Stambūs išnykę gyvūnai išmirė dėl žmogaus kaltės

Pasirodo, jog gyvūnijos pasaulio evoliucijos eiga mūsų planetoje nuo antropogeninio faktoriaus priklausė kur kas daugiau, nei buvo manoma anksčiau. New Mexico Universiteto biologai ir matematikai tvirtina, jog stambūs sausumos žinduoliai išnyko ir toliau nyksta dėl žmogaus kaltės.

Iki šiol mokslininkai buvo įsitikinę, jog stambūs gyvūnai dėl savo prigimtinių ir fiziologinių savybių yra labiau pasmerkti išmirimo rizikai. Bet iš tiesų, gyvo organizmo dydis vaidino ne tokį didelį vaidmenį: dėl stambių gyvūnų išnykimo kaltas žmogus“, – sako tyrimo autorė Felisa Smit

Mokslininkai išanalizavo stambių žinduolių paplitimą kontinentuose ir jų išmirimo greitį per pastaruosius 125 tūkstančius metų. Išaiškėjo, jog stambių gyvūnijos rūšių išmirimas tapo pastebimu vėlyvajame pleistocene, tai yra maždaug prieš 125-70 tūkstančių metų. Nuo to laiko išgyvenusių ir išnykusių rūšių masė ėmė skirtis du arba tris kartus.

Specialistai tą susieja su senovės žmonių migracijų srautais iš Afrikos kontinento, o taip pat medžioklės įgūdžių tobulėjimu. Galimybės atakuoti grobį iš toli, stambių gyvūnų medžioklė tapo paprastesnė ir mažau pavojinga, nei anksčiau. Tuo pačiu, žiūrint iš panaudotų pastangų ir gaunamos naudos santykio pusės, stambių žinduolių medžioklė buvo visomis prasmėmis labiau naudinga, nei smulkių.

„Mes patvirtinome tiesiogines sąsajas tarp žmonių paplitimo ir tuo pačiu stambių gyvūnų išnykimo. Viso per 100 tūkstančių metų vidutinė didelių Eurazijos faunos atstovų masė sumažėjo maždaug per pusę. Australijoje vidutinė gyvūnų masė per pastaruosius 125 tūkstančius metų sumažėjo 90%. Kalbant apie Šiaurės Ameriką, tai vidutinė kontinento gyvūnijos pasaulio atstovų masė sumažėjo nuo 98 iki 8 kilogramų“, rašoma straipsnyje, paskelbtame žurnale Science.

Tyrinėtojai pažymi, kad, jeigu tokia tendencija išliks ir toliau, tai po keleto šimtmečių stambiausiais sausumos gyvūnais taps naminės karvės.

Šaltinis: infa.lt

Rekomenduojami video:


2500
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Mamutas

– na taip, laukiniai žmonės sugaudė visus mamutus, ir užšaldė gyvus ledynuose, maistui ateičiai!!!

p.s.
.. kas nežino, tai mamutai randami įšale, su dar nesuvirškintu “šviežiu” maistu.

cortesas

:) :) geras tamstos komentaras,nieko daugiau nenoriu pridurti:)

Taip pat skaitykite