Kaip Velykų salos statulos gavo savo skrybėles? Mokslininkai ilgai galvojo ir kūrė modelius, bet pagaliau šią paslaptį atskleidė


Velykų sala tikriausiai būtų mažai kam žinoma nedidelė Ramiojo vandenyno sala, jei ne jos moai. Tai – aukštos akmeninės statulos, pastatytos kaip sargai. Kai kurie moai turi pukao – akmenines kepures. Tačiau kaip jos buvo užkeltos į tokį aukštį? Tai ilgą laiką buvo didelė paslaptis, tačiau mokslininkų komanda mano ją įmynusi.

Ilgą laiką buvo svarstoma ir apie tai, kaip patys moai atsidūrė kitame salos pakraštyje nei buvo pagaminti. Visgi, vėliau buvo išsiaiškinta, kad jie ten buvo nuvesti – prie vienos statulos buvo pririštos dvi virvės, kurias tampant moas tarsi pats po truputį svyruodamas judėjo į priekį. Tačiau pukao yra ne mažesnė paslaptis. Kai kurios kepurės sveria daugiau nei 10 tonų. Jos yra apvalios, todėl jos gali riedėti, tačiau kaip jas užkelti į tokį aukštį?

Mokslininkai iš Bingamtono ir Niujorko valstijos universitetų panaudojo kompiuterinius 3D pukao modelius, kad išsiaiškintų, kaip jos gali judėti pirmyn. Pasirodo, viskas buvo pakankamai paprasta. Visų pirma, aišku, kepurės buvo išskaptuotos iš tinkamos uolienos, kurią vietiniai gyventojai tikriausiai pasirinko pagal spalvą ir kietumą.

Tuomet pukao buvo ridenamos per visą salą iki savo moų. Čia jau tekdavo statyti dideles rampas, kuriomis kepurės galėjo būti užridenamos į viršų. Tačiau kelias tonas sveriantis akmeninis cilindras taip paprastai į tokį aukštį nerieda, todėl reikėjo pasitelkti gudrybę.



Kad akmuo į viršų riedėtų lengviau tikriausiai reikėjo kokio nors mechaninio sverto, Manoma, kad tai galėjo būti paprasta virvė ar kelios virvės. Vienas virvės galas turėjo būti pritvirtintas kažkur virš statulos, kuri turėjo gauti kepurę. likusi virvės dalis būdavo išvyniojama ant rampos. Tuomet ant jos būdavo užridenama pukao. Laisvas virvės, kurią dabar slėgė pukao svoris, vėl būdavo nunešamas į rampos viršų, kur jį traukdavo keli vyrai. Tokia sistema anksčiau būdavo plačiai taikoma sunkiems daiktams į viršų pakelti. Pats principas veikia maždaug taip:



Anksčiau buvo manoma, kad pukao ant statulų galvų būdavo stumiamos tiesiog pasinaudojus daugybės žmonių minia. Tačiau skrybėlės yra per mažos, kad jas būtų galima tiesiog stumti – nepakaktų vietos pakankamam žmonių skaičiui. Tikriausiai ir pastangos nebūtų vertos rezultato. Todėl tokia virvių sistema atrodo labiau tikėtinas variantas, ypač turint omenyje, kad Velykų salos gyventojai išmanė sunkių riedulių judėjimo mechaniką.

Šaltinis: Technologijos.lt

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

Rekomenduojami video:


2500
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
ABAryan

Statulos buvo be kepuriu, cia samokslo teorija, ten ir zydai.

Virvė

Sveiki,

1. Toks metodas “su padėklu” tikrai sumažina reikalingą jėgą, bet tik du kartus ir niekaip ne daugiau.

2. Pats padėklas turi būti labai tvirtas ir sunkus, jau nekalbant apie “pirmykštę virvę”, iš ko jie tą virvę gamino, kad atlaikytų kelių tonų įtempimą?

Ačiū.

Taip pat skaitykite