Naujasis Australijos teleskopas užfiksavo paslaptingus iš kosmoso atkeliavusius signalus

signalAustralijos radijo teleskopas praėjus vos keturioms dienoms po jo paleidimo užfiksavo mįslingą signalą. „Square Kilometre Array Pathfinder“ (ASKAP) teleskopas aptiko retų radijo bangų rinkinį, kuris dar žinomas, kaip „greitųjų radijo bangų pliūpsnis“ (angl. fast radio burst, FRB), atsklidusį iš Liūto žvaigždyno, dailymail.co.uk cituoja gismeteo.lt.

 

Šie sunkiai suprantami signalai trunka vos kelias milisekundes ir, kaip manoma, atsklido iš teritorijos nuo mūsų nutolusios per milijardus šviesmečių, tačiau mokslininkai kol kas nežino koks yra tikrasis jų šaltinis.

 

Galingas teleskopas Iš viso aprūpintas 36 lėkštėmis, kurios gali būti panaudojamos tiek apžiūrint konkrečius dangaus taškus, tiek nukreipus skirtingomis kryptimis stebint atskirus dangaus segmentus.

 

O naujausius pliūpsnius aparatas atrado pasinaudodamas vos aštuoniomis iš visų lėkščių.

 

Naujasis radijo bangų pliūpsnis, pavadintas FRB170107, buvo išskirtinai ryškus, skelbia mokslininkai, dėl ko jį buvo taip nesunku pastebėti.

 

Pridėjus papildomas lėkštes, mokslininkai galės nustatyti ir kitus pliūpsnius. Mokslininkai teigia, kad FRB170107 signalas kosmosu keliavo maždaug šešis milijardus metų. Jis keliavo šviesos greičiu ir mokslininkų teigimu, jo ryškumas ir regimas nuotolis, leidžia įsivaizduoti koks milžiniškas energijos kiekis dalyvavo šio pliūpsnio atsiradime.

 

Kas yra greitųjų radijo bangų pliūpsniai?

 

Tai yra radijo emisijos, kurios pasirodo atsitiktinai ir labai trumpam laikotarpiui, dėl ko juos sunku ne tik aptikti bet ir tyrinėti. Didžiausia paslaptimi išlieka klausimas, kas sukuria tokį trumpą ir stiprų pliūpsnį.

 

Tai paskatino gausybę spekuliacijų, kad viso to šaltinis slypi žvaigždžių susidūrime arba net dirbtinai sukurtose ir siunčiamose žinutėse.

 

Šaltinis: gismeteo.lt

Rekomenduojami video:


2500
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
XxX

Meluoja ir meluoja tie prakeikti mokslininkai,kad pateisint taskomus milijardus. Tuoi imsiu ir velnio pentagrama issipiesiu ir prakeiksiu visus iki vieno!

Taip pat skaitykite