Tikra kosminė paslaptis – kaip į Žemę pateko fosforas?


Fosforas yra vienas iš šešių cheminių elementų, be kurių neegzistuotų mums žinoma gyvybė. Tačiau, priešingai nei vandenilis, anglis, azotas, deguonis ir siera, fosforas yra gana retas elementas. Be to, jis randamas tik kietoje formoje mineraluose ir gyvuose organizmuose, o ne dujinėje, kaip kiti. Todėl vis dar neatsakytas klausimas, kaip fosforas pateko į jauną Žemę.

Tuo metu, kai formavosi planetos, ties Žeme dauguma elementų ir junginių buvo dujinėje būsenoje. Jei fosforas irgi būtų dujinis, turėtume aptikti šios būsenos pėdsakų, bet jų nėra.

Naujame tyrime pasiūlyta idėja, kad fosforas labai greitai susikondensavo asteroiduose, o vėliau šie atnešė jį į Žemę, panašiai kaip vandenį (Nuoroda).

Fosforas žemoje temperatūroje gerai sąveikauja su metalais, formuodamas junginius fosfidus. Jei aplinkoje yra deguonies, šie junginiai oksiduojasi į fosfatus. Procesas yra pakankamai spartus, kad praktiškai visas fosforas, buvęs Saulę formavusiame dujų debesyje, galėjo susikondensuoti į metalinius asteroidus. Vėliau asteroidai, migruodami Saulės sistemoje, galėjo atnešti šiek tiek fosforo į Žemę, bet ne tiek daug, kiek jo būtų prisikaupę iš dujinės būsenos aplink planetą.

Tyrimo rezultatai publikuojami Icarus.

Šaltinis: Technologijos.lt ir Konstanta.lt

Rekomenduojami video:


2500
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Mokslininkas

Elementai planetose formuojasi nuolat, tai vyksta vadinamųjų “šaltosios sintezės” procesų metu.

Taip pat skaitykite