Perskaitę šią istorija, norėsite atsiriboti nuo telefono


Corey Simonas – dienoraščio autorius, parašęs keletą socialinės žurnalistikos žanro straipsnių. Vieną iš jų pristatome jums.

Corey Simonas rašo:

„Paskaičiuokime. Aš gavau išmanųjį telefoną, kai man buvo 13 metų, dabar man 17,5, ir galiu pasakyti, kad socialiniuose tinkluose praleisdavau mažiausiai tris valandas per parą. Rezultatas: per 4,5 metus praleidau net 4 927 valandas! Jei vidutiniškai žmogus per 5 valandas perskaito 250 puslapių, tuomet per tą laiką galėjau perskaityti apie tūkstantį knygų.

Šiuolaikiniam paaugliui socialiniai tinklai yra neatskiriama jo gyvenimo dalis. Mano bendraamžiai ir toliau praleidžia ištisas valandas internete: „Facebook“, „Instagram“, „Snapchat“. Daugeliui atrodo, jei neturi profilių socialiniuose tinkluose, tai esi nevykėlis, atsiskyrėlis, panašiai kaip ir jūsų klasiokas, kuris visada buvo paskutinis, kurį pasirinkdavo į komandą sportiniuose žaidimuose. Tai skamba žiauriai, bet deja, tai tiesa.

Žvelgdamas į praeitį, pykstu ant savęs dėl bereikalingai įdėtų pastangų ir veltui praleisto laiko. Pavyzdžiui, galėjau perskaityti tiek įdomių knygų, užuot intensyviai vis tikrinęs, kiek patiktukų surinko eilinis mano pranešimas. Štai 7 pasikeitimai, kurie įvyko, kai atsisakiau naudojimosi socialiniais tinklais:

1. Mane apėmė nuostabus laisvės jausmas, išsivadavau nuo kitų nuomonės
Dabar manęs neapleidžia tas pamirštas vaikystės jausmas, kuomet visas pasaulis atrodo lyg drobė, o aš – puikus menininkas. Ir nesvarbu, ką kiti galvoja apie tave. Anksčiau dažnai kildavo klausimas: pasakyti tai, ką iš tikrųjų galvoju, ar prisitaikyti prie daugumos nuomonės?

2. Dabar turiu daugiau laisvo laiko
Anksčiau vis bandydavau surasti laisvo laiko, o dabar jo turiu į valias. Telefonas dažnai išblaškydavo mintis, dažnai visur vėluodavau dėl to, kad atrodydavo, jog neturiu laiko, juolab neatrasdavau laiko sportui. Dabar tinkamai valdau savo laiką ir visur spėju.

3. Nesu blogesnis nei kiti
Dažnai lyginame savo kasdieninį gyvenimą su kitų žmonių mums atrodančiu idealiu gyvenimu. Prisimenu, kaip naršydavau „Facebook“ ir pavydėdavau: „Ech, ir aš taip pat norėčiau“, „Jam taip pasisekė, jis toks laimingas“. Daugiau taip nebegalvoju. Žemėje nėra tokio žmogaus, kurio vietoje norėčiau būti, išskyrus mane patį. Aš pamilau save ir man rūpi tik mano ateitis.

4. Esu laimingesnis, motyvuotas ir puikios formos
Kai naudojausi socialiniais tinklais, buvau prislėgtas, tingus ir neatrodžiau labai laimingas. Dabar kiekvieną dieną einu į sporto salę: per tris mėnesius sulieknėjau ir numečiau beveik penktadalį savo svorio. Kalbant apie laimę, kūryba man dabar suteikia dukart daugiau džiaugsmo nei anksčiau.

5. Supratau, kas yra mano tikrieji draugai
Lengva turėti daug draugų, jei bendrauti tenka tik tuomet, kai tau patogu. 80 proc. mano draugų tiesiog išnyko, kai pašalinau savo paskyrą iš socialinių tinklų. Jie tiesiog nepastebi manęs. Malonu suvokti, kad dabar bendrauju tik su tais, kurie yra tikrai brangūs. Šie žmonės įkvepia mane, jie gali mane išmokyti kažko naujo. Keista, bet nė vienas iš senųjų draugų į šią kategoriją nepapuolė. Pagalvokite apie tai: greičiausiai ir jūs esate tokioje pačioje situacijoje.

6. Išmokau džiaugtis smulkmenomis
Aš nežinau, ar tai nutiko dėl to, kad sulėtinau gyvenimo tempą ir dabar galiu pažvelgti į daugelį dalykų kitaip, tačiau labiau pradėjau vertinti tai, ką žmonės daro dėl manęs. Aš turiu geriausią pasaulyje mamą, nors prieš tai jos pakankamai neįvertinau. Kaip nuostabu prabusti savo lovoje šiltuose namuose su iš čiaupo tekančiu vandeniu ir stogu virš galvos. Neįtikėtina. Branginkite smulkmenas.

7. Gyvenimas realybėje
Tuo metu kai naudojausi socialiniais tinklais, buvau toli nuo realaus pasaulio. Tai ne tik beprasmis laiko praradimas, bet ir panirimas į „Facebook“ pinkles tuomet, kai bandžiau normaliai bendrauti kasdieniniame gyvenime. Svarbu visur jausti saiką.

Palikęs socialinį tinklą, supratau, kad tai – geriausias sprendimas mano gyvenime. Tai suartino mane su šeima, paskatino stropiau mokytis, atidžiau studijuoti. Dabar teisingai maitinuosi, daugiau laiko skiriu sportui ir skaitau knygas. Gyvenimas nušvito naujomis spalvomis. O juk kažkada maniau, kad jei atsiribosiu nuo socialinių tinklų, tuoj pat tapsiu vienu iš tų moksleivių, kurie ištisai sėdi savo kambaryje.

Ar gyvenimo saulėlydyje prisiminsite savo nuotraukas, kurios puošė jūsų „Instagram“ ar „Facebook“ profilį, pranešimus, kuriuos skaitydavote visą dieną? Ar vis dėlto prisiminsite laimingus momentus, kuriuos praleidote su savo šeima ir draugais?

Padėkite telefoną į šalį.

Šaltinis: Technologijos.lt ir Sugedo.lt

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

Rekomenduojami video:


2500
4 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
fdgfhf

Naudotis išmaniuoju ir sėdėt soc. tinkluose nėra tas pats. Pats mobilaus praktiškai nenaudoju soc. tinklams

Nikss

Silpnaprociam tel negal duot

paprika [aitrioji]

labiausiai gaila jaunu zmoniu, panirusiu i telefonus. o siaubingiausia, kai jaunos mamos atstumia vaikuti, nes dabar ”yra uzsiemusios”… arba, kad vaikutis ”nesiveltu po kojom” ibruka i rankas telefona.. jokio gyvo bendravimo.. zmones darosi vienisi zmoniu bury… sudetinga sukurt seima, nes ”neberanda” vieni kitu… ‘draugai’ tik virtuolus.. nebeliko kiemo draugu, tik facebok..

Pyktis.

Tai cia tik parodo,kad zmogysta yra gyvulys. Bent jau didzioji mase.

hmm

Tikra tiesa, prieš 5 matus išėjau iš facebook. Tiktai, ir laisvo laiko daug ir galva šviesesnė.

Paranoja

Aš irgi prieš kelis metus atsisakiau FB, pagrindinai dėl kažkokios “paranojos”, na sakykim mane “draugai” apskundė administracijai, kad slapyvardis nėra pavardė, todėl FB administracija paprašė atsiūsti asmens dokumento kopija. Tai paranoja, paranoja vyrauja FB, vyrauja ir tarp jos narių!

Taip pat skaitykite