai teigia, kad pozityvumas, kad ir kaip keistai atrodytų, gali neigiamai paveikti jūsų psichinę savijautą.

 

Štai pažiūrėkite į socialinę erdvę – nė vienas mūsų dažniausiai ten nedemonstruoja neigiamų emocijų: laimė trykšta, o liūdesys, skausmas ar kitos sunkios emocijos yra paprasčiausiai ignoruojamos, bodyandsoul.com.au teigia gyvenimo trenerė Emily Chadbourne, pabrėžianti, kad toks mąstymas yra toksiškas.

 

Niekas negalėtų paneigti, kad pasaulinė pandemija yra tai, dėl ko mums reikia pozityvumo, ir tai išties paskatino daugiau dėmesio skirti savo psichinei sveikatai. Ką jau kalbėti apie tai, kad, remiantis apklausa, psichologinės gerovės programėlių parsisiuntimas nuo sausio išaugo net keliais milijonais. Tik ar tai padeda?

 

Kiekvienas mūsų yra turėjęs prastų dienų – išsiskyrimas, darbo netektis ar tiesiog bloga nuotaika, galiausiai tai, ką turime dabar – pasaulinę pandemiją ir pojūtį, kad slegia visas pasaulis. Tačiau dažnas priima tokius momentus ne tiesiog su supratimu. Kodėl yra blogai perdėtas pozityvumas? Visų pirma dėl to, kad ignoruoja kitokius, t. y. nepozityvius jausmus ir patirtis, o būtent tai tą pozityvumą paverčia toksišku.

 

Štai kas išduoda, kad pozityvumas toksiškas:

 

– ignoruojate arba atmetate savo arba kitų neigiamas emocijas;

 

– jaučiate gėdą, kad jūsų diena buvo nenusisekusi; kaltę – kad skundžiatės;

 

– apsimetate, kad jums viskas gerai, kad nepasirodytumėte išskirtinis ar keistas kitiems, nes „juk kitiems taip gerai sekasi“;

 

– nereaguojate į kitų žmonių patirtis, kai jie ignoruoja skausmą, neviltį, pyktį ar liūdesį;

 

– dėkingumą pasitelkiate kaip galingą ginklą.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Būtų galima tęsti ir tęsti. Štai psichologas ir tyrėjas Hughas Mackay savo darbe rašo: „Aš iš tikrųjų nepasitikiu laimės konceptu. Neturiu nieko prieš, kad žmonės būtų laimingi, tačiau idėja, kad viskas, ką mes darome, iš dalies yra laimės vaikymasis, man atrodo pavojinga. Visa tai galima pavadinti šiuolaikine Vakarų visuomenės liga, kuri vadinasi liūdesio baimė.“

 

Liūdesys kaip ir bet kuri emocija yra visiškai normali, ir turėtų būti priimtina. Neturėdami erdvės reikšti tokias emocijas, mes jas užslopiname, tačiau tai nepadeda joms išnykti. Besikaupdamos tos emocijos ilgainiui tampa vis skausmingesnės, sunkesnės ir sekinančios.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

5 būdai, kurie gali padėti kovoti su toksišku pozityvumu

 

Kalba

 

Vienas iš svarbių dalykų mūsų gyvenime yra tai, kaip mes šnekame ir kokius žodžius vartojame. Tai labai svarbu ir reiškiant emocijas. Kaip sako gyvenimo trenerė Emily Chadbourne, „anksčiau aš maniau, kad tokios emocijos kaip pyktis, gėda ir apatija kenkia ir yra nerodytinos. Maniau, kad siekti reikia tik pozityvių emocijų visais įmanomais būdais.

 

Tačiau iš tiesų visos emocijos yra reikšmingos žmogaus patirčiai. Pabandykite visą dieną stebėti save ir švelniai bei užjaučiančiai pataisyti, kai naudojate teigiamus ar neigiamus žodžius apie savo emocijas. Ir taip darykite kiekvieną dieną“, – teigia E.Chadbourne.

 

Švarinkite socialinę erdvę

 

Socialinė medija yra puiki erdvė ir dirva tarpti toksiniam pozityvumui. Pasirodo, žmogus vidutiniškai 53 minutes per dieną praleidžia stebėdamas „instagramišką“ gyvenimą – o ten labai daug netikros laimės

 

Sekite tuos, kurie nebijo kalbėti apie sunkias emocijas ir dalinasi patirtimi, kaip jas įveikia. Venkite tų, kurie moko, kaip kasdien gyventi pozityviai. Jeigu jie nėra niekada pasidalinę nuotrauka be filtro, iš kur galite žinoti, kad jie nefiltruoja ir savo emocijų?

 

Pasikalbėkite su kitais

 

Kai esame atvirai pasirengę kalbėtis apie savijautą, suteikiame leidimą ir kitiems pasidalinti savo patirtimi. Kai slepiame jausmus gėdos šešėlyje, jie tampa vis piktesni, baisesni, su jais sunkiau susidoroti. Pasirinkite žmogų, kuriuo pasitikite, ir pasikalbėkite, pasakykite savo tiesą.

 

Leiskite sau pajausti sunkius jausmus

 

Šiuo sudėtingu pandemijos metu viskas atrodo neapibrėžta ir labai miglota. Daug kas erzina, kelia įtampą ir net įprasti dalykai gali išvaryti iš proto. Tačiau svarbu suvokti, kad už skausmo ir baimės gali slypėti norimi atsakymai ir laisvė. Tad kai emocijos veržiasi per kraštus, neignoruokite jų, būkite smalsūs.

 

Rinkitės optimizmą vietoj pozityvumo

 

Pozityvumas – sintetinė laimė, apsimetinėjimas, kad viskas yra gerai. Optimizmas leidžia jums suprasti, kad net jeigu dabar viskas yra ne taip, kaip norite, turėti vilties nėra blogai. Prisiminkite, kad jausmai yra žmogiška ir jų nereikia gėdytis.

 

Šaltinis: http://15min.lt/

 

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite