Tarpžvaigždinės kelionės, išspręstos ekologinės problemos ir žvaigždžių sistemos galia žmonijos rankose: fizikai ir futurologai skelbia kada žmonija pasieks sunkiai suvokiamą galią


Per pastaruosius 5000 metų žmogaus sukurtos technologijos gerokai patobulėjo ir Žemė turi randus, kad tai įrodytų. Mes pakeitėme kraštovaizdį, klimatą ir biologinę įvairovę. Pastatėme milžiniškus dangoraižius ir turbūt svarbiausia – išmokome panaudoti dalį planetos energijos. Tačiau mums to dar neužtenka – mes trokštame dar daugiau galios. Šis nemažėjantis energijos apetitas nulems ir tolesnę žmonijos eigą. Tad drauge su fizikais ir futurologais pažiūrėkime kaip Žemė ir žmonija galėtų atrodyti praėjus dar 5000 metų.

1964 metais rusų astrofizikas Nikolajus Kardaševas teigė, kad technologinė civilizacijos pažanga yra tiesiogiai susijusi su energijos kiekiu, kurį geba valdyti žmonės. Jis taip pat apibrėžė ir tris pažangių galaktikos civilizacijų klases:

I tipo civilizacija yra planetinės energijos meistrai. Tai reiškia, kad jie gali pilnai išnaudoti visą planetos energiją.
II tipo civilizacija gali išnaudoti žvaigždžių sistemos galią.
III tipo civilizacija gali valdyti visos galaktikos energiją.
Kosmologai naudojasi šia Kardaševo klasifikacija ir remdamiesi ja prognozuoja būsimą žmonijos ir svetimų civilizacijų technologinę pažangą. Ir kaip bebūtų gaila, šiuolaikinė žmonija net nepatenka į pirmąją klasę. Iš esmės esame 0 tipo civilizacija, tačiau neverta liūdėti, galų gale ir mes pereisime į I-o tipo klasę. Pats Kardaševas buvo numatęs, kad šis žmonijos perėjimas įvyks. Tačiau kada?

Teorinės fizikos specialistas ir futuristas Michio Kaku prognozavo, kad daugybė žmonijos pokyčių įvyks dar šiame šimtmetyje ir galbūt net perėjimas į I tipo klasę. Fizikas Freemanas Dysonas mano, kad reikės daugiau laiko, bet per 200 metų žmonijai turėtų tai pavykti padaryti. Tuo tarpu Kardaševas mano, kad žmonijai prireiks tik 3200 metų, kad sugebėtų pasiekti II-o tipo klasę, tai yra – išnaudoti žvaigždžių sistemos galią.

Tad kaip žmonija atrodys 71-ajame amžiuje?

Jei žmonija iki 7018 metų – lygiai po 5000 metų nuo šiandien – sugebės pasiekti tik I-ąją klasę, ji vis tiek sugebės kontroliuoti ir manipuliuoti atmosferos ir geoterminėmis jėgomis. Karo ir savęs susinaikinimo grėsmės vis dar egzistuos, tačiau ekologiniai rūpesčiai bus praeities dalykas.

Jei iki 7018 metų žmonija pasieks II-ą klasę, tada mes turėsime gerokai didesnę technologinę galią. Dysonas mano, kad 71-ojo amžiaus civilizacija sugebėtų su palydovais aptikti žvaigždę ir surinkti jos energiją. Taip pat mums būtų įprastos tarpžvaigždinės kelionės ir net gebėjimas pajudinti visą planetą. Jau nekalbant apie dabar dar sunkiai įsivaizduojamus visus galimus genetikos ir kompiuterių srities pasiekimus.

Tokie ateities žmonės greičiausiai labai skirsis tiek kultūriniu, tiek ir neurologiniu požiūriu. Futuristai ir filosofai tokius žmones vadina „transžmonėmis“.

Nepaisant to, per ateinančius 5000 metų gali daug kas nutikti. Mes galime save sunaikinti pradėję pasaulinį karą ar netyčia sunaikinti planetą nanotechnologijomis. Galbūt mes sugebėsime sušvelninti asteroidų ir kometų susidūrimų pasėkmes. Mes pagaliau galime netgi užmegzti kontaktą su II-os klasės civilizacija, nors patys dar nebusime taip toli pažengę. Ir visai neaišku kokios būtų tokios pažintiems pasekmės, juk mes tokiems pažangiems ateiviams atrodytume kaip iš kokio akmens amžiaus.

Tačiau žmonija daro milžinišką progresą ir ateinantys šimtmečiai bus tikrai labai įdomūs.

Šaltinis: Technologijos.lt

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite