Lyginimas su kitais nemotyvuoja. Lyginimas su kitais lėtai žudo

Viena mėgstamiausių žmonių pramogų – stebėti kitų gyvenimą ir lyginti su savu. Ir dažniausiai pirmenybė tenka svetimai laimei. Kaip visi mes puikiai žinome, kaimyno kieme ir žolė žalesnė, ir jo automobilis geresnis, ir alga fantastiška. Ir visiškai nesvarbu, kad galbūt tasai kaimynas turi didelių problemų su sveikata ar santykiais šeimoje. Lygindami, mes matome tik teigiamas kitų žmonių puses. O savyje atkreipiame dėmesį tik į negatyvius bruožus. Vertiname, akcentuodami tai, ką turi kaimynas ir ko neturime patys.

 

Argi lyginimas su kitais nemotyvuoja?

 

Šitą klaidą labai dažnai daro tėvai: „Štai, pažiūrėk, tavo klasės draugas Petriukas gauna vien gerus pažymius“. Neatsilieka ir sutuoktiniai, ypač tai pasakytina apie žmonas: „O mano draugės vyras nupirko jai audinės kailinius“. Žmonės neįžvelgia nieko keisto palyginimuose, netgi laiko juos visiškai natūralia bendravimo dalimi.

 

Prisipažinkime – tuo piktnaudžiauja visi: ir viršininkai, ir draugai, ir artimieji, kolegos, net šiaip pažįstami žmonės. Ir, žinome, mes patys tuo užsiimame. Tačiau sąžiningai atsakykite į klausimą: ar bent kartą gyvenime palyginimas su kitu žmogumi jus motyvavo? Paskatino veiklai? Ar užsiliepsnojote bent kartelį pavydėtinu entuziazmu, išgirdęs: „Jis geresnis už tave“? Manau, atsakymas bus neigiamas. Ir nieko nuostabaus.

 

Kodėl palyginimai su kitais neveikia?

 

Mes žvelgiame į kitų žmonių gyvenimą ir nesąmoningai fiksuojame, ką turi jie ir ko neturime mes: sėkmingai susiklosčiusių aplinkybių, gražios figūros, didelės algos, gerų santykių su vaikais, didžiulio namo ir t.t. Tas pats jūsų laukia ir tada, kai pradedate užsiimti nauja veikla, pavyzdžiui, kuriame verslą ir panašiai. Kas mus lydi pačioje kelio pradžioje? Teisingai – palyginimas su žmonėmis, kurie kažko jau spėjo pasiekti toje srityje.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Mes matome tik vieną medalio pusę – kaip puikiai žmogus susitvarkė gyvenimą. Ir net pagalvoti sau neleidžiame, kiek tasai žmogus, galbūt, yra praradęs, kiek valandų, dienų ar metų paaukojo darbui ir savęs tobulinimui, kiek jėgų jam tai kainavo, kiek kartų susidūrė su sunkumais ir įvairiais likimo vingiais. Ir tai pasakytina apie visus žmones, netgi tuos, kuriems, kaip mums atrodo, viso gėrybės buvo „pateiktos ant lėkštutės“. Kad ir koks sėkmingas mums atrodytų kaimynas, kad ir kokia žalia jo kieme būtų žolė, mes visiškai negalvojame, kiek pastangų jam kainavo tas gyvenimas, kuriuo mes šitaip žavimės.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Palyginimų pasekmė bus tik viena – neišvengiamas mūsų pačių savivertės smukimas. Argi šito jūs taip trokštate pasiekti?

 

Sustabdyti lyginimų srautą

 

Būtina užkirsti kelią net menkiausiam kitų žmonių mėginimui lyginti jus su dar kažkuo. Daryti tai reikia su pasitikėjimu ir griežtai. Neduokite sau ir kitiems preteksto lyginti.

 

Be to, labai svarbu išmokti nelyginti paties savęs su kitais. O tai padaryti bus žymiai sudėtingiau. Nuo ko pradėti? Pirmiausia – nuo dėkingumo už tai, ką jau turite. Galbūt norėjote sau geresnio gyvenimo, tačiau patikėkite: pasaulyje yra milijonai žmonių, kurie viską atiduotų, kad galėtų gyventi kaip jūs.

 

Nepamirškite ir to, kad gyvenimas neatleidžia atsainaus požiūrio į jį. Dažnai tokios negatyvios situacijos kaip išsiskyrimas su artimaisiais, atleidimas iš darbo, sveikatos problemos paskatina suvokti, kad esame pakankamai laimingi ir pasiturintys žmonės. Tai ar verta nusiristi iki tokios būsenas, kad gyvenimas pakištų bėdą? Juk jau dabar, šiuo momentu, galite apsidairyti aplinkui ir blaiviai įvertinsi save bei savo gyvenimą, ignoruodami kitų žmonių pasiekimus, kurie neturi su jumis nieko bendro.

 

Šaltinis seimairnamai.eu

Rekomenduojami video:


2500
2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Zombis

Nesveika lyginti šunį su katinu! Patartina lyginti tik baltinius su lygintuvu!

CNN

Labiau priimtina ir vartotina pas mus Lietuvoja marškiniai. Ir as nepritarčiau, kad tik baltinius, aš puikiai visus drabužius ir staltieses išsilyginu su lygintuvu.

Senas chemikas

.. bet su katinu nelygini?

čia toks sarkazmas lengvas, kaip pašaipa XXIa madai lyginti ministrą su šūdvežiu, daryti iš to karšto lyginimo pavydo scenas per juodų purvų sklaidos TV bei “veidų knygos” InterNetą.

Fake news

Tokių “stebėtojų” yra nedidelė dalis, bet jie yra itin aktyvūs melagingų (angl. Fake news) apkalbų bangų šaltiniai. Apmaudu, kad jie sugebėjo įkišti savo bendraminčius į viso pasaulio purvąsklaidą, aiškindami, kad žmonėms patinka jų skleidžiamas šūdas.

Taip pat skaitykite