Neįtikėtina: Arktyje mokslininkai aptiko rekordinį kiekį plastiko


Naujo tyrimo metu Arkties jūros lede aptikta gerokai daugiau mikroplastiko nei kada nors anksčiau – net iki 12000 mikroplastiko dalelių litre jūrų ledo. Anot mokslininkų, dauguma dalelių yra mikroskopinio dydžio.

Terminas „mikroplastikas“ apibūdina plastiko daleles, pluoštus ir fragmentus, kurių dydis svyruoja nuo kelių mikrometrų (tūkstantųjų milimetrų dalių) iki 5 milimetrų. Didelis kiekis mikroplastiko į vandenynus patenka ilgainiui vykstančio didesnių plastiko dalių irimo metu.

Mikroplastikas taip pat gali būti sukuriamas plaunant sintetinius audinius arba susidėvint automobilių padangoms, kurių daleles vėjas nupučia į vandenynus arba savo kelius čia jos susiranda per pasaulines nuotekų sistemas.

Pasinaudodami nauja technologija mokslininkai galėjo identifikuoti daleles, kurių dydis siekė vos 11 mikrometrų.



Rezultatai nustebino ir pačius mokslininkus. Rasto plastiko Arktyje yra du-tris kartus daugiau negu ankstesnių matavimų metu.

Iš viso jūros leduose mokslininkai surado 17 skirtingų plastiko tipų, tarp jų pakuotėms naudojamas medžiagas, tokias kaip polietilenas ir polipropilenas, o taip pat dažų, nailono, poliesterio ir celiuliozės acetato – pastarasis naudojamas daugiausia gaminant cigarečių filtrus.



Bendrai, šių šešių tipų medžiagos, sudaro maždaug pusę visų nustatytų mikroplastiko dalelių.

Tyrimo metu taip pat nustatyta, kad skirtingų tipų plastikas, surastas tyrimo pavyzdžiuose, demonstravo unikalius pėdsakus lede, kas leido mokslininkams atsekti galimą jų šaltinį. Vienas iš šaltinių yra įvardijamas, kaip milžiniškas plastiko šiukšlynas, susiformavęs Ramiajame vandenyne.

Didelis procentas dažų ir nailono dalelių atkeliavo iš kito šaltinio – intensyvėjančių laivybos ir žvejybos, kurios vykdomos kai kuriose Arkties vandenyno vietose.

Teigiama, kad šie atradimai demonstruoja, jog besiplečianti laivybos ir žvejybos veikla Arktyje palieka čia savo pėdsakus.

Didelė mikroplastiko koncentracija jūros lede gali būti siejama ne tik su taršos šaltiniais, esančiais už Arkties vandenyno ribų, bet ir su akivaizdžia ir lokalia tarša pačioje Arktyje.

Tyrimas, kurį atliko mokslininkai iš Alfredo Vegenerio instituto, Helmholtz poliarinių ir jūrų tyrimų centro (AWI), buvo paskelbtas balandžio 24 d., 2018, žurnale „Nature Communications“.

Šaltinis: gismeteo.lt

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

Rekomenduojami video:


2500
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Pyktis.

Siukslinam tokiais kiekiais kad ohoho…
Cia turbut su ta mintim,kad “po manes nors ir tvanas”

Taip pat skaitykite