Vienas keisčiausių ir kvailiausių iki šiol kartojamų mitų – tai ar su šiuolaikinėmis technologijomis žmonės pastatytų Cheopso piramidę?


Cheopso piramidė yra laikoma vienu iš pasaulio stebuklų. Jos aukštis – beveik 140 metrų, o svoris – beveik 6,5 milijonai tonų. Akmens luitai, sudarantys piramidės konstrukciją, yra ypatingai tiksliai suleisti – iki šiol žavimasi, kaip kruopščiai šis statinys buvo statomas. Tiesa, Cheopso piramidė pastatyta 2580–2560 metais prieš mūsų erą, todėl šiandien pastatyti tokį statinį tikrai įmanoma.

Vienas keisčiausių šių laikų mitų – Egipto piramidės yra tokios sudėtingos ir paslaptingos, kad šiais laikais nieko panašaus žmonija pastatyti negalėtų. Šį mitą labai pamėgo konspiracijos teorijų mėgėjai, manantys, kad piramides pastatė mums nežinomos civilizacijos arba, aišku, ateiviai iš kitų planetų. Ateivių hipotezės patikrinti tiesiog neįmanoma, nors su laiku galbūt ji ir pasitvirtins – kas dabar gali tvirtai pasakyti, kad ateiviai šiose statybose prieš 4600 metų nedalyvavo? Tik tie ateiviai kažkodėl nepadovanojo senovės žmonėms statinio iš ypatingų medžiagų – ar galite įsivaizduoti, kaip būtų nustebę senovės tyrinėtojai ir keliautojai, jei Egipte būtų suradę 138 metrų aukščio piramidę, pagamintą iš vientiso anglies pluošto?

Bet nesurado. Vietoj to dykumoje tūkstančius metų lėtai laike tirpsta kalkakmenio statiniai. Labai įspūdingi ir tikrai ypatingi statiniai, tačiau pagaminti naudojant vietines medžiagas. Dar daugiau – yra is istorinių šaltinių, kurie pasakoja apie Cheopso piramidės statybas. Jie leidžia apskaičiuoti, kad pačios statybos truko 20 metų, o pasiruošimas joms – taip pat ne vienerius metus. Kalkakmenis, kuris ir sudaro pagrindinę piramidžių konstrukciją, atkeliavo iš visai netoli, o štai granitas plukdytas net 800 kilometrų.

Skaičiuojama, kad Cheopso piramidei prireikė 5,5 milijonų tonų kalkakmenio blokų. Kylant piramide į viršų pastebėtumėte, kad blokai vis mažėja. Būtent todėl piramidės forma ir buvo tokia paplitusi senovės civilizacijose – taip sustatyti akmenys yra labai stabilūs. Cheopso piramidėje yra ir 8000 tonų granito, panaudoto Karaliaus kambario konstrukcijai. Mokslininkai iki šiol spėlioja, kaip pavyko pastatyti tokią tikslią ir dailią piramidę, kaip į tokį aukštį buvo keliami akmenys, kaip jie buvo taip tiksliai nušlifuoti. Tai – akademinės polemikos, kompiuterinių modelių ir archeologų darbas. Tačiau tikriausiai esate girdėję nesąmonę, kad žmonija tokio pastato dabar nepastatytų. Tai nėra tiesa.

Šis mitas yra paremtas įsivaizdavimu, kad Cheopso piramidės net ir šiuolaikinėms technologijoms yra per daug sudėtingos. Kad ir kaip keistai tai skambėtų, iš dalies tai yra tiesa. Žmonija seniai nustojo statyti nepraktiškas piramides. Taigi, technologijos buvo vystomos tomis kryptimis, kurios buvo praktiškos. Galėtume sakyti, kad „Mercedes“ dabar negalėtų pagaminti automobilio su garo varikliu. Kadangi garo variklius išstūmė geresni vidaus degimo varikliai, niekas ne tik netobulino garo variklių gamybos technologijų, bet ir neatsimena kaip jie buvo gaminami. Kadangi žmonija nustojo statyti akmenines piramides, mes nustojo vystyti tam reikalingus metodus ir įrankius.

Kiek statybų aikštelėje netoli jūsų namų dirbančių vyrų galėtų suleisti rąstus taip, kaip jie buvo suleisti jūsų senelių namuose? Gal keli dar atsirastų, kurie žinotų, apie ką kalba, bet nuo piramidžių laikų praėjo tūkstantmečiai.

Ir visgi mes tas piramides pastatytume. Kalkakmenis yra pakankamai minkšta uoliena – šiuolaikiniai akmenskaldžiai vikriai pjaustytų blokus. Siekiant paskubinti procesą tikriausiai būtų pasitelkta ir kokia nors įmantri konvejerio linija, kuria važiuojantys blokai būtų nušlifuoti ir pasiektų sunkvežimius. Vienas Cheopso piramidės blokas sveria tik 2,5 tonas – mažiau nei du automobiliai. Sunkiau būtų su pagrindo blokais, bet vis tiek ne taip sunku kaip statant „Burj Khalifa“ dykumoje. Žemesnių lygių blokus užkelti būtų visai nesunku, tačiau piramidei augant prireiktų ir specialios keltuvų sistemos. Vėlgi – bendrą principą tektų skolintis iš dangoraižių statybos. Patį viršutinį bloką galima užkelti ir sraigtasparniu, jei tik yra toks poreikis.

Bet juk teigiama, kad iššūkis būtų statyba šiuolaikinėmis technologijomis. Tuomet ir medžiagas galima naudoti šiuolaikines? O kaip vidiniai kambariai – galima juos sutvirtinti plienu ar geriau granitu? Tai tik detalės, nes mums reikėtų žinoti, ar kviesti granito meistrus ar plieno konstrukcijų statytojus.

Taigi, galbūt mes nežinome kaip Cheopso piramidė buvo pastatyta prieš 4600 tūkstančius metų, bet mes tikrai galėtume ją pastatyti šiais laikais. Ir dar geresnę – su „Wi-Fi“, signalizacija ir baseinu kaip „Marina Bay Sands“ viešbutyje Singapūre. Bet nestatysime, nes tai brangus ir visiškai nepraktiškas statinys. Senovės egiptiečiai nedalyvavo šiuolaikinėje ekonomikos sistemoje, todėl jiems nereikėjo ir skaičiuoti pinigų, galvoti apie darbuotojų teises ar resursus. Mums reikėtų, todėl piramidės niekas nestatys. Bet jei būtų pinigų ir noro antroji Cheopso piramidė būtų didesnė, pastatyta greičiau, saugiau ir tiksliau.

Šaltinis: Technologijos.lt

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

Rekomenduojami video:


2500
3 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
mantukas

piramides yra daug senesnes nei parasyta istorijos knygose, apie 12-14tukst. metu. Ir civilizacija kuri gyveno tuo laiku buvo labai pazangi ir state piramides tam, kad ateities zmones jas pamate suprastu, kad yra ne pirma civilizacija pasaulyje, nes tai nuo ju bus slepiama. Bet kaip matome, net ir po tiek daug irodymu visi zmones tiki suktais istorikais ir mokslininkais, kurie raso ta, kas jiems liepiama valdzios.

Alien

Jie pagal pasakas sekamas pastate su primitiviom vrivelem ir akmenu tempimu, o siuolaikine technika negali pastatyti. Mistika tikra. Teko skaityti, kad piramides apsviesdavo kazkokiom elektros lempom tai pripazinkim buvo pazangi civilizacija ir baigiam pasakas apie akmenu su virvelem tempimais? Nes tos pasakos neitikina. Be to be elektriniu prietaisu jie negaleje butu net tiksliai ispjauti is akmenu bloku.

Kodėl

Manau visi žinojo, kad pastatyti piramides įmanoma ir dabar (neseniai pastatė panašių matmenų Černobylio sarkofagą), bet manau niekas nežino, kam panašios piramidės tuomet buvo statomos visame pasaulyje? kodėl tik tuo pačiu metu visur? Niekas jų gi nestatė anksčiau ir nestatė vėliau?

alvydas

Karkasą galbūt ir įmanoma pastatyti, tačiau….tačiau svarbiausia tai vidus. O kas viduje – kol kas žinoma tik apgraibomis. Vadovaujantis šiomis apgraibomis japonų mokslininkai bandė pastatyti 11 metrų piramidės kopiją, tačiau nesigavo.Taip, kad labai abejotini tavo ir straipsnio autoriaus argumentai.

Blokelis

Negirdėjau tokios istorijos visai, galiu tik spėti, kad 11 metrų piramidės Japonai nepastatė todėl, kad naudojo ne plytas, o puolusios “playstation” blokelius? :)

cortesas

prie viso šito tegul dar serija straipsnių parašo,kad JAV Mėnulyje nebuvo,kad kiniečiai tai mutavę Sibiro rusai,kad Žemė plokščia ir laikosi ant trijų banginių,o Saulė tai NATO pakabinta liustra,kurią pikti rusai nori užgesinti….štai kur tikrasis žmonių protų zombinimas vyksta..

Pyktis.

O as per History kanala maciau kaip state ir pastate mini piramide. Bet kadangi as suprantu,kad pati ivairiausia propaganda varoma per visus galus tai tiesiog i tai nekreipiau demesio. Nes vistiek kaip yra istikruju niekas nepasakys. Zinios tai galia,itaka ir pan. O tokiais navarotais naudojasi tik “isrinktieji”

alvydas

mano žiniai – gal 20 – 25 metai. Tikiu tavimi.TIK…tada dar mažiau melavo.

ShiNobi

Kodėl? Tai viena lengviausiai statoma, stabiliausia platforma. Gali dar būti ir mados tendencija, tokia kaip velvetiniai džinsai

Taip pat skaitykite