Planeta su milžinišku magnetiniu lauku: pirmą kartą mokslo istorijoje egzoplaneta aptikta naudojant radijo teleskopą

Pirmą kartą egzoplaneta aptikta naudojant radijo teleskopą. Įprastai planetų radijo spinduliuotė yra pernelyg silpna, kad ją pavyktų atskirti nuo žvaigždės spinduliuotės, bet šiuo atveju padėjo du aspektai.

Pirmasis – aptiktasis objektas yra vienišas, t. y. nesisuka aplink žvaigždę, o tiesiog juda kartu su keliais kitais objektais žvaigždžių grupėje. Antrasis – objekto magnetinis laukas yra labai stiprus, o tai sukelia stiprią radijo spinduliuotę, kurią skleidžia magnetosferoje pagauti elektronai.

Objektas kodiniu numeriu SIMP J01365663+0933473 yra 12,7 karto masyvesnis už Jupiterį – ši masė labai artima masei, reikalingai, kad objekte prasidėtų deuterio sintezės reakcijos, tipiškai atskiriančios planetas nuo rudųjų nykštukių, bet jos neviršija.

Taigi objektą galima vadinti planeta. Jos magnetinio lauko stiprumas siekia apie 4 kilogausus, maždaug 500 kartų daugiau, nei Jupiterio (apie 7-8 gausus).

Tuo pačiu tyrimu buvo nagrinėti dar keturi jauni blausūs objektai, priklausantys tai pačiai grupei. Visi jie yra rudosios nykštukės, o visi penki objektai turi stiprų magnetinį lauką ir sparčiai sukasi aplink savo ašį. Šie rezultatai įrodo, kad sukimasis yra svarbus magnetinio lauko stiprumą nulemiantis aspektas.

Tyrimo rezultatai publikuojami Astrophysical Journal Supplement (Nuoroda).

Šaltinis: Technologijos.lt ir Konstanta.lt

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite