Kalendoriuje užšifruotas laiškas žmonijai?

kalendorius-laiskasRusų matematikas Vladimiras Pachomovas sakosi radęs nežinomos labai išsivysčiusios senovės civilizacijos laišką. Beje, kiekvienas mūsų į jį žvilgtelime dešimtis kartų per dieną. Nešiojamės jį užrašų knygelėse, kabiname ant sienos. Taip, tai kalendorius! Būtent jame mokslininkas įžvelgė senovinį informacijos objektą, skaitmeninę matricą, kuri, pasak jo, buvo sukurta 4500 metų prieš Kristų.

 

Laiškas į Visatą

 

Daug kas girdėjo apie paslaptingąjį laiką, kurį neva palikuonims paliko senovės civilizacijos. Jo paieškos virto kvapą gniaužiančiu detektyvu, nuotykiu, padovanojusiu begalę įdomių nutikimų. Tačiau jie neturi nieko bendra su laišku, nes niekada nežinojo, ko reikia ieškoti, kaip tas laiškas atrodo, kokiais ženklais užrašytas.

 

Senovės Egiptas, Kinija, Indija, Babilonas – štai riba, už kurios negali prasiskverbti istorikų žvilgsnis. Pasakos, legendos, mitai sava, iškreipta šviesa nušviečia dar kelis šimtmečius. Viskas, kas buvo iki mitų sukūrimo, apgaubta neįžvelgiamos tamsos.

 

Nuo žemės paviršiaus išnyksta tautos, nebūtin nugrimzta kalbos – ir mūsų laikais atrasti rašmenys neretai taip ir lieka neiššifruoti. Sudyla pergamentai, net akmeninės knygos virsta dulkėmis. Kaip ne tik išsaugoti žinias, bet ir padaryti jas prieinamas tiems, kurie gyvens po tūkstantmečių, kalbės sava kalba, mąstys savais vaizdiniais?

 

Žmonija per amžius ieško atsakymo į klausimą, nes seniai suprato: vertingiausia, kas yra pasaulyje – tai informacija. Todėl mūsų bandymai išsiųsti į kosmosą laišką hipotetiniams proto broliams labai prasmingi: mes bandome sukurti formą, kurioje bet kuri informacija gali būti saugoma be galo ilgai ir bus suprantama adresatui. Bet, pasirodo, tą padaryti nėra taip lengva.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Vienu pirmųjų „laiškų į Visatą“ aštuntojo dešimtmečio pradžioje tapo rinkinys metalinių plokštelių su mūsų planetos koordinatėmis ir žmogaus atvaizdu. Ką šie simboliai pasakys „gavėjams“? 1982 metais kosminiame laive jau buvo 118 skaidrių iš Žemės gyventojų gyvenimo ir nedidelė muzikos kolekcija. Bet kas ir kaip žiūrės šį „kiną“? Šiandien technologijos leidžia pasiųsti molekulinį laišką, galintį egzistuoti milijonus metų. Tik šiai kapsulei būtina apsauga – tonas sveriantys šarvai, kurių į žvaigždes nepasiųsi. Taigi mes kol kas nesugebame sukurti informacijos nešėjo, kuris būtų tuo pat metu amžinas ir kompaktiškas, nežinome, kaip užšifruoti milžinišką įvairiapusiškų žinių apimtį, negana to, dar ir nežinomam adresatui suprantama kalba. Todėl ir įsivaizduoti negalėjome, kad žinių kapsule gali tapti kalendorius.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Paslapties pradžia

 

V.Pachomovas daug metų tyrinėjo senovės išminties paminklus, bandydamas rasti atsakymą: kur vis dėlto paslėptas laiškas?

 

Kadaise daug triukšmo sukėlė 1972 metais aptiktas radinys: Naujosios Meksikos valstijoje buvo rasta VIII mūsų eros amžiaus piešinių ir hieroglifų. Dešimtys urvų, kilometrai dirbtinės kilmės tunelių ir labirintų padengta paslaptingais rašmenimis. Vienam lingvistui lyg ir pavyko iššifruoti keistus daiktus. Pasirodo, tai pasakojimas apie gyvenimą Žemėje, koks jis bus XXVIII amžiuje. Lingvistas kažkodėl buvo nušalintas nuo darbo, tyrimo rezultatai įslaptinti.

 

Panašių istorijų nemažai. Kiek ginčų virė dėl Peru rastų akmenų, mokslininkai iki šiol laužo galvą dėl Sacharoje rastų piešinių ant uolų…

 

Ką išvydo matematikas

 

Beveik visos religijos išsaugojo atminimą apie kažkokią pirminę knygą, kurios supaprastinti simboliai prireikus atstoja raides, kategorijas, slaptus ženklus.

 

V.Pachomovas padarė išvadą, kad laiškas gali būti parašytas matematikos kalba, nes tai vienintelė universali kalba, be kurios neįmanoma išsivysčiusi civilizacija. Senovės šaltiniuose jam pavyko rasti užuominų apie kalendorių kaip slaptų žinių nešėją. Ir tai tiesa: būtent kalendorius pasiekė mus beveik nepasikeitęs. Žinoma, kad lipdami į sostą Egipto faraonai turėjo prisiekti „nieko nekeisti kalendoriuje“. Kas jame slypi tokio, kad turi išlikti amžiams?

 

O ir jo struktūra tokia tobula, kad visi bandymai kažką jame pakeisti baigdavosi nereikšmingomis reformomis. Galima sakyti, kad kalendorius saugojo laiką, o laikas saugojo kalendorių. Taip mokslininkas aptiko pėdsaką… Vienoje iš knygų apie kalendorių jis atkreipė dėmesį į lentelę, rastą ant Sofijos soboro sienos Kijeve ir datuojamą XIII amžiumi. Keturi stulpeliai po septynias raides kiekviename. Iš viso 28 raidės.

 

Tai – Amžinasis Kalendorius. Mūsų protėviai pagal šią lentelę nustatydavo bet kurių metų – būsimųjų ar praėjusiųjų – savaitės dieną. Ši lentelė atsirado dar iki naujosios eros kartu su kalendoriumi. Specialistai, suprantama, apie ją žino seniai. Bet mokslininkas įžvelgė joje tai, į ką niekas neatkreipė dėmesio. Jis, programuotojas, suprato, kad pasikartojančioje raidžių išdėstymo sekoje glūdi gili prasmė. Ir jis ją rado.

 

Jei visų laikų kalendorių galima užrašyti naudojant tik septynias raides ar bet kuriuos kitus simbolius, vadinasi, tai matrica, raktas! Naudodamasis šiuo raktu, V.Pachomovas pabandė išgauti iš kalendoriaus kokią nors kitą informaciją. Dabar, kai milžiniškas darbas jau praeityje, jis prisimena pagrindinius kalendoriaus matricos pertvarkymo etapus, atversdamas vis naujas informacijos erdves, iki natų ir trimačių vaizdų, kurie buvo užšifruoti kalendoriuje skaitmeninio kodavimo metodu prieš 6000 metų!

 

Praeities atradimas

 

Matematiko nuomone, kalendoriuje užšifruotos žinios apie planetų įsidėstymą, jame slypi matematinis dėsningumas, kuriam paklūsta visa, kas gyva žemėje. Iš esmės, kalendoriuje saugomas universalus gyvybės kodas! Kalendoriaus matricoje mokslininkas rado „muzikinę dovaną“, kurią pavadino himnu intelektui.

 

Mokslininkas „įgarsino“ ją vargonais ir anglų ragu. Tačiau, ko gero, pačia didžiausia staigmena tapo mitologinių personažų, pasiekusių mus nuo šumerų iki Babilono laikų, prototipų atvaizdai. Tačiau būtent šis faktas rimtam mokslui sukėlė daugiausia abejonių rusų mokslininko atradimu.

 

O jis niekam neprimesdamas savo nuomonės, detaliai aprašinėja savo minčių eigą ir kiekvieną operaciją – tikrinkite, ginčykitės. Informacija, kurią atveria kalendorius, vis dėlto verta dėmesio. Bent jau dėl to, kad kalendoriaus iššifravimas vyko griežtai vadovaujantis matematikos metodais, o matematika – tikslus mokslas.

 

Parengta pagal dienraščio “Vakaro žinios” priedą “Geras!”

 

Respublika-logo1

Rekomenduojami video:


2500
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Laukas

Kažkaip vis laukiau, kad parašytu kokia ta zinute pries 6000metu parasyta kas musu laukia 28amžiuje, matyt įslaptino kaip ir viska..

rutulys

Iššifruotos melodijos fragmentą galima išgirsti filmuke:
https://www.youtube.com/watch?v=Dzp9HlYFMwk&list=UUG8eqcrQRCxCbtGP8P_bKFA

zipphead

manau, kad rusų mokslininkas anglišku ragu įgarsindamas himną intelektui padarė esminę klaidą, ko pasekoje rimtasis mokslas reziduojantis anglijoje pradėjo rusų mokslininko atradimo nebevertinti rimtai.

Had

idomu, galetu kazkokiu pavyzdziu buti issifruotu, butu idomu pamatyti ir suzinoti.

Taip pat skaitykite