26 paslaptys slypinčios mūsų organizmuose

Organizmas (organ + ism; gr. organon 'įrankis', 'instrumentas') – savarankiškai egzistuojantis organinio pasaulio vienetas (gyvūnas, grybas, augalas arba mikroorganizmas, gyvosios gamtos elementas), turintis savireguliacijos sistemą, kuriam daro poveikį įvairūs aplinkos veiksniai. Organizmas gali egzistuoti sąveikaudamas su aplinka, kuri padeda jam atsinaujinti.Susipažinkite su 26 neįtikėtinomis paslaptimis, glūdinčiomis mūsų organizmuose. Šito per anatomijos pamokas mes nesimokėme.

 

1. Suaugusio žmogaus kūnas susideda tiesiog iš nesuvokiamo kiekio atomų. Jų tikrai ne per mažai, o maždaug – 7000 000 000 000 000 000 000 000 000 (7 oktilijonai). Palyginimui: mūsų galaktikoje yra tik 300 milijardai žvaigždžių. (300 000 000 000).

 

2. Kai žmogus įsimylėjęs, smegenyse gaminasi neuromediatorių ir hormonų mišinys, panašus tam, kuris gaminasi vartojant amfetaminą. Būtent šios medžiagos iššaukia didelį jaudulį, apetito praradimą, padažnėjusį širdies plakimą, nemigą.

 

3. Pasirodo, norint nuimti stresą, tereikia atsakančiai paverkti. Ašarų pagalba “išleisdami garą” nuimame įtampą, sumažiname liūdesį ir pyktį.

 

4. Žmogaus smegenys leidžia skaityti ir suvokti iki 1000 žodžių per minutę.

 

5. Tavo kūnas sudarytas iš maždaug 96 000 kilometrų kraujagyslių. Jomis net 2 kartus būtų galima apvynioti visą Žemės rutulį.

 

6. Žmogus net neįsivaizduoja, koks jis senas: jo organizmą sudarantys atomai – tai tie patys atomai, kurie susiformavo maždaug prieš 13.7 milijardus metų.

 

7. Pasirodo, kad žmogaus skrandžio gleivinė yra labai drovi. Jei žmogus rausta iš susijaudinimo, tą patį daro ir skrandžio gleivinė.

 

8. Tamsoje mes švytime. Gaila, kad mūsų akys to matyti nesugeba.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

9. Kiekvienam kūno riebalų ir raumenų kilogramui mūsų organizmas sukuria 10 kilometrų naujų kraujagyslių.

 

10. Žmogaus DNR 50% sutampa su banano DNR

 

11. Žmogaus piršto galiukai tokie jautrūs, kad, jei jie būtų mūsų planetos dydžio, žmogus vis tiek liesdamas skirtų namą nuo automobilio

 

12. Tavo bamba – tai džiunglės. Ten gyvena tūkstančiai bakterijų, kurios sukuria gigantišką ekosistemą.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

13. Kiekvienas mūsų yra titaniškai stiprus ir savo fizine jėga gali susilyginti net su pačiu mitiniu Herakliu.Iš tikrųjų mūsų raumenys yra daug stipresni, nei mums atrodo. Tačiau organizmas šią jėgą riboja, tuo būdu mus apsaugodamas nuo nereikalingų traumų. Šiuos apribojimus mažina adrenalinas. Žmonės, veikiami adrenalino, sugeba pakelti net automobilius.

 

14. Žmogaus akis tokia jautri, kad, jei Žemė būtų plokščia, mes sugebėtume įžvelgti net už 30 kilometrų tamsoje degančią žvakę.

 

15. Žmogaus kaulai stiprūs, kaip granitas. Degtukų dėžutės dydžio kaulo gabalėlis atlaikytų net 9 tonų svorį.

 

16. Mūsų organizmas nuolat atsinaujina. Kiekvieną sekundę organizme pasigamina apie 25 milijonai naujų ląstelių.

 

17. Savo odą žmogus pilnai atnaujiną maždaug per 1 mėnesį. Per visa gyvenimą žmogus “numeta” apie 40 kilogramų senos odos.

 

18. Jei žmogaus smegenys dirbtų, kaip kompiuteris, jos sugebėtų per sekundę atlikti apie 38 trilijonus (38 000 000 000 000) operacijų. Net pats galingiausias planetos kompiuteris kol kas tesugeba pasiekti tik 0.002% šių pajėgumų.

 

19. Vienatvė gali būti ne tik depresijos priežastimi, bet ji gali kelti ir fizinį skausmą.

 

20. Mūsų smegenų neuronų jungtys primena Visatos struktūrą.

 

21. Apie 90% mūsų ląstelės sudarytos iš grybų bei bakterijų

 

22. Seniai žinoma, kad vyrai blogiau skiria spalvas, ypač jų atspalvius. Dauguma žmonių turi 3 šviesos receptorių tipus, kai kurios moterys turi 4 ir netgi 5.

 

23. Verkimo priežastis turi įtakos ašarų formai. Stebint per mikroskopą, aiškiai matosi, kad liūdesio ašaros absoliučiai nepanašios į ašaras, išsiskyrusias dėl lupamo svogūno.

 

24. Mūsų kraujyje yra apie 0.2 miligramai aukso. Kad praturtėtume, mums reiktų 40 tūkstančių žmonių kraujo.

 

25. Mūsų smegenys naudoja apie 20% viso mūsų organizmui patiekiamo deguonies bei energijos. Šiaip smegenys sudaro tik apie 2% mūsų kūno svorio.

 

26. Intensyviai kvėpuojame ne todėl, kad mums trūksta deguonies, o todėl, kad iš organizmo reikia pašalinti ten susikaupusį anglies dvideginį. Jei jį būtų galima šalinti kokiu nors kitu būdu, mums užtektų įkvėpti tik vieną kartą per minutę.

 

Parengė: Saulius Veržikauskas, šaltinis: harmonio.net

Rekomenduojami video:


2500
4 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Tadeusas

Dėl smegenų sunaudojamos energijos.
Anot Saveljevo, rusų mokslininko tyrinėjančio mūsų smegenis, tai tik ramybės būsenoje smegenys suvartoja 25% energijos, o kai jos įtemptai dirba – tai net 75%.

15

faktas LABAI neįtikimas..

Smalsutis

labai įdomu, ypač tai, kad mes gal kilę iš banano …. ?

gal

:DDD

jjjj

Įdomu įdomu :)

Taip pat skaitykite