Ugnikalnis Indonezijoje spjaudosi mėlyna lava

Indonezijoje išsiveržęs ugnikalnis aplinkinius stebina iš jo besiveržiančia mėlynos spalvos lava. Pasirodo, kad tokį neįprastą lavos atspalvį lėmė elementari chemija.

 

Šį įspūdingą reginį užfiksavo fotografas Reuben Wu, iflscience.com cituoja gismeteo.lt.

 

Žemėje ir kituose mūsų Saulės sistemos planetiniuose kūnuose ugnikalniai savo jėgą demonstruoja pačiais įvairiausiai būdais.

 

Skydiniai ugnikalniai, tokie kaip Kilauea, išskirtinai spjaudosi lava, o tai daro sąlyginai lėtai, per ilgą laiko tarpą. Aukštieji stratovulkanai, kaip Fudzijama, tyli daugybę šimtų metų, kol galiausiai į pasaulį paleidžia ilgai kauptą kataklizminį šėlsmą. Jupiterio palydove Ijo stūgsantys ugnikalniai suformuoja įspūdingus išsiveržimo dūmų stulpus, kurie pasiekia net 500 kilometrų aukštį.

 

Visgi, išsiveržus bet kuriam iš šių ugnikalnių besiliejanti lava būna oranžinės spalvos, o Kawah Ijen vulkaniniame komplekse ji yra mėlyna. Kodėl?

 

 

Kawah Ijen vulkaninis kompleksas stūkso Rytų Javos saloje ir išsiskiria didžiule katilo formos kaldera, kurios skersmuo siekia maždaug 22 kilometrus. Aukščiausios viršukalnės vardas priklauso Gunung Merapi ugnikalniui, kuris išvertus iš vietinių kalbos reiškia ne ką kitą, o „ugnies kalną“.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Šio ugnikalnio lava savo tekstūra ar fizinėmis savybėmis nelabai kuo skiriasi nuo kitų lavos rūšių, besiveržiančių iš daugumos stratovulkanų – tai lipnus, lėtai judantis ir iki 600-900°C įkaitęs darinys. Pati lava yra raudonos spalvos ir tikrai ne mėlynos, taigi kas čia vyksta?

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Lava išskiria didžiulį kiekį terminės energijos. Būtent šios terminės spinduliuotės emisija ir suteikia labai ryškų raudoną atspalvį. Visgi, šiuo atveju, lava degina kai ką kitą – sierą, kartu su išsilydžiusiomis uolienomis išspjautą iš siaurų vulkaninių plyšių.

 

Apie liepsnojančius elementus neretas iš mūsų prisimename iš mokyklos chemijos pamokų, kuomet dujų degiklio pagalba kaitinama siera užsidegdavo ryškiai mėlynomis liepsnomis.

 

Degimo procesas atskleidžia kiek energijos išsiskiria cheminės reakcijos metu. Raudona spalva demonstruoja žemą išskiriamos energijos kiekį, tuo tarpu mėlynos liepsnos reiškia didžiausią išskiriamos energijos mastą.

 

Šaltinis: gismeteo.lt

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite