Skelbiami nauji tyrimai apie paprasta akimi nematomą, bet patį didžiausią objektą Saulė sistemoje – jei galėtume pamatyti, nakties danguje būtų didesnis net už Mėnulio pilnatį


Jupiterio magnetosfera yra didžiausias objektas Saulės sistemoje; jei galėtume ją matyti, ji nakties danguje būtų didesnė už Mėnulio pilnatį.

Magnetosfera gaubia ir daugelį Jupiterio palydovų, kurie, sąveikaudami su ja, kuria įvairias radijo bangas. Vienas bangų tipas vadinamas chorinėmis bangomis, nes paverstos į garsą šios bangos skamba tarsi paukščių chorai.

Naujame tyrime pristatyti duomenys, rodantys, kad Jupiterio palydovų aplinkoje chorinės bangos labai sustiprėja (Nuoroda). Prie Europos bangų intensyvumas išauga apie šimtą, o prie savąjį magnetinį lauką turinčio Ganimedo – net milijoną kartų, lyginant su Jupiterio magnetosferos vidurkiu. Šie palydovai veikia tarsi bangolaužiai, sujaukiantys tvarkingą magnetosferą ir paskatinantys dalelių pabėgimą iš jos.

Taip pat jie sudaro sąlygas formuotis labai didelės energijos dalelėms, kurios gali pažeisti erdvėlaivių elektroniką, o kada nors ateityje – ir žmonių organizmus.

Šie stebėjimai padeda geriau suprasti, kaip sąveikauja dviejų magnetinį lauką turinčių kūnų magnetosferos bei kokia gali būti plazmos reiškinių įvairovė; ateityje tai gali padėti ištobulinti plazmos taikymus Žemėje.

Tyrimo rezultatai publikuojami Nature Communications (Nuoroda).

Šaltinis: Technologijos.lt ir Konstanta.lt

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite